Пребијено око 80 мил. КМ дуга у привреди

У другој мултилатералној компензацији, која је одржана у Републици Српској, пребијено је око 80 милиона марака међусобних обавеза, незванично је потврђено „Независним“.

Република Српска 20.05.2016 | 11:00
Пребијено око 80 мил. КМ дуга у привреди

Очекује се да би тај износ требало да буде и већи пошто су и данас предвиђене додатне мултилатералне компензације и цесије.

Привредници истичу да и ова мултилатерална компензација дијелом смањује неликвидност привреде, док је, према мишљењу економиста, износ пребијеног дуга врло мали, ако се узме у обзир да су укупне обавезе привреде у Републици Српској око 15,5 милијарди марака.

Из Бањалучке берзе, која је организатор Система за мултилатералне компензације и цесије, јуче су рекли да је у другој мултилатералној компензацији пријављено укупно 973.532.077 марака обавеза.

Навели су и да су 1.562 учесника пријавила обавезе, од којих је обавезе и потраживања компензовало 1.059 учесника.

„Учесници су на регистроване адресе електронске поште добили прелиминарне извјештаје о компензацији. Они могу до 23. маја до 16 часова исправљати прелиминарне извјештаје о компензацији. Након периода за исправке добиће коначне извјештаје о мултилатералној компензацији“, рекли су из Бањалучке берзе и додали да ће 23. маја након 16 часова саопштити коначне резултате компензације.

Милан Божић, директор Бањалучке берзе, рекао је да се може рећи да је друга мултилатерална компензација успјела јер је колико-толико смањен дуг, али је нагласио да ће коначан став бити изнесен када буду познати и коначни резултати.

Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске, казао је да је Закон о мултилатералним компензацијама и цесијама донесен на иницијативу Коморе, са циљем смањења неликвидности, као основног проблема привреде.

„Колики је проблем неликвидност, говоре подаци по којима купци у земљи дугују више од 2,7 милијарди марака, што има тенденцију раста у односу на 2014. годину. Тај проблем се једним дијелом може смањити управо мултилатералном компензацијом“, рекао је Благојевић.

Он је нагласио да је због тога јако важно да ове компензације и у будућности буду настављене, како би се смањиле те међусобне обавезе правних лица у Српској.

С друге стране, Предраг Дудуковић, члан Удружења економиста Републике Српске – СWОТ, казао је да износ пребијених обавеза у овој компензацији практично не значи ништа и не доприноси превише побољшању ликвидности привреде у Републици Српској.

„Дуг привреде Републике Српске износи 15 милијарди марака и шта значи око 80 милиона марака пребијених дуговања према 15 милијарди, апсолутно ништа“, сматра Дудуковић.

С друге стране, он је упозорио и на проблем што буџетске институције не учествују у потпуности у мултилатералним компензацијама, па се не може све искомпензовати.

„Да буџетски корисници у потпуности учествују, онда би мултилатерална компензација заиста имала смисла. У оваквој ситуацији премали износ се затвара и ништа значајно не побољшава ликвидност укупне привреде“, рекао је Дудуковић.

Подсјећамо да су за прву обавезну мултилатералну компензацију, која је по одлуци Владе Републике Српске спроведена у периоду од 26. октобра до 10. новембра прошле године, учесници пријавили укупно 1.008.656.364 КМ обавеза.

Од укупно пријављених обавеза било је могуће компензовати 389.200.686 КМ, ако се узму у обзир потраживања учесника.

Тако су у три мултилатералне компензације, које су извршене 30. октобра, те 3. и 6. новембра, компензоване обавезе у износу од 164.261.603 КМ, што представља 16,3 одсто од пријављених, односно 42,2 одсто од износа обавеза које је било могуће компензовати.

Бројке:

15,5 милијарди марака износе обавезе привреде Републике Српске

973.532.077 марака обавеза пријављено у другој компензацији

1.562 учесника пријавила обавезе

1.059 учесника компензовало обавезе и потраживања

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Карадоз

20.05.2016 11:11

Знаци као деведесетих робна размјена ...ја купим несто а платим ти детердзентом јал обратно

ОДГОВОРИТЕ