Парламентарци данас о продаји "Љубије"

Посланици Народне скупштине Републике Српске разматраће данас одлуку Владе Републике Српске о продаји 64,9 одсто акција Рудника жељезне руде „Љубија“ из Приједора фирми “Исраели Инвестмент Гроуп - Оверсеас Инц” Цоммонwеалтх оф Доминица.

Република Српска 26.05.2016 | 07:23
Парламентарци данас о продаји "Љубије"

"Љубија" је 2004. године с компанијом ЛНМ Холдингс Н.В. Холандски Антили (данас АрцелорМиттал Холдингс АГ, Зуг, Сwитзерланд) основала заједничко предузеће "Арцелор Митал" д.о.о. Приједор, у којем је сувласник 49 одсто капитала, што је у новчаном еквиваленту тада износило 24.019.604,83 КМ.

Радници "Арцелор Митал" Приједор стога изражавају забринутост због најављене продаје "Љубија“, јер, како је навео, предсједник синдиката "Митала" Миланко Стојнић, поставља се питање да ли ће два рудника, један поред другог, моћи несметано да раде, без међусобног угрожавања.

Потенцијални купци тврде да ће сами ријешити односе с "Арцелор Миталом”, без икаквог ризика и одговорности Републике Српске и акционарског друштва "Љубија".

Истовремено, бањалучки портал “Цапитал” је недавно објавио да су власници “Исраели Инвестмент Гроуп-Балкан Бања Лука” три фирме: Исраели Инвестмент Гроуп – Оверсеас Инц са оф шор острва Цоммонwеалтх Доминика, „Топгрин“ д.о.о. Лакташи и предузеће „Лави“ д.о.о. Бања Лука.

Током јучерашњег рада парламента разматран је Нацрт стратегије запошљавања у Републици Српској за период до 2020. године, Информација о одлукама о помиловању у 2015. години, те Информација о реализацији Основа програма социјалног збрињавања радника током 2015. године. 

Поланици Народне скупштине Републике Српске данас ће се изјаснити о обрађеним тачкама.

(Агенције)

 

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

дијаспора

26.05.2016 05:32

Прица о томе какав ковцег треба да покојник добије-тако се сигурно не унапредјује домаца привреда. Све сами криминалци! Има ту доста посла за судове, али оне праве - судове правде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деки

26.05.2016 07:39

Додик је подјелио паре на Кипру на свој и рацун од Павица.Сад ови мамлази у скупстини само треба да им то и дозволе.А народ це да цује на дневнику вецерас како це нам неко укинути РТРС...и тако годинам...прица на тв за будале и сиротињу а иза ледја кради гдје ста мозес...па суротињу узивај и копај ровове ако знас на коју страну да их окренес.

Name

Ванату

26.05.2016 05:38

Цим видите да продајете рудник фирми из Доминиканске републике одмах знате да цу ту бити преваре на велико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

26.05.2016 08:30

Ево ви сте господине, на залост, просјецни Србин који нема благе везе о зивоту, али зна све и најпаметније.. Зато је некада боље да се не јављате и не коментарисете оно за ста немате ни основа знања. Не реди се о Доминиканској Републици, него о Доминики, која је посебна земља, а само има назим слицан као Дом. република. Прво ми Срби назад у сколске клупе, па онда да се латимо политике ;)

Name

009

26.05.2016 05:49

Током јучерашњег рада парламента разматран је Нацрт и стратегије пљацкања и узимања од властитог народа у Републици Српској за период до избора и послије избора са СНСДом на целу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зељко бањалука

26.05.2016 06:25

Изводите народ на улицу засто се цека са протестима до испуњења захтјева ако треба саторе и спавацемо испред скупстине боји ли се СЗП власти, засто синдикат сути?

ОДГОВОРИТЕ
Name

о чему ви

26.05.2016 07:18

Ре: Зељеко БЛ Синдикат шути јер су на платном списку власти. У свакој дрзави синдикат је на страни радника једино код нас правник синдиката казе да је штела при запосљавању у дрзавној институцији. растјерати комлетну багру па градити све изнова без непотизма и страначког запошљавања. Проблем је што и СЗП ће довести страначке пијуне а не способне људе.

Name

ЉУБИЈА

26.05.2016 06:29

КУПИ МЕ, НИ ОВАКО НЕЋУ ДУГО. СВЕ ЋЕ ПРОДАТИ И ОСТАВИТИ ЈАДНИ НАРОД БЕЗ ИЧЕГА. ЈАДНА ЈЕ ОНА ЗЕМЉ ШТО ПРОДАЈЕ СВОЈЕ НАЈВРЕДНИЈЕ БОГАСТВО ШТО ЈЕ ПРИРОДА ДАЛА. ТО ЈЕ И ОД БОГА ЗАБРАЊЕНО. КАЗНИЋЕ ИХ БОГ И ТО ОДМАХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

26.05.2016 06:58

Ја не могу да схватим да ли је нормално да се уопсте расправља о продаји рудника. Десетинама година неки људи су примали плате да управљају истим. Лицно их сматрам одговорним за пропаст и евентуалну продају. И данас власт и та иста булумента вецито у спрези са криминалом упорно продајући маглу народу, јос мало продаће и насе спорете па ћемо ић на колективни казан и сркат цорбу коју нам је власт скувала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрачајски прота

26.05.2016 07:12

Продали су и душу своју, а камоли украдено благо, што природа дарова свима подједнако. Срам да вас буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxц

26.05.2016 07:12

Синдикалци ако вас има уједините раднике и заједно са народом сви на улицу нема се ста висе цекат крај је опозицио сада је прилика оборит лопова а не преговарат он вас за...,ва купује вријеме са лоповом се не преговара јос један апел сви ми који смо покрадени на улицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

рудник

26.05.2016 07:39

Питање за опозицију...Засто се не позовете на витални национални интерес? Како год се зна у Скупстини позивати да несто не одговара муслиманима или хрватима, сад не одговара Србима. Од Срба. У цему је проблем? Онај Павиц трази Свесрпски сабор у вези пописа и оног вјерског слузбеника, а овамо се унистава српска добра од Срба. Зар то није исто за Свесрпски сабор? Јел то национални витални интерес?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијана

26.05.2016 08:40

Када је ММФ наредио зато и продају

ОДГОВОРИТЕ
Name

трговина

26.05.2016 08:42

Могао бих схватити да је купац из неке нормалне земље (Русија, Њемацка, Јапан, Италија, Америка и сл) ал да буде гдје је сједисте Доминиканска или "којагод" република, гдје не знају ста је камен а камоли руда, а да не говорим да ли знају уопсте гдје БХ, а поготово Љубија. Смрди до неба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будуцност

26.05.2016 12:29

Потпуно си у праву. То купује неко од насих у то сам сигурна. Мозда Павиц. Паде ми он напамет јер се несто необицно уцутао или неко из редова "бранилаца Српске". Не могу да сјетим ниједне компаније из развијених земаља да је купила било кпје предузеце и покренила производњу.

Name

Маx

26.05.2016 09:31

Ајде да се кладимо да се неце данас расправљати о Љубији јер се нису расталили СНСД,ДНС и СП. Преговори су у току.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пд_реално

26.05.2016 15:42

Неда Марко Павиц свог "топлог оброка" никоме!