Добио отказ због Ђоковића

Владимир Шабић, сплитски поморац и бивши капетан брода у флоти сплитског “Бродоспаса”, добио је отказ због спортских успјеха Новака Ђоковића.

Србија 25.05.2016 | 09:10
Добио отказ због Ђоковића

У образложењу пресуде Аријане Боланче, судије Жупанијског суда у Сплиту, наведено је да и Шабић и Ђоковић “болују од целијакије”, али да то обољење није спријечило Ђоковића да постиже врхунске резултате.

Шабић је у јулу 2009. године радио у луци Плоче као капетан брода “Денеб” и то, како је навео у тужби, без замјеника, 24 сата дневно, без кувара, у непримереним условима, што је утицало на његово здравље.

Назвао је фирму и рекао да због погоршаног стања не може више да обавља дужност, те је тражио да пошаљу замјену. Када је замјена дошла он је отишао са брода, затражио љекарску помоћ, те због утврђеног погоршаног стања отворио боловање.

Али, фирма је одлучила да му да отказ зато што је, према њиховом мишљењу, тешко прекршио радне обавезе, јер су му били врло добро познати услови рада на броду, па је могао затражити хитну љекарску помоћ.

Суд је првобитно одлучио да је отказ Шабићу био незаконит, те је наложено његово враћање на посао. Након жалбе “Бродоспаса”, судија Боланча доноси правоснажну пресуду и отказ који је Шабић добио проглашава – законитим.

Као дио образложења због чега сматра да је Шабић, без обзира на болест, могао и даље обављати своје радне дужности наводи сљедеће:

“Када је ријеч о болести целијакије, готово да је општепознато да је свјетски познати тенисер Новак Ђоковић са том болести, без потребе терапије, без знања да има ту болест, постизао врхунске резултате. Дакле, био је изложен надпросјечним напорима и то све подносио, а да при томе није био доведен у питање његов живот ни његово здравље”, закључила је судија Боланча.

Шабићев адвокат Марин Будимир згрожен је пресудом, те је поднио жалбу Врховном суду. Хрватски портали напомињу да, иако неки медији често здраво за готово узимају чињеницу како прослављени српски тенисер болује од целијакије, сам Ђоковић то никада није рекао.

У својој књизи “Сервирај за победу” он описује како је схватио да његов организам не може варити глутен, односно да је интолерантан, што је далеко блаже стање од целијакије, у којој глутен уништава цријевне “ресице”.

Извор: Слободна Далмација

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Таксират

25.05.2016 09:28

Какве везе ово има са дјецијим доплатком?

ОДГОВОРИТЕ