Изумљен сладолед за тријежњење

Становници Јужне Кореје, који важе за највеће потрошаче алкохола у Азији, сада ће моћи да се трезне сладоледом за лечење мамурлука.

Свијет 21.05.2016 | 21:40
Изумљен сладолед за тријежњење

Сладолед "гјеонђо" (у преводу "држи се") лансиран је у ланцу продавница "Видми" и, како се тврди, то је први сладолед намењен за разбијање последица претераног конзумирања алкохола.

У Јужној Кореји продаја алкохолних пића је велики бизнис, али и продаја лекова за мамурлук, која годишње достиже вредност од 126 милиона долара. Ту спадају разне пилуле и напици, али и креме за лице које треба да прикрију трагове бурне ноћи.

Како наводи Ројтерс, међу такве лекове не спада "супа за мамурлук", која је редован део менија корејских ресторана.

Јужнокореанци попију годишње 12,3 литра алкохола по глави, показују статистике Светске здравствене организације из 2014. године.

Према проценама јужнокорејског Института за политику здравственог осигурања, конзумирање алкохола је ту земљу 2013. године коштало скоро осам милијарди долара, што укључује губитке у производњи, болничке трошкове и случајеве преране смрти.

У саопштењу продајног ланца наводи се да је име сладоледа за трежњење одабрано да би "изразило напоре запослених који морају да издрже радни дан после тешког опијања, као и пружило утеху онима који морају да дођу рано на посао после честих бурних ноћи".

Сладолед "гјеонђо" има укус грејпфрута, садржи 0,7 одсто сока плода азијског дрвета ховеније, који је традиционални лек за мамурлук и забележен је у познатој корејској књизи лекова из 17. века.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

мрчо

21.05.2016 13:02

Треба одмах уговорит увоз за један шлепер да видимо како фелцера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

просјек

21.05.2016 13:12

12,3 Литра коднас је просјек за нову годину и бозиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

21.05.2016 17:12

Ја тај њихов годишњи просјек сабијем за мјесец дана

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

21.05.2016 22:30

Ово ми и треба и не треба ја са свирке кад се врацам увијек полиција пита јесте ли ста пили а ја њима казем питај јесам ли ста јео гладан сам

ОДГОВОРИТЕ