Посланици данас о високом образовању

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о високом образовању, којим је поступак акредитације високошколских установа уведен као обавезан с циљем међународне упоредивости високошколских квалификација које се стичу у систему високог образовања у Републици Српској.

Република Српска 24.05.2016 | 11:53
Посланици данас о високом образовању

 

Помоћник министра за високо образовање Републике Српске Радмила Пејић истакла је у завршној ријечи да се овим законским рјешењем пооштравају услови за рад високошколских установа с циљем унапређења квалитета високог образовања.

Пејићева је позвала академску заједницу и народне посланике да доставе своје примједбе на овај нацрт закона, које ће бити размотрене на јавној расправи коју ће ресорно министарство организовати у трајању од 60 дана.

Током скупштинске расправе о овом нацрту закона, посланик СНСД-а Драгољуб Давидовић рекао је да су подизање наталитета становништва и образовни систем најважнија питања у свакој држави о чему би и Република Српска требало да поведе рачуна.

Посланик НДП-а Драган Чавић заложио се за верификацију и контролу наставног плана високообразовних установа у Српској.

У наставку сједнице Народне скупштине биће разматран и Нацрт закона о жељезницама Републике Српске којим ће се сва жељезничка инфраструктура уписати као јавно добро у својини Српске, а Жељезнице Републике Српске су управљач инфраструктуре.

Посланици ће расправљати и о Нацрту стратегије запошљавања од 2016. до 2020., те, између осталог, одлуку Владе о продаји 64,9 одсто акција основног капитала акционарског друштва Рудници жељезне руде „Љубија“ Приједор методом непосредног одабира купца.

Извор: Срна
Фото: БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

лијан

24.05.2016 11:44

Који црни посланици гомила послусника,доносити незаконите законе,као просла седмице,доњети закон да морас пријавити радника дан прије,па казњавање предузетника који тек поцињу,то су усвојили како би мафијаским фирмама тотално уклонили конкуренцију!?сљам ста друго!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибар

24.05.2016 15:06

Образовање мора бити уско везано са привредом и природним ресурсима. САД ВИ ПОГЛЕДАЈТЕ ДА ЛИ ЈЕ ЗЕЛЕНИ ОДРЖИВИ РАЗВОЈ, програм који форсирају у Њемачкој и Аустрији зелени већ двије деценије шупља прича? Примјер бр 1. Погледајте Аустрију, добише из ЗЕЛЕНИХ предсједника државе. Није ни чудо, од када су зелени ушли у општине, регије и на државном нивоу, контролисано се користе ресурси, улаже се у образовање кадрова за потребе привреде која се ослања на природне ресурсе Аустерија поста најбоља земља Европе. Примјер 2. Покрајина Баден-Витенберг, најбогатија Република Њемачке. Избори прије три мјесеца у покрајини, ЗЕЛЕНИ 32%, владајућа црвено црна коалиција коју чине двије највеће партије Њемачке, СДУ-Меркел 21%, СДП 10%, значи, укупно 31% гласова. Сад ви видите, да ли треба Српска, која има исте ресурсе примјенити програм ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА и њему прилагодити школство, или ћемо подржавати ове који народ завађају и пљачкају нас, због чега ћемо остати без ресурса, тиме и без опстанка на овим просторима. С поштовањем Никола Лазаревић пред. Еколошке партије РС-зелених Српске-ЗОРА