Златна палма за "Ја Данијел Блејк"

Доделом награда синоћ је завршен Кански фестивал а добитник 69. "Златне палме" је филм британског режисера Кена Лоуча "Ја, Данијел Блејк”, потресна прича о стиду због сиромаштва у Европи погођеној мерама штедње, јавља АФП.

Свијет 23.05.2016 | 09:20
Златна палма за "Ја Данијел Блејк"


Овај социјано ангажовани филм говори о броби малог човека са системом односно кафкијанским напорима столара Данијела Блејка да добије надокнаду у Британији након инфаркта.

Златну Палму редитељу коме је ово други пут да добија најпретижнију канску награду, уручио је глумац Мел Гибсон

Награду за најбољу мушку улогу добио је ирански глумац Шахаб Хосеини за филм „Трговац” ("Форусханде/ Тхе Салсмен”) иранског оскаровца Асгхара Фархадија, а за женску Жаклин Жозе са Филипина за филм "Ма роса"

Награду за најбољу режију деле Румун Кристијан Мунђију за филм "Матура” („Бацалауреат/Градуатион”) о оцу који има дилему да ли ћерки да прича о корупцији и Француз Оливије Асајас за филм "Лични купац" (Персонал Схоппер) у коме главну улогу игра холивудска звезда Кристен Стјуарт, који је добио помешане критике, преноси АФП.

Награду за најбољи сценарио добио је такође "Трговац."

Кански фестивал једна је од најпрестижнијих филмских манифестација на свету. Први пут је одржан 1939. године, а дефинитвно је установљен као такмицарски фестивал с наградом 1955.

Извор: АФП

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Муња

23.05.2016 12:10

Није то видјело палме то је она наша бујада

ОДГОВОРИТЕ