Прослављен Дан младости у Корчагину

Велики број "другарица и другова", поклоника некадашње СФРЈ, традиционално је данас прославило Дан младости и рођендан Јосипа Броза, друга Тита у кафани Корчагин, уз предају штафете, химну Хеј Словени и бесплатан војнички пасуљ.

Србија 25.05.2016 | 20:47
Прослављен Дан младости у Корчагину

Особље кафане Корчагин са црвеним марамама, пред више од неколико стотина људи, подигло је тробојку Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, уз Интернационалу и Хеј Словени, након чијег интонирања су многи брисали сузе.

Глумац Миленко Павлов у белој маршалској униформи, сјајно је евоцирао успомену на Јосипа Броза и присутним другарицама и друговима шаљиво је поручио да су га мало заборавили, али су "дошли на пасуљ и пиво".

"Тито" је такође констатовао да су га се многи одрекли, међу којима Црногорци први, јер су преименовали Титоград, а поменуо је и остале градове некадашње "Југе", који су носили његово име - Ужице, Велес, Врбас, Кореница.

"Колико видим, другарице и другови, далеко сте догурали, од комунизма дошли сте до капитализма, до тамо против чега смо се борили", рекао је "Тито", поручујући свима да не забораве ни следеће године да дођу на његов рођенадан.

Овације је изазвао "пионир" који је трчећи дошао са штафетом, у пратњи неколико "пионира и пионирки" који су носили заставе СФРЈ, коју је свечано предао чика Зденку, председнику удружења бораца 1. Пролетерске бригаде.

Та штафета је, иначе, поклон музеја, аутентична је, јер је представљала дизајн који је својевремено ушао у ужи избор за праву штафету, али је касније за предају другу Титу изабран други дизајн.

Домаћин славља Рајко Срдић, поздравивши госте са "другарице и другови, добродошли на ослобођену територију", рекао је да "нашу Југославију" на небу чувају проверени борци, да је она сада високо, до ње не стиже никакав окупатор, а да су ево отишли и најбољи међу нама да је бране - Прле и Валтер.

"Некад смо се поносили тиме кад кажемо да смо из Југославије, а данас нису сигурни да ли смо из Сибирије или Сирије", рекао је Срдић на обележавању Дана младости, које се 16. пут одржава у кафани Корчагин и свечано пустио у вис хелијумске балоне у бојама југословенске тробојке са хелијумском петокраком.

Пуковник у пензији Станиша Бакић рекао је Тањугу да је, када је био млад, иза обележавања Дана младости стајало велико другарство, поверење, као и да му је тада друштво омогућило да буде самосталан, да заврши потребне школе, те да је покушао да кроз своју службу то друштву и врати.

"Сад је дошло неко чудно време", сетно каже пуковник.

Пре него што је сервиран војнички пасуљ, који се, како је рекла конобарица Наташа, кува од раног јутра у два казана од по 150 литара и који је изабран као традиционално јело бивше ЈНА и "акцијаша" са радних акција, уз млади лук и пиво, трубачи су уз опште одобравање, свирали песме "Друже Тито ми ти се кунемо", "Од Вардара па до Триглава", "Ој Козаро", "По шумама и горама"...

Присутни и млади и стари певали су, лепо се забављали, а многи су носили мајице са мапом некадашње СФРЈ и речима - "што те нема", "Народни фронт", петокраке, заставе, значке са петокраком, Титовим потписом, плаве капе, црвене мараме, а организатори су најавили и ватромет чим падне мрак.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

кики

25.05.2016 20:05

Како се некада у овој кафани пило,и врацало у то златно доба

ОДГОВОРИТЕ
Name

саја

27.05.2016 08:16

Да је било добро трајало би.Дошао нам је трули капитализам.И то је добро.

ОДГОВОРИТЕ