Ко има скупштинску већину у Требињу?

Након напуштања посљедње скупштинске сједнице, опозиција у Требињу на челу са СНСД-ом напустила је и засједње Колегијуму, који је одбио захтјев за одржавање ванредне скупштине. На другој страни, у градској власти сматрају да СНСД и на овај начин покушава да блокира град Требиње, те да је скупштинска већина и даље стабилна.

Република Српска 23.05.2016 | 20:10
Ко има скупштинску већину у Требињу?

Опозиција у Требињу напустила је сједницу скупштинског Колегијума пошто није прихваћен њихов приједлог за одржавања ванредног засједања на којем би се распарављало о спорној сједници, а на којој, тврде у СНСД-у, није законито верифокован мандат одборнику Покрета за Требиње. У СНСД-у признају да немају скупштинску већину, али да то нема ни власт.

"Никоме не одговара да не постоји скупштинска већина, али ми не тврдимо да имамо скупштинску већину, а друга страна тврди, а нема је. Нека кандидују ово питање на скупштини града Требиња, па нека виде како ће се одборници опозиције изјашњавати", изјавио је Здравко Бутулија, одборник СНСД-а

Предсједник Скупштине Слободан Пртило каже да је Колегијум одбио захтјев опозиције за одржавање ванредне сједнице, јер по статуту нису стечени услови, а да Закон није прекршен када је у питању “спорно” засједање, односно да је ЦИК тај који одлучује о верификацији мандата. Када је у питању скупштинска већина, ту у редовима градске власти не виде ништа спорно.

"Ми имамо 15, односно 16 одборника који су у саставу већине, а који имају сертификат. Ово су све фингиране ствари којима покушава да се блокира рад скупштине. Ми сматрамо да смо радили легално свој посао; нисмо направили ниједну грешку, а то што у Закону постоје одређене правне празнине и што нису усклађени закони са Изборним законом БиХ, то ми нисмо криви", рекао је Слободан Пртило, предсједник Скупштине града Требиња.

И странке које чине власт сматрају да Закон није прекршен и тврде да имају скупштинску већину. У Покрету за Требиње траже да се на наредној, редовној сједници све образложи, а у ПДП-у тврде да уствари СНСД наставља са покушајима блокаде града Требиња.

"Ми скупштинску већину имамо. Вакуум одговара СНСД-у, који хоће да изазове ово што изазивају у граду Требињу. Према томе, ми ћемо наставити засједање, они имају сву законску регулативу која може да поништи ове одлуке које смо донијели, али неће то поништават,и јер то њима није у интересу", додао је Здравко Кашиковић, одборник ПДП-а.

Опозиција ће највјероватније присуствовати редовној сједници за седам дана, а да ли је прекршен Закон на претходној, вероватно ће одлучивати правосудне институције.

БН телевизија

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

дивља јабука

23.05.2016 22:47

Хало Марко, коначно си прешао на "респонсиве темплате". Сад је на смартфону боља страница него на десктоп монитору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

24.05.2016 08:45

Ех шта учини пар пива, откуд ми Марко, кад је Александар. Соррy!

Name

ЗОКС

24.05.2016 06:05

ВИНО И РАКИЈА!

ОДГОВОРИТЕ