Бата ће почивати поред мог Гаге, свог брата

Једна од најбољих српских глумица Милена Дравић каже да јој је неизмерно тешко што је после два месеца од смрти супруга Драгана Николића изгубила и дугогодишњег пријатеља и колегу Велимира Бату Живојиновића. 

Србија 25.05.2016 | 14:00
Бата ће почивати поред мог Гаге, свог брата

Њен Гага и Бата били су, сећа се, поред Љубише Самарџића, најхрабрији глумци. Никада нису желели дублере на снимањима, већ су и најопасније сцене одрађивали сами.

Сада, после неколико деценија дружења и сарадње, почиваће један крај другог у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду. Бата ће у четвртак бити сахрањен покрај "свог малог брата", како је назвао Гагу када се опраштао од њега.

Милена није желела да открије да ли су ту одлуку донеле она и Лула, или је то била жеља њихових мужева током живота, али се радо присетила пријатељства са Батом дугог пола века.

"Са Батом сам се упознала на снимању филма `Дилижанса снова` давне 1960. године. Соја Јовановић је тада окупила врсну екипу глумаца, Ђузу Стојиљковића, Ренату Улмански... За нас младе глумце они су били апсолутни појам, колеге које већ дуго раде", сећа се глумица.

Чувена српска уметница признаје да се Валтеру одувек дивила јер је био предан свом послу и храбрости, па је чак сам снимао све вратоломије, баш као и њен покојни муж Драган Николић и колега са којим је најчешће сарађивала Љубиша Самарџић.

"Бата, Смоки, мој супруг и још неколико глумаца су тако предано радили тај посао да нису желели да имају дублере на снимању. Храбри, одважни, доследни... Мили мој колега је био страшно пожртвован што се тиче посла и урадио је много за домаћу кинематографију. Али није у његовој храбрости култ, култ је томе како је одиграо све те бројне улоге, а одиграо их је сјајно. Има много рола у филмова свих могућих жанрова и све је одиграо на највишем могућем нивоу", каже глумица.

Колеге које су имале ту част да сарађују са њим кажу да је Бата Животиња, како су га од милоште звали, био савршен партнер на сету. Међу њима је и Милена, која је небројено пута глумила са њим у филмовима као што су "Узаврели град", "Козара", "Сутјеска":

"Можда је мало чудно, али и он и ја смо снимили много филмова, али смо ретко кад били директни партнери. Међутим, свеједно смо на снимањима проводили доста времена заједно и тада сам схватила колико је Бата огроман и велики глумац", прича глумица.

Са Батом сам снимила ТВ серију Радован ИИИ, али она није никад приказана

Према њеном мишљењу, многи филмови не би могли да се сниме да није било Бате, његовог огромног талента, снаге и воље да гура екипу напред. Зато су редитељи тражили с њим да сарађују јер су знали да филм у који улазе заједно са Батом мора да се заврши како треба - истиче Дравић и додаје како је Бата Живојиновић био и сјајан партнер.

"Мислим да је наша заједничка сцена у `Сутјесци` једна од непоновљивих. Заједно смо радили и огромну телевизијску серију `Радован ИИИ` по тексту Душана Ковачевића која никада није приказана. У Атељеу се паралелно играла та представа са Зораном Радмиловићем, међутим, телевизија је донела одлуку да глумачка подела у серији буде потпуно другачија. Тако је Бата добио улогу Радована, ја сам играла Катицу, Драган Јеленчета, Оливера Марковић Руменку, Раде Марковић деду ... Та серија је снимљена а онда је заувек нестала. Не знам зашто али никада није имала шансу да се види", испричала је Милена Дравић.

На снимањима био главни организатор

Милена Дравић се присећа да је Велимир Бата Живојиновић увек био главни покретач на снимањима. Када продукција није имала новца, Бата је увек проналазио решења и помагао екипи на сету.

"Када су била тешка времена и када није могло да се сними све како је замишљено, Бата је проналазио решења. Он је био мотор, локомотива. Био је важан у смислу организације послова, није му било тешко било шта да ради, само да би се филм снимио", каже глумица.

Извор: Информер

Фото: Информер

Коментари / 0

Оставите коментар