Прве фотографије срушеног авиона

Објављене су прве фотографије авиона "Иџиптера" који се у среду увече срушио у Средоземно море. Истражитељи су потврдили да је у авиону избио пожар на неколико места само неколико минута пре него што се летелица срушила. Египатски медији јављају да је пронађена и "црна кутија".

Свијет 21.05.2016 | 21:44
Прве фотографије срушеног авиона

Авиони и бродови из Египта и још пет земаља наставили су данас да претражују шире подручје Средоземног мора како би пронашли остатке авиона компаније "Иџиптер", који се срушио са 66 путника и чланова посаде.

Како се наводи, делови олупина су пронађени 290 километара северно од медитеранског града Алексадрије.

Истражитељи су у мору пронашли делове авиона, гардеробу, жути појас за спасавање.

Египатски медији јављају и да је пронађена "црна кутија" у близини места пада авиона. "Црна кутија" би могла да да одговоре на сва питања шта се дешавало у авиону пре кобног пада.

Француска агенција за безбедност ваздушног саобраћаја саопштила је данас да је на неколико места у кабини авиона египатске авио компаније детектован дим неколико минута пре него што се летелица срушила, али узрок пада је и даље непознат.

Подаци из аутоматског система који размењује са службама на земљи податке из авиона показују да се пре самог пада авиона "Иџипт ера" укључио детектор за дим, јавио је Си-Ен-Ен.

Француска агенција за безбедност ваздушног саобраћаја саопштила је данас да је египатски авион, на линији Париз-Каиро, који се срушио у море емитовао аутоматске поруке које указују да је у летелици пре пада било дима.

То је потврдио и авијациони стручњак Тим ван Беверан за Дојче веле, рекавши да је "у авиону избио пожар".

Систем је, оценио је, послао веома јасне поруке.

"Детектован је дим у тоалету. Минут касније, детектован је дим у одељку за електронику. Два минута касније, све јединице за контролу лета отказују", објаснио је он.

Истиче се да је систем у 02:26 по локалном времену показао да је у тоалету Ербуса А320 било дима. Минут касније огласио се аларм због дима. Последња порука АЦАРС система била је у 02:29, наводе на том сајту, а авион је нестао са радара у 02:33.

Филип Баум, уредник часописа који се бави безбедности авиона рекао је за ББЦ да техничке грешке не могу да се отпишу као узрок несреће.

“Било је података о диму у тоалету авиона и за три минута системи авиона су се угасили тако да, знате, то указује да вероватно није реч о отмици, да није било борбе у кокпиту, већ да се нешто запалило на авиону”, наводи Баум.

Како каже, да ли је био пожар, прегорело коло или да ли је бомба експлодирала, не знамо.

Један амерички званичник је, међутим, окарактерисао извештај као непотрврђену гласину, наводи агенција.

Тимови који трагају за олупином авиона "Иџипт ера" у Средоземном мору пронашли су јуче код обале Александрије део тела, седишта и кофере, а док истражитељи настоје да открију узрок пада "ербаса А320", европски безбедносни званичници саопштавају да међу путницима нема имена особа са листи познатих терориста.

Египатско Министарство за цивилну авијацију потврдило је да су пронађени људски остаци за које се верује да припадају путницима "Иџипт ера" који се срушио у Средоземно море на лету из Париза за Каиро.

За сада нема чврстих доказа зашто је авион нестао са радара, нагло скренуо и срушио се.

Истражитељи сумњају да је у питању терористички напад, али ниједна џихадистичка група није преузела одговорност за обарање авиона.

Извор: Б92

Фото: Фејсбук

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Неки глупсон

21.05.2016 14:29

Ста је сад ово ,нагадјања као да смо у 19вијеку.Толики радари ,системи,сателити,земаљски,ванземаљски и ниста.Нико незна ниста.Ј... ти технику.

ОДГОВОРИТЕ