Помагаћемо обнову цркава на Косову

Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић присуствовао је јутрос литургији у обновљеној цркви Светог Николе у селу Бањска у општини Вучитрн и том приликом поручио да ће министарство којим руководи наставити да помаже обнову српских светиња на Косову.

Србија 22.05.2016 | 13:29
Помагаћемо обнову цркава на Косову

Министарство за заједнице и повратак финансирало је са 19.000 евра радове на обнови ове цркве која је током 1999. и 2004. године укупно три пута била минирана и рушена.

"Ми смо овде данас да кажемо да ћемо сваку нашу светињу обновити", поручио је Јевтић.

Јевтић је нагласио да ће Министарство за заједнице и повратак уз пуну сарадњу са СПЦ наставити да, свуда где је то могуће, не само да помажу обнову већ и да граде светиње да би послали поруку да се не одустаје од опстанка без којег нема ни повратка расељених Срба.

Мештани нису крили задовољство због чињенице да су после више година добили цркву која је обновљена."Хвала Богу после 16 година добијамо цркву која је коначно завршена, има још по нешто да се доради, надамо се да ће и то бити завршено", изјавио је Илија Крсмановић један од Срба из Бањске.

У овом селу, које се налази у потпуном албанском окружењу, пре сукоба на КиМ живело је око 200 Срба а данас их је остало свега четрдесетак.

По речима Крсмановића, највећи проблем Срба у Бањској код Вучитрна је безбедност."Никада нисмо сигурни, овде може да буде мирно и одједном да се догоди нешто. Људи живе у неизвесности, у страху. Ујутру када устанеш прво погледаш јел' све ту или није.

Ако је све ту, онда је добро прошла ноћ", каже Крсмановић.Литургији у обновљеној цркви Св. Николе у Бањској код Вучитрна присуствовао је између осталих и градоначелник Северне Митровице Горан Ракић који је рекао а је црква одувек сабирала и окупљала српски народ.

Црква Св. Николе у селу Бањска први пут је изграђена 1346. године и више пута је кроз историју спаљивана, рушена и обнављана.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Помоћ-хитно

22.05.2016 14:18

Хоћемо, ако Бог да.

ОДГОВОРИТЕ