Образложење отказа раднику у Сплиту: "Ако Ђоковић може до врхунских резултата, и ви можете да радите"!

Помало невероватна прича долази из комшилука. Владимир Шабић, сплитски поморац и бивши капетан брода у флоти сплитског "Бродоспаса", добио је отказ због спортских успеха Новака Ђоковића.

Тенис 07.06.2016 | 13:45
Образложење отказа раднику у Сплиту: "Ако Ђоковић може до врхунских резултата, и ви можете да радите"!

У образложењу пресуде Аријане Боланче, судије у Сплиту, наведено је да и Шабић и Ђоковић "болују од целијакије", али да то обољење није спречило Ђоковића да постиже врхунске резултате.

Шабић је у јулу 2009. године радио у луци Плоче као капетан брода "Денеб" и то, како је навео у тужби, без заменика, 24 сата дневно, без кувара, у непримереним условима, што је утицало на његово здравље.

Назвао је фирму и рекао да због погоршаног стања не може више да обавља дужност, па је тражио да пошаљу замену.

Када је замена дошла, он је отишао са брода, затражио лекарску помоћ, и због утврђеног погоршаног стања отворио боловање.

Али, фирма је одлучила да му да отказ зато што је, према њиховом мишљењу, тешко прекршио радне обавезе, јер су му били врло добро познати услови рада на броду, па је могао затражити хитну лекарску помоћ. Суд је првобитно одлучио да је отказ Шабићу био незаконит, па је наложено његово враћање на посао.

Након жалбе "Бродоспаса", судија Боланча доноси правоснажну пресуду и отказ који је Шабић добио проглашава законитим.

Као део образложења због чега сматра да је Шабић, без обзира на болест, могао и даље да обавља своје радне дужности.

"Када је реч о болести целијакије, готово да је општепознато да је светски познати тенисер Новак Ђоковић са том болести, без потребе терапије, без знања да има ту болест, постизао врхунске резултате. Дакле, био је изложен надпросечним напорима и то све подносио, а да при томе није био доведен у питање његов живот ни његово здравље", закључила је судија Боланча.

Шабићев адвокат Марин Будимир згрожен је пресудом и поднео је жалбу Врховном суду.

Хрватски портали напомињу да, иако неки медији често здраво за готово узимају чињеницу како прослављени српски тенисер болује од целијакије, сам Ђоковић то никада није рекао.

У својој књизи "Сервирај за победу" он описује како је схватио да његов организам не може да вари глутен, односно да је интолерантан, што је далеко блаже стање од целијакије, у којој глутен уништава цревне "ресице".

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар