Ко су становници БиХ?

Бура око објављивања резултата пописа, проведеног у октобру 2013. године, још се не стишава.

Босна и Херцеговина 23.05.2016 | 19:50
Ко су становници БиХ?

Представници Републике Српске и даље инсистирају да одлука мора бити донесена консензусом те да држављани БиХ, који не живе на територији БиХ, не могу бити резидентни становници БиХ. Међутим док странке из Савеза за промјене тврде да Завод за статистику Републике Српске мора предузети мјере како би се спријечило објављивање погрешних резултата пописа, у СНСД-у сматрају да је то посао српских представника у Савјету министара БиХ.

Савјет министара нема никакву надлежност када је попис у питању, па тако не може утицати ни на објаву резултата пописа, тврди замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Мирко Шаровић. Он истиче да је све у рукама Завода за статистику Републике Српске, који је по закону равноправан партнер Агенцији за статистику БиХ и федералном заводу, и који је власник пописног материјала.

Шаровић додаје да није примио никакав позив за састанак у Бањалуци, али да ће се, као министар из Републике Српске, одазвати састанку у институцијама Српске без обзира што се политика његове странке и СНСД-а по многим питањима дубоко разликује.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Представничком вијећу Александра Пандуревић каже да ће одлуку о учешћу на састанку, ако се он закаже, донијети органи Савеза за промјене, али лично сматра да нема користи од састанака са члановима СНСД-а.

Из СНСД-а и даље тврде да је за све одговоран Савез за промјене.

Подсјећамо директор Агенције за статистику БиХ, кадар ХДЗ-а БиХ, Велимир Јукић одлучио је и поред противљења његовог замјеника из Републике Српске Миљана Попића да се приликом објаве резултата пописа у резидентне, сталне становнике БиХ, урачунају и држављани БиХ који годинама, па и деценијама не живе и не раде на територији БиХ. У питању је скоро 200 хиљада особа.