Опасно високе камате за Републику Српску

Влада се константно задужује да би покрила текуће обавезе. То је Републику Српску довело у готово безизлазну економску ситуацију, тврде у ПДП-у.

Република Српска 22.05.2016 | 21:59
Опасно високе камате за Републику Српску

Економисти у међувремену упозоравају на велике каматне стопе по којима се Српска задужује, али и на падање рејтинга Републике Српске.

Економска ситуација у Републици Српској све је лошија, тврде у ПДП-у. Кажу да то показује и посљедња емисија обвезница, односно задужење Републике Српске за више од двадесет милиона марака по каматној стопи од 4,5 одсто која је драматично велика.

Још горе је са најављеном дугорочном емисијом обвезница за 1. јун и најављеним задужењем од 60 милиона по каматној стопи од пет одсто годишње.

Недостатак новца у буџету најлакше се покрива повлачењем средстава са локалног тржишта и тиме се показује колико смо ограничени могућношћу задуживања, објашњава економиста Зоран Павловић.

За најављену нову аукцију обвезница карактеристично је што су то обвезнице на десет година и понуђена је камата од пет одсто годишње, што показује да се дугорочно задуживање врши на домаћем тржишту чиме се смањује потенцијал пласмана за потребе развоја.

Истовремено се категорија задуживања Владе на финансијском сектору доводи до законом дозвољених граница, објашњава економиста Зоран Павловић.

(БН телевизија)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

грађанин

22.05.2016 14:09

Нема пара у буџету. Зашто: Зар могу инспектори пореске стићи до сваког клијента да контролишу уплату плата и доприноса. Сматрам да РС треба да има институцију, која се бави наплатом доприноса. Како? Да не може на текући рачун клијента бити уплата уплаћена а да нису доприноси уплаћени. Да не може ни Влада, ни министарства, ни један субјекат плату исплатити а да нису доприноси уплаћени. Како неће бити буџет празан. Е Владо Српске, јадо народна, умијеш ли ишта урадити осим тога што радиш??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГДЈЕ ЈЕ

22.05.2016 14:25

ГДЈЕ ОНА ИЗ ПДПа и НЕ ПРИЗНАЈЕМ ЗОКИЈА ВРАТИТЕ НАМ МАЦКУ У ЧИЗМАМА ОНА БОЉЕ ДА ОБЈАСНИ ВРАТИТЕ ЈЕЕЕЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

22.05.2016 14:29

Није проблем у камати колико у самој главници, а поготову у чињеници да смо дошли дотле да не можемо да живимо без задужења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пикси

22.05.2016 14:31

Не бјезе сви од плацања обавеза. Људи једноставно немају цим платити обавезе. Пазари су све тањи, ненаплативост је све веца. Има много постених и вриједних људи који зеле зивјети од свог рада али ста то вриједи кад вецина зели само несто да слави и обиљезава и такав нерад це и одвести све на дно. Без рада све је супља прица док се код буде само славило и обиљезавало из свих ратова и све вјерско на максимуму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехех

22.05.2016 20:50

Да се ја питам, порезе бих скроз укинуо, влада која контролисе милион и по становника мозе комотно зивјети од доприноса за здравствено и пензионо као и акциза на гориво, те концесија на рудна богаства, све остало је скидање кајмака за плацање нерадника....

Name

мустафа

22.05.2016 14:35

Пуна подрска за Додика. поздрав из Федерације

ОДГОВОРИТЕ
Name

Водја

22.05.2016 15:24

Тако је Мустафа,како казу један од најбољи српски политицара,који не савија кицму пред медјународном заједницом.Али зато на кољенима пузи за кредит.Изгледа да су и Срби схватили каквог Водју имају,оног истог из приповјетке Радоја Домановица.

Name

лет3

22.05.2016 15:14

ДОДИК ФОРЕВЕР!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гоја бл

22.05.2016 23:04

ББУахахаха. Води га куци. Готов је !

Name

НЕЦЕМО ЕВРОПУ

22.05.2016 15:18

МА НЕЦЕМО МИ СА ОВИМ НАСИМ БУЛДОЗИМА ПОЛИТИЦАРИМА У ЕВРОПУ, ТАМО СУ НЕГАТИВНЕ КАМАТЕ. ДАКЛЕ ДАЈУ ВАМ ПАРЕ И ЈОС ВАМ ПЛАТЕ СТО СТЕ ИХ УЗЕЛИ. АЛ КАКВИ ДИВЉИ И ЛУДАЦКИ БАЛКАН НИКУД НЕ ИДЕ. КАКВИ ИДИОТИ НАМА ВЛАДАЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

народ

22.05.2016 15:36

Мирно спавај нано све је закључано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дон Кихот

22.05.2016 18:46

"Има људи који мисле да се ширење позитивне енергије може научити, да постоје фразе, речи или реченице које стварају позитивну енергију саме по себи. Није тако. Енергија, позитивна или негативна, налази се у човеку. Не може из човека изаћи оно чега тамо нема. Да бисмо могли ширити мир, морамо се најпре миром напунити. Да бисмо могли ширити радост, мора нам најпре срце бити радосно. У супротном, и речи највеће утехе звучати ће као напад из уста незадовољног човека." Царл Густав Јунг

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сторy оф оур лифе

22.05.2016 21:00

Како се зове кад нестане лове?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ријец двије

23.05.2016 05:12

А гдје су били ти економисти кад су се градјани задузивали код банака са каматом од 12% и висе.Тада никог није било брига.Сад се свак секира за дрзаву сто се задузује.Опсте је познато да нема земље која није дузник а ми у главама и на папиру оцемо Свицарску а да ниста не радимо. Господо економисти немојте кукати него направите план и пројекат па на изборе.Све остало је демагогија.

ОДГОВОРИТЕ