Сезонци у Српској остају празних руку

Лоше временски услови овог прољећа, а првенствено мраз, осим што су наштетили већини пољопривредних култура, срушиле су наде сезонским радницима да ће бербом воћа и поврћа доћи до пристојне зараде.

Република Српска 23.05.2016 | 17:55
Сезонци у Српској остају празних руку

Послови окопавања, а касније брања разних култура најзаступљенији су од прољећа до краја јесени, а шансу за зараду у томе виде бројни незапослени, студенти, али и средњошколци.

У сезони, када је берба воћа у пуном јеку воћари за дан бербе плаћају између 30 и 40 марака, плус храна и превоз. Судећи према првим процјенама, кише, хладноћа и мраз могли би да смање обим посла, а самим тим и дневнице које вјероватно неће прелазити 30 КМ.

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић истиче да радници већ сада зову у страху да ће остати без посла, јер је многима то једина шанса за зараду. Додаје да највише сезонских радника долази са југа Српске, из Требиња.

"Највише сезонских радника ангажујемо у сектору воћарства, а с обзиром на то да је мраз уништио скоро 2.000 хектара и да појединих врста воћа неће бити ни за пекмез, многи радници који су годинама долазили код нас, остаће без посла", рекао је Дојчиновић.

Каже да се нешто боља ситуација може очекивати на територији Семберије и Мајевице.

"Ту се шљива доста добро држи, мада су засади нешто мањи, па већину послова обављају чланови породице и не ангажују сезонце", истакао је Дојчиновић.

Посла за сезонске раднике већ сада има на подручју Лијевче поља. Пољопривредник Душко Бањац каже да је у току изношење расада на њиве, а за десетак дана почеће и вађење младог кромпира.

"Посла у пољопривреди има током цијеле године. Кад је ријеч о садњи поврћа, један хектар обрадиве површине потребно је десет радника", истакао је Бањац.

И у Семберији највише посла за сезонце има у области повртарства.

"Вријеме нам не иде наруку, киша пада сваки дан, па је и мали број радника ангажован на њивама. Приводимо крају садњу паприке, парадајза и краставаца, затим слиједе окопавање и берба", рекао је предсједник Удружења пољопривредника Семберије Љубо Малетић додавши да је дневница за сезонце у Семберији између 25 и 30 КМ, плус храна.

Пластеници

Радници ангажовани у пластеничкој производњи углавном су плаћени по сату. Срђан Драгомировић из Српца производи парадајз на 8.000 квадрата, а у вријеме бербе потребно му је најмање десет радника.

"Људи беру између осам и десет часова дневно, а сатница је три марке плус оброк", рекао је Драгомировић и нагласио да ће берба парадајза почети првог јуна.

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Брле

23.05.2016 19:32

Кога је висе залити, сезонце или послодавце ?

ОДГОВОРИТЕ