Да ли нас паре стварно кваре?

Да ли је наш став према новцу пресудан у томе да ли ћемо га имати или не?

Занимљивости 25.05.2016 | 11:59
Да ли нас паре стварно кваре?

Питате се како је ваш комшија "пун као брод", док ви једва састављате крај с крајем? Одговор налазите у његовој сналажљивости, везама, спремности да и "мајку прода" како би свом салду у банци додао још једну нулу. Ипак, није све баш тако... Пословни тренер Мирко Там тврди да на финансијски успех највише утиче став који имамо према новцу. Многи од нас су од детињства слушали да су паре нужно зло, да кваре људе и нису важне за срећу. Управо ти ставови нас у одраслом добу коче да постанемо успешни, а да нисмо ни свесни тога. Ово су, према Таму, најчешћи ставови који нас блокирају у остварењу материјалног успеха.

Извор зла - Реч је о уобичајеном веровању поткрепљеном свим оним богаташима који су, јурећи за парама, изгубили људскост, саосећање, интегритет. Али, чињеница да су они постали робови материјалног говори о њима. Там подсећа да је новац неутрална категорија, а од нас зависи како ћемо се односити према њему, па предлаже да овај став заменимо другим, попут: "Новац ми омогућава да урадим добре ствари".

Материјално није важно - Када кажете "То је само новац", показујете да вам он није приоритет. И то је у реду, али немојте се после жалити да га немате довољно и да вам од њега све зависи. Ако га желите, не понашајте се као да је небитан. Третирајте га са поштовањем, кажите да је то један од приоритета у вашем животу и промена става ће донети пунији новчаник.

Ту је да се троши - Ако смо уверени да мора све да се потроши да би нам се вратило, грешимо. Логика је једноставна: када потрошимо све што смо зарадили, не остаје ништа да уштедимо и даље инвестирамо, враћамо се на почетак и не увећавамо салдо. То не значи да треба да одемо у другу крајност јер је важно да с времена не време угађамо себи, али проблем је што то лако постане навика. Усвојите став: "Новац који не потрошим чини ме богатим".

Богати се богате - Ово је моћан изговор који нас лишава одговорности да се побринемо за нашу финансијску ситуацију. Ако верујемо да само богати могу да се обогате, јер се "пара на пару иде", док ће сиромашни увек бити динара, себи поручујемо да ми ту не можемо ништа да урадимо, променимо. Замените дефетистички став победничким: "Мој новчаник зависи од мене" и доћи ће до промене.

Не умем с новцем - Као и претходни став, и овај нам је алиби да се не потрудимо, јер је стање, верујемо, непромењиво. Наравно да није тако, не морате бити врхунски економиста да бисте уштедели. "Сваког дана учим о новцу" је кориснији став, који ћете подсвесно поткрепити делима, а за почетак читајте књиге из ове области.

Јаре или паре - у преводу: или си богат или си срећан, а ово размишљање многима је утеха јер мисле да богати обавезно плачу. Новац заиста не гарантује срећу, али је и не искључује, па Там предлаже да став "богатство или срећа" замените неискључивим уверењем: "Новац је део мог живота, којим сам задовољан".

Новости

фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар