Анализа: Париз – град љубави, мистерије, спорта...!

Париз је један од оних градова који сви сањају да посете, а када то и учине, не остају равнодушни.

Тенис 23.05.2016 | 22:20
Анализа: Париз – град љубави, мистерије, спорта...!

Престоница Француске заслужено спада међу најлепше градова света, а разлога за то је много. Од невероватних атракција какве су Ајфелов торањ и Тријумфална капија, преко магичне Сене, непревазиђеног Лувра до погледа који се пружа са Сакре-Кура.

На све то треба додати и шетњу Јелисејским пољима, којој тек неколико авенија у свету може да припрети, и храну из снова, јер ако неко зна како се добро једе, то су Французи.

Али, кренимо од почетка. Париз је основан још средином трећег века пре нове ере, када су га населили Келти. Захваљујући томе што је у XИX веку био један од првих градова у Европи који је добио улично осветљење, добио је надимак ’град светлости’ кои му је остао до данас.

Многи кажу да је Париз синоним за све што је француско. Познат је по одличном урбанистичком плану, својој архитектури, музејима, мостовима, катедралама и луксузним булеварима. Првобитно је био смештен на острву на средини Сене, али се брзо проширио на обе обале те реке и сада заузима површину од преко 100 квадратних километара.

Десна обала Сене позната је као комерцијалан центар града, док је лева дом Универзитета и свега што се подразумева као интелектуално и уметничко. Због романтике и мистерије којом град одише, Париз је током година био место радње бројних романа и филмова, па не чуди што је Оскар Вајлд једном приликом рекао: „Када добри Американци умру, они оду у Париз“.

Вероватно најпознатији симбол Париза је Ајфелов торањ, који се када је изграђен, крајем XИX века, нашао на удару познатих француских уметника због свог дизајна. Међутим, Парижани су га брзо прихватили, а иако је од његове изградње прошао скоро један и по век, и даље је највиша грађевина у престоници Француске, са 324 метра.

Поред Ајфеловог торња, када одете у Париз, морате да одете и видите Тријумфалну капију која је смештена на Тргу Шарла де Гола, на западном крају Јелисејских поља. Том капијом одата је почаст свима онима који су свој живот дали за Француску током револуција и ратова у време Наполеона. Испод ње се чак налази гроб незнаног јунака из И светског рата.

Лувр је дефинитивно једна од неизоставних станица у Паризу, зато што је то, без сумње, један од највећих музеја на свету, а такође и историјски споменик. Налази се на обали Сене, заузима преко 60.000 квадратних метара у некадашњој палати Филипа ИИ, у којима су смештени бројни историјски предмети чија је вредност непроцењива. Између осталог, Лувр је дом Мона Лизе, познате слике Леонарда да Винчија.

На Сени се налази и Нотр Дам, који привлачи пажњу због свог изгледа, који је један од најбољих примера готичке архитектуре. Посвећена је Богородици Марији, а њена изградња је трајала скоро два века и завршена је тек у XИВ. Дефинитивно је једна од најпознатијих цркви широм света, а готово свима највише привлачи пажњу због статуа химере које је ’чувају’ са висине.

Базилика Сакре-Кур је још једно од највећих знаменитости Париза, налази се на брду Монтмартр, које је највиша тачка престонице Француске. Због тога није чудно да окупља велики број туриста јер са тог места имате утисак као да вам је цео Париз на длану.

Незаобилазна места приликом обиласка ’града светлости’ су и Трг Конкорд, Мост Александра ИИИ и реплика Статуа слободе на Сени, пошто су оригиналну Французи у XИX веку поклонили Сједињеним Државама и она од тада краси Њујорк.

Париз је познат и као једна од престоница моде, па не чуди што Недеља моде у ’граду светлости’ сваке године привлачи велики број познатих личности из свих сфера. Исто важи и за кулинарство, а када дођете у Париз не смете да пропустите да пробате њихове свеже кроасане, макроне или супу од лука, какве нећете наћи нигде другде на свету.

Што се тиче спорта, фудбал и тенис су најпопуларнији спортови у Паризу. Поред Ролан Гароса, престоница Француске је домаћин и последњег Мастерса сезоне пред Мастерс куп у Лондону. Пари Сен Жермен је најбољи фудбалски клуб не само у Паризу, већ и у целој Француској, а престоница те земље два пута је била домаћин финала Светског првенства – 1938. и 1998. године.

Париз је два пута организовао Олимпијске игре – 1900. и 1924. године, у последњих 25 година је три пута остао само кандидат, а тренутно је у трци за Игре 2024. Поред свега тога, ’град светлости’ је познат и по величанственим финалним етапама бициклистичке трке Тур д’Франс, која се од 1975. године традиционално завршава на Јелисејским пољима.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар