Иванић: Нема ништа од састанка с Додиком

Пре било какве приче о састанку код председника Републике Српске због пописа, разговараћу са колегама у Председништву и врло јасно ставити до знања да политика прегласавања није добра и да то враћа БиХ огроман корак уназад.

Република Српска 25.05.2016 | 22:43
Иванић: Нема ништа од састанка с Додиком

Члан Председништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић каже да ће тражити да се одлука директора Агенције за статистику БиХ о методологији обраде података повуче и остави још времена и простора за компромис.

Да ли ћете се одазвати на евентуални састанак код председника Републике Српске?

"Очигледно је да политичког састанка неће бити, а лично мислим да за то нема ни потребе. Реалан је састанак људи који имају неку врсту формално-правне надлежности, попут чланова Савета министара и евентуално мене, као члана Председништва БиХ. Такав састанак има смисла, али само ако се пре тога зна шта се жели постићи."

Како, конкретно, Српска и њени представници у Сарајеву могу спречити објављивање оваких резултата пописа?

"У случају да нема договора треба урадити оно што је речено", објавити нашу верзију пописа за Републику Српску.

Када би овакви подаци били званично верификовани какве би негативне последице по БиХ то могло да изазове?

"Ако међународне институције подрже ово што се ради у Сарајеву, за њих ће то бити валидан попис. Надам се да су довољно паметни да схвате да би прегласавње било јако погрешно и да би се отворила нова криза у БиХ. Вероватно је битка око тога хоће ли бити Бошњака 50 одсто или не. Не разумем која је то логика, јер не мислим да ће се, ако буде више од 50 одсто, нешто променити. Устав БиХ јасно говори колико је ког народа и ентитета у заједничким институцијама и ту нема промена."

Додик вас позива да поднесете оставку, тврдећи да ће и он то урадити и расписати превремене изборе. Да ли је то реално?

"И Додик зна да су то глупости. Зато се и позива на нереалне ствари и везује своју позицију за то. Он је био у власти са СДА, Странком за БиХ, СББ и ХДЗ последњих 10 година и ако је ко могао променити Устав и законе", онда је то могао он.

"Моја оставка би само значила да ће уместо мене доћи господин Босић. Не верујем да је Додик баш толики фан Босића и да се бори толико за њега. Додик и његови пријатељи из ових странака, са којима је он много више у сарадњи него ја, могу и сада све то покренути. Ево, ја их позивам да, ако мисле озбиљно, промените Устав и Изборни закон и онда ћемо на ту тему причати. До тада, то је најобичнија глупост."

Постоји ли, иначе потреба за превременим изборима у Српској?

"Мислим да Додик неће на то пристати, а то значи да ће политички лидери СзП морати добро да размисле шта су следећи кораци. Претпостављам да ће се протести наставити."

Шта ако и власт поново организује митинг? Да ли је „улица“ решење?

"Зашто на сваки протест опозиције власт одговара контрамитингом? Вероватно зато што се плаши. Не знам где се контрамитинзи уопште одржавају у демократском свету, осим у случајевима ауторитарних режима који се плаше народа. Не бојимо се контрамитинга власти. Они губе. Све теже би изводили људе који их подржавају и све мање би било људи на њиховим скуповима. Ако се одлуче за то", немам ништа против.

Колико сте задовољни ефектима протеста опозиције?

"Изузетно, јер је то отерало страх. Министар полиције је рекао да је дошло 240 аутобуса изван Бањалуке на митинг власти, а 130 опозиције. И ако нас је било приближно на обе стране, то значи да Бањалука подржава опозицију. И то је можда највећа порука коју је овај протест донео. Међу нама су били они који нису терани да дођу, већ су дошли својом вољом. На митингу власти је било много људи који нас подржавају, али су стицајем околности, због посла морали тамо бити. Имам 15 људи који су ми рекли да ће бити тамо, због посла."

Да ли вам је недавни сусрет са Додиком у четири ока направио проблем у СзП?

"Видели сте да је део њих мислио да не треба то урадити. Мене то изненађује. Чуо сам да је и господин Шаровић изјавио да ће без проблема разговарати са Додиком око пописа. Јасно сам рекао председнику све што мислим. И даље сматрам да треба да имамо комуникацију. Чак мислим да сам у том смислу шири, јер не верујем да сам вређао Додика на начин на који је он мене. Чињеница да, ипак поред свега одем на састанак, само показује да ми је стало до институција."

Тада сте се сагласили око потребе одржавања референдума о Дану Републике Српске, али не и датуму. Додик предлаже на дан локалних избора.

"Мој став је – после избора. Ако буде на дан избора – неко ће га злоупотребити. Ако је народу стало до Дана Републике, а јесте, он ће изаћи на референдум и мимо избора."

Када ће Председништво БиХ расправљати о говору Ахмета Давутоглуа у Бањалуци и верујете ли да ћете добити сагласност за упућивање протестне ноте?

"Не верујем да ћу добити сагласност, али ћу затражити да се о тој теми разговара. Не могу писати личну протестну ноту, али сам лични став саопштио Давутоглуу у четири у ока у Бањалуци."

Како је доживео критику?

"Не бих препричавао наше дипломатске односе. То више приличи некоме другом, него мени. Свој став сам рекао – у питању је говор човека који одлази из политике, а сви који одлазе не својом вољом, кажу реч вишка."

СЛУЧАЈ “КОМАРИЦА” НИЈЕ ИЗНЕНАЂЕЊЕ

Како коментаришете изјаву бискупа Комарице да је Бањалука Блајбург и подршку коју је добио из Хрватске?

"Мене то не изненађује, јер је став хрватских политичара увек био негативан према Српској. Али, то поставља велико питање Додику, његовој политичкој стратегији која је увек била везана за ХДЗ. Мој став је да је позиција Хрвата у Српској много боља него Срба у Хрватској."

ОТКАЗИВАЊЕ НИКОЛИЋУ ВЕЛИКА ГРЕШКА

У БиХ се дуго ишчекује долазак председника Србије Томислава Николића. Када би могло да дође до посете?

"Посета би била добра и увек сам био за њу. Да ли ће је бити – то зависи од Београда. Позив постоји. Мислим да је Сарајево направило огромну грешку, пре свега бошњачки лидери, када су отказали посету господину Николићу због случаја Насера Орића. Поређење Орића и председника суседне државе је страшно негативно."

Сада је, значи све ствар жеље Николића да дође у Сарајево?

"Не жеље, него процене, да ли је оно што се догађа у Сарајеву довољно примерено да поравна те негативне ефекте који су се десили након отказивања посете."

ЕКОНОМСКИ НЕРЕД

Како коментаришете економско стање у Републици Српској? Власт тврди да не прети финансијски колапс.

"Српска има озбиљне економске проблеме и наравно да ће власт говорити да их нема. Чињеница је да се све теже исплаћују пензије, касне буџетске исплате, Српска се задужује по високим каматама. Нема инвестиција, не отварају се нове фабрике, пропадају банке. Све је то потпуни економски неред. Ова власт није у стању променити стање, а предуслов за промене је нова власт."

Извор: Блиц

Фото: Н1

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

грађанин

25.05.2016 10:48

Најписменији човјек у политици. Будући предсједник РС-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XА XА XА XА

25.05.2016 12:22

ГРОХОТОМ СЕ СМИЈЕМ...

Name

Стокан

25.05.2016 13:37

Ко се задњи смије, најслађе се смије.

Name

ста урадисте

25.05.2016 14:36

Ста урадисте ви из ПДП-а, па 2005. обористе Владу у којој су била два најбоља министра у историји Српске - Дарко Матијасевиц и Светлана Цениц? Ви из ПДП-а сте одговорни за долазак на власт овог ненародног резима.

Name

Зеница

25.05.2016 10:49

Да нас нема требало би нас измислити.Највазније је подици халобуку око нецега за ста стварно нема мјеста али то смо ми.Погледајмо како Србија врси попис.Људи тамо пописују све зиво само да би изгледали веци и бројнији док ми тезимо да будемо сто мањи.То само у нас има. Закон о попису у Србији гласи: Пописом се обухватају: 1) држављани Републике Србије, страни држављани и лица без држављанства који имају пребивалиште у Републици Србији, без обзира да ли се у моменту пописа налазе у Републици Србији или у иностранству; па испод на крају опет казе: Пописом се обухватају и држављани Републике Србије, страни држављани и лица без држављанства који имају пребивалиште у иностранству, а који у моменту пописа најмање годину дана бораве у Републици Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да сте здраво

25.05.2016 10:57

Како узгледа бице састанак ако га посјетис у затвору. Јес да је реко да га нико док је власт неце моци да хапси ал ето оде Тегелтија па ако се не врати онда има пар опција ил да влада из Београда ил Москве ил да се преда. Ови сто их дрзи да га цувају му неце помоци. Па ето ако га посјетио кад понеси му банана и коју нарандзу,за цигаре це се вец некако снаци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики-Рики

25.05.2016 19:42

Ово је бас напето,оце бит састанак,неце бит састанка. Бит це код мене,неце,бит це код њега уффф. Са каквим глупостима они замајавају народе. Цовјек скоцио из васионе на ноге и није се оволико премисљо.

Name

ГоранБл

25.05.2016 11:04

Младене, престани се бавити Додиком, небитан је спасава само своју козу преко ледја народа.. Наставите даље само, подрска из бл...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А...

25.05.2016 12:23

...ШТА ДА НАСТАВИ?

Name

вага

25.05.2016 11:09

Наравно да све држављане треба пописати. Али исто тако треба извршити попис и на начин да се утврди стална адреса боравка. Ко да изјаву да станује нпр у Бугојну а утврди се да станује нпр у Њемачкој, да тамо има радно мјесто итд, онда тај мора кривично одговарати пред законом за давање лажне изјаве. Опет понављам, сви држављани морају бити пописани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МиланПД

25.05.2016 11:21

Сваки пут нешто ново чујем кад читам или слушам др. Иванића. Интелектуалац човјек. Не сељачина као онај баја...

ОДГОВОРИТЕ
Name

голенс

25.05.2016 11:24

Др Младен Иванић - човјек који зна мјеру. Спремност на промјене демонстрирао је најприје у својој партији, показао је да је једини политичар у Српској који је спреман пружити прилику младима, човјек који је сачувао и оснажио своју партију, човјек који ће сачувати и Српску од политичких мешетара и лопова. Само храбро! Српска је уз ПДП!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

25.05.2016 12:00

Знао сам ста це реци И прије него сам процитао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мука ми је

25.05.2016 12:29

Мука ми је висе, и опозиција умјесто да престави конкретне планове како срушит резим и опоравити економију, они се баве искљуциво Додиком. Ста це се промјенити кад они додју на власт и не могу се висе бавити Додиком?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маша

25.05.2016 18:07

Једини прави пут је онај којим нас води Др Младен Иванић!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

26.05.2016 06:11

Министар Савановић је признао да инспекције и други контролни органи не раде поштено. Ако је он то признао, онда би се опозиција требала запитати шта трпе грађани? Колоко година ми слушамо причу дежурног критичара власти Миланка Михаљице о крупном криминалу? Шта је од тога доказано? Кад је неко из опозиције споменуо обичног грађанина појединачно? Колико од укупни разговора власти и опозиције отпада на дио приче ко ће на којој столици сједити? Шта грађанин има од тога?

ОДГОВОРИТЕ