Грчкој одобрена транша од 10 милијарди евра

Министри финансија еврозоне одобрили су, послије консултација са Међународним монетарним фондом, исплату нове транше финанијске подршке Грчкој у износу од 10,3 милијарди евра.

Свијет 25.05.2016 | 10:30
Грчкој одобрена транша од 10 милијарди евра

Одлука је донесена послије разговора који су трајали до раних јутарњих сати. Тиме су болне фискалне реформе које спроводи Влада премијера Алексиса Ципраса добиле потврду.

Еврозона је пристала да понуди Атини олакшице за отплату дуга 2018. године уколико то буде потребно да би испунила договорене критеријуме.

ММФ је послије тога пристао да се поново придружи еврозони у финансирању пакета за Грчку. "Постигли смо велики напредак са Грчком, што нам омогућава да уђемо у нову фазу програма финансијске помоћи за ту земљу", рекао је предсједник еврогрупе Јерон Дијселблом, холандски министар финансија.

Он је додао да је до скоро мислио да то неће бити могуће. Дијселблом је рекао да се у разговоре враћа повјерење, скоро годину дана након што је Ципрасово одбијање да спроведе мјере штедње скоро довело до искључивања Грчке из еврозоне.

ММФ је одавно инсистирао да државе ЕУ олакшају дуг Атине како би њене финансије биле одрживије. Одбијање Њемачке и осталих земаља да то учине довело је до вишемјесечног "натезања" између Брисела и ММФ-а, у којем је Грчка била само посматрач.

Олакшавање отплате грчког дуга биће постигнуто различитим методама, укључујући продужење рока напалате државних обвезница, али не и номинално резање самог дуга, рекли су учесници састанка еврозоне.

Извор: СРНА

Коментари / 0

Оставите коментар