Инцко:Драго ми је што Хофер није побиједио, он је за сецесију Српске

Високи представник у Босни и Херцеговни Валентин Инцко позитивним је оцијенио чињеницу да новоизабрани предсједник Аустрије Александар Ван дер Белен подржава перспективу приступа балканских земаља ЕУ.

Босна и Херцеговина 24.05.2016 | 19:10
Инцко:Драго ми је што Хофер није побиједио, он је за сецесију Српске

То је, истакао је, добра вијест за аустријску економију, али такође и за све земље Балкана.

Прокоментарисао је и изборни резултат кандидата десничарске Слободарске партије за предсједника Аустрије Норберта Хофера.

"Као високи представник, осјећам олакшање због тога што је предсједнички кандидат Хофер, који се залагао за 'стопроцентно право Срба у БиХ на самоопредјељење', што би заправо значило одцјепљење тог ентитета од БиХ, изгубио на изборима", казао је Инцко у понедјељак увече бечком листу Дер Стандард. 

Отцјепљење не би водило само дестабилизацији БиХ, додао је, већ цијелог региона. 

"Осим тога, независност једног ентитета није предвиђена Дејтонским споразумом", појаснио је Инцко.

Лист Дер Стандард пише да су се предсједнички избори у Аустрији с пажњом пратили и у БиХ, "у земљи у којој је етно-национализам у рату (1992-1995) довео до 100.000 мртвих, а Слободарска партија (ФПÖ) Норберта Хофера је управо на етно-националистичком курсу."

Лист напомиње да се Хофер у јесен прошле године, када је предсједник Републике Српске Милорад Додик боравио у Бечу, изјаснио за независност Републике Српске. 

Таква врста сецесије је ипак противна Дејтонском споразуму и могла би да дестабилизује земљу, пише Стандард и подсјећа да је Додик био један од првих иностраних политичара који је Хоферу честитао након првог круга предсједничких избора у Аустрији.

Извор: Вијести.ба

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

двоструки арсини

24.05.2016 17:30

А оцепљење Косова је ок? Неразумијем засто се форсира несто сто није одрзиво са оваквом политиком?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не лаје кер због села него ради себе

24.05.2016 17:32

Ниси ти забринут због сецесије РС-а него што би те Хофер напуцао ногом из БиХ, а самим тим би остао без слатких и лијепих еврића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рики

24.05.2016 21:16

Аустријски предсједник има овластења у дрзави ко моја баба Пера.Не знам како би га он могао смјенити. Људи ви сте 80 посто ил необавјестени ил стварно мега луди.

Name

РАСО

24.05.2016 17:32

СТО ТЕБИ И ЗАПАДУ СМЕТА? ЈЕЛ ВИДИС ДА НЕ ИДЕ ЗАЈЕДНО А НИСУ САМО СРБИ КРИВИ МИ СМО ЉУДИ ДРУГЕ КЛАСЕ У ТВОЈИМ ОЦИМА ДОСТА ЈЕ ПОНИЗАВАЊЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

па

24.05.2016 18:10

Није све готово , бице јос времена за такве ствари !

ОДГОВОРИТЕ
Name

***

24.05.2016 19:55

Овај Валентин није фин, вријеме је да стави копацке о клин...

Name

мргуд

24.05.2016 21:29

Мрзим демократију из вреца,мозе ли неко да ми објасни ко у Аустрији гласа прекосутра посте?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

26.05.2016 12:38

Инцко је велики слуга Америке и ЕУ ради чега је у БиХ и прима веома високу плату за никакав рад. Његова изјава за Хофера је лаж и мржња према најјачој опозиционој партији кога угрожава његове Социјалдемоктрате који стално губе на изборима, јер народ наме више у њих никакво повјерење!

ОДГОВОРИТЕ