24 год. од формирања Прве посавске бригаде

Преживјели борци и старјешине, чланови породица погинулих и несталих бораца, ратни војни инвалиди, делегације сусједних општина и
представници Срба у брчанским органима власти, обиљежили су данас 24 година од првог постројавања Прве посавске бригаде ВРС.

Република Српска 20.05.2016 | 18:20
24 год. од формирања Прве посавске бригаде

Срби у Брчком су, рекао је предсједник Борачке организације Живан Илић, избјегли судбину сународника у Федерацији и опстали захваљујући прије свега борцима Прве посавске бригаде која је била ефикасан одговор на формирање Патриотске лиге и 108. ХВО бригаде тзв. Армије БиХ.

„Извршили смо ратне задатке. Истина је да се нисмо борили за Брчко као дистрикт, али смо поносни, јер је овај комад територије који је
натопљен крвљу нашег народа, и дио наше Републике Српске. Срби у Брчком и околини су опстали и ту су као гаранција тој политичкој
одлуци коју је нематнула тзв. међународна заједница“, нагласио је Илић.

На ратном путу Прве посавске бригаде било је око 7.000 бораца, 437 је положило живот за Републику Српску, 700 је инвалида, а више од 2.000 рањених. Бригада је била окосница одбране посавског коридора, а њени демобилисани борци истичу "извршили смо ратне задатке, а данас смо маргинализована категорија људи своје Републике Српске".

„Борили смо се и боримо се и данас за побољшање статуса, а они који су и у одбрани Отаџбине били далеко од фронта и тешкоћа, и данас из далека гледају на ту борбу као и од 1992. до 1995. Без обзира на то што смо све старији и болеснији, у име мртвих сабораца и потомства нећемо одустати од оправданих захтјева за мјесто које нам припада“, истиче демобилисани ратни старјешина ове бригаде ВРС Милорад – Мишо Јовић.

Након молитвеног помена погинулим припадницима Прве посавске бригаде, испред обелиска Српским браниоцима Брчког положени су вијенци и букети.

БН телевизија

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

рс

20.05.2016 18:14

Вјецна слава палим борцима и нека је вјецна РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс коридор

20.05.2016 19:04

Да није било генерала Младић Ратка и Срба из РС,данас не би било ни Републике Српске,а ни Срби из тадашње Републике Српске Крајине не би стигли током операције "Олуја" до Србије...јер је смо ми из РС ослободили Коридор.Велики број Крајишника је још 1991.побјегао у Србију и носа није промолио преко границе до краја 1995.године.Срамота...баш зато жалим генерала Младића и њему сличне који су се борили за опстанак српског народа на тим крајевима а онда су их кукавице испоручиле Хагу и исти ти Крајишници што су побјегли су нас и генерала Младића прозивали да смо ми криви што су они побјегли а превасходно су имали обавезу да бране своје кућне прагове имали Крајишници на почетку текста. Генерале,не дај се.Слава палим борцима.Зивјела РС!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

20.05.2016 19:33

Потписујем 100% тачно

Name

@рс коридор

20.05.2016 20:16

Свака цаст на коментару.Ми који смо из тих крајева то све знамо да је тацно.И јос несто кад их је преко 500.000 тако срамно и кукавицки бјезало ми смо се крстили али опет смо им цували ледја и спремали храну за њих.Истина се мора знати а поста палим борцима и херојима из РС се мора одати.Те из РСК треба подсјетити а не да се праве луди.Никад им није пало на памет да додју да се то обиљези и одају поцаст палим борцима и народу РС. Поздрав за Оливера Ивановица и Србе са Космета и ЦГ како српство бране и да се сто прије уједине са РС јер РС је данас Србија.И јос несто да казем колико год знам људи из РС сви одреда су ми рекли па и данас смо прицали о томе никад ама бас никад не би свој праг оставили нити српство и РС издали.Вјецни помен свим палим борцима,слава Р.Младицу и свим насим официрима,слава народној армији РС и свима који су се борили са нама,слава насим мајкама,бакама,сестрама и зенама које су се заједно са нама бориле и све издрзале.РС заувјек.

Name

Заборављени хероји

20.05.2016 20:48

Добро је Вук Драсковиц рекао:"Они сто нарицу над Олујом ти су издали српство и српску дрзаву".Ови из РСК они су урадили исто бас исто као Вук Бранковиц на Косовском боју.Треба ту издају и бјезанију у гусле и десетарац ставити,треба то опјевати за вијеки вјеков.Дјецу са КиМ краду,дјевојцице од 14 год на силу увлаце у аута и силују,краду,продају им органе.Дјеца са КиМ у сколу не смију да иду али о њима нико не писе.Срби у ЦГ немају никаква права ево муслимани код нас хоце босански измисљени језик а Србин у ЦГ нема право на српски језик иако их је тамо 40%.РС не смије да заборави хероје са Коридора,Манду са Мајевице и све погинуле у РС.И јос ово да вам казем док смо ми гинули за Коридор те јајаре Крајиске су нам продавале нафту.Знаци та нафта која је из РСК стизала у РС је све крвљу плацена ето како су нам вратили. Ти из РСК би сад нама из Србије да нас хускају,да нам соле памет јер мисле да су нас из РС зајебали али та говна цемо одјебати па не зелим уопсте да знам за њих.Херцеговци дрзали фронт од Требиња до Висеграда,па имали су и они устаску офанзиву истих размјера,и јос помагали другима сиром РС,њих је 5 пута мање и опет се одбранили.Срби из СА и ми на Коридору исто. Зивјела РС и вјецни помен палим борцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

108.

21.05.2016 19:31

Живио говорник!!!

Name

посавина рс

22.05.2016 20:16

@108 не знам да ли провоцирас,да ли мислис на 108 ЗНГ из Посавине али ви сте залосни па вас уопсте нема ментолу хаха.Мозете само овде да долазите и цитате ста СРби пису,да провоцирате и гицате се ко на ратисту.Јадо није вама нико дао дрзаву и ускоро цес се сам у то увјерити.Могли сте млатити по тој нејаци на тракторима из РСК али знате ви ста је РС и кад су вас наси авиони рокали по насој Крајини а ми да смо хтјели да идемо из БХ исли би али знај сад имамо РС а сљедеци пут цијела БХ и НДХ це бити српска.А ви устасе се само гицајте али боље да гледате да вам опет не пропадне сезона а ви знате како то Срби знају да вам ураде.

Name

врс

20.05.2016 21:18

Изгину нас народ а они на тракторе па у бјезанију.Ја бих им визу за РС увео и наплацивао сваки пут прелаз преко РС 100.000 еу па да никад висе тим путем не могу да продју.Њима је било само да побјегну за Србију какав црни рат за српство и Крајину,они су мрзили Младица сто се борио висе него Тудјмана. Онај самозвани капетан Драган....мислим цега је тај капетан и кога це он да подуцава смао да ми је знати,пљацкао са Дафином,Динкицем и Досманлијама банке и он је херој а погинуле са Коридора и борце њих нико не помиње...или рецимо мајора еx ЈНА а касније српске војске Милана Тепица који је попут Синдјелица дигао у ваздух гарнизон у РСК да би побио устасе али је и он страдао....па њега и те војнике ЈНА и РС који су се борили у тој усраној РСК нико од крајисника не помиње само знаци ти неки криминалци са којима су крали.Па говна неце моци тако.Трцали сте у Србију мислеци да це неко други да прије вас додје па да вам не заузме али нецете се извуци.Тразице се да платите одстету за св епале борце и васу издају.

ОДГОВОРИТЕ