Рат Ал-Каиде и ИД?

Стручњаци већ извесно време упозоравају да је Ал каида и даље веома присутна као џихадистичка организација и да је, на дугорочном плану, опаснија од Исламске државе. Међутим, сада се Ал каида спрема да изазове на мегдан Исламску државу у њеном упоришту Сирији, преноси "Бизнис инсајдер".

Свијет 23.05.2016 | 11:20
Рат Ал-Каиде и ИД?

Амерички и европски званичници недавно су изјавили за “Њујорк тајмс” да је Ал каида започела процес слања оперативаца ветерана у Сирију, са циљем да интензивира борбу са Исламском државом (ИСИС, ИСИЛ или Даесх), која је деловала у саставу Ал каиде пре него што су се две групе раздвојиле и постале противници.

Док Исламска држава, због своје сурове пропагандне машинерије и дрског најављивања оснивања “калифата” који ће завладати светом, привлачи највећу пажњу медија, Ал каида се тихо фокусирала на сопствену стратегију како би, када се прашина слегне, остала као једина, пише портал.

Ал каида сада “користи оно што је Исламска држава урадила” као шансу да се позиционира као значајан фактор у борби Запада против тероризма, објаснио је Али Суфан, главни извршни директор компаније за стратешку безбедност “Тхе Соуфан Гроуп”, на конференцији о националној безбедности одржаној на Универзитету Фордхам у Њујорку.

“Оно што је Исламска држава урадила навело је многе у муслиманском свету да помисле: ‘Ал каида су добри момци, ИСИС су лоши момци”, каже Суфан, бивши агент Федералног истражног бироа, који је истраживао познате случајеве тероризма.

Док је Исламска држава направила представу од суровог насиља коме излаже своје жртве - путем објављивања видео снимака одсецања глава и другог пропагандног материјала на интернету, на више језика - Ал каида је опрезнија. Иако има исту бруталну идеологију као и Исламска држава, стрпљивија је у настојању да придобије сиријско становништво.

“Видимо како Ал каида убира плодове стратешког начина размишљања”, каже Суфан. “Исламска држава не размишља стратешки. ИСИС само ради незамисливе ствари, много насиља, покушавају да увуку много људи у то.”

И док је Исламска држава намамила хиљаде људи на сопствену територију пропагирајући насиље и проглашавајући “калифат”, псеудо-државу засновану на строгој интерпретацији Исламског закона, новији извештаји указују на то да све више бораца напушта редове терористичке групе и да је прилив страних бораца на територију Исламске државе успорен. Поврх свега, губе територије, и не освајају нове.

Суфан истиче и да је Ал каида технички напреднија од Исламске државе, али мисли да “Ал каида прави дугорочне планове”.

Како се чини, стратегија Ал каиде је заснована на чекању да се Сиријци полако окупе око идеје о владавини ислама, чиме се смањују изгледи за успешну побуну ако Џабхат ал Нусра успе у настојању да успостави у Сирији исламски “емират”, државу коју би ова група контролисала и водила по правилима строгог тумачења Исламског закона, сличну такозваном “калифату” Исламске државе.

Чарлс Листер са вашингтонског Института Блиски исток, који је написао књигу о побуњеницима у Сирији, изјавио је недавно да Ал каида настоји да повећа не само прихватање сопствене власти у Сирији, већ и подршку становништва у начелу.

“Ова организација је последњих пет година посветила стварању трајних, дубоких корена у сиријској опозицији и револуционарном друштву”, каже Листер. “С друге стране, Исламска држава има плитке корене. Није се трудила да придобије подршку становништва - она контролише становништва.”

Ахмад ал Суд, командант и оснивач сиријске побуњеничке групе “Дивисион 13” изјавио је ове године за “Бизнис инсајдер” да је “Ал Нусра” себи поставила за циљ да “претвори Сирију у исламски емират”.

“Они не желе било коју оружану групу у Сирији осим себе и не желе да је претворе у оно што је Авганистан био за време талибана”, рекао је Ал Суд. “Када се једном отараси свих других група, Џабхат ал Нусра ће најзад моћи да одмери снаге са Исламском државом и показаће се ко је гори.”

Кршење прекида ватре у Сирији можда је прави тренутак за Ал каиду да повећа присуство. Прекид ватре између снага сиријског председника Башара ал Асада и побуњеника који се против његовој власти никада није важио за терористичке групе као што су Ал каида и Исламска држава, али је омогућио сиријској влади и њеним савезницима да се фокусирају на џихадисте, уместо на умерене побуњенике.

Осим тога, Запад се очигледно више концентрисао на Исламску државу у Сирији - амерички званичници фокусирају операције на истеривање Исламске државе из њених упоришта у Сирији и Ираку и спречавање њихових освајања нових територија.

Та дисфункција у Сирији обезбеђује савршен вакуум за Ал каиду, која може да искористи ситуацију.

“Ал каидин став је: ‘Хајде да створимо много таквих вакуума, где нема јаке власти и хајде да делујемо под другим именом’. Пре него што је умро, Бин Ладен је, наиме, у својим писмима давао упутства: ‘Немојте да користите име Ал каида. Не желим да било ко користи то име зато што ће Запад и локална војска доћи да вас среде чим га употребите'”, објашњава Ал Суд.

Ал каида је поступила по његовој жељи у Сирији и увела Џабхат ал Нусру, или Ал Нусра фронт.

Извор: Блиц

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

зумба

23.05.2016 10:44

Цудно је да ти исламисти не нападају ни американце ни јевреје него се поубијасе медјусобно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кмкок

23.05.2016 11:31

Све је то америцка резија да се они доле поубијају у сто вецем броју...

Name

ВРС РВИ

23.05.2016 13:40

Ал каида је увјек била амерчко чедо. Бинладена су убили (ако су га убили) јер им је представљао опасност. Знао је пуно онога што не треба знати. Тактика Ал каиде је класично америчка: уништи прво све изнутра па остатак ријеши силом. Једино нисам сигуран да ли ће им сада успјети. Мислим првенствено на амере па тек на Ал каиду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасха

24.05.2016 07:25

ИД није исламска дрзава,то су плаценици израела и американаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леко

24.05.2016 09:01

Није ИСИЛ толико битан убрзо це нестати али гдје це њихови војници,нема мира у Сирији јос дуго дуго

ОДГОВОРИТЕ