Ђоковић: Поносан сам што сам Србин

Новак Ђоковић рекао је у интервјуу за Фигаро да ужива у томе што носи притисак фаворита на сваком турниру.

Србија 19.05.2016 | 16:00
Ђоковић: Поносан сам што сам Србин

“Пролазим кроз најлепше године своје каријере и захваљујући томе стално осећам да сам фаворит и да је на мени притисак. Ипак, научио сам да живим са тиме, привилегија је бити у таквој ситуацији јер је то награда за сав труд који сам уложио. Ценим тај притисак“, рекао је Ђоковић, који ускоро пуни 29 година.

На питање да ли се некада осећа као робот, машина или суперхерој, Новак је одговорио:

“Ох, не, ништа од тога, волим да проводим време у природи. Волим да градим ствари од темеља, да испробавам нове идеје и да постављам неке темеље, нешто што ће остати иза мене... Никада нисам био ’јак’ са компјутерима, технологијом, више волим да сам у реалном животу. Нема тајне моје хладнокрвности, то је резултат дугог процеса сазревања и као човека и као играча. То је дошло са искуством играња мечева на високом нивоу – жеља за победом и постизањем циљева омогућује ми да проналазим нове мотиве и инспирацију“.

Новинара француског Фигара занимао је и Ђоковићев однос према Француској.

“Живим у Монаку на југу Француске, окружен сам њеном културом и начином живота. Знам француски, следећи интервју може да буде на вашем језику. Професионално, овде сам имао много успеха – своју прву већу титулу узео сам у Мецу 2006. године, а на Ролан Гарос сам три пута играо финале, прошао кроз емоције са публиком, нарочито прошлогодишња церемонија која ме је дирнула. Те овације које сам добио после пораза, тај тренутак био је један од интензивнијих у мојој каријери“.

На молбу да упореди тенис са спортовима попут шаха или бокса, као и са нпр. позоришном представом, Ђоковић је рекао:

“Одлично питање, у тенису можда има све три ствари. То је интензивна битка, али без контакта, мораш да победиш противника технички и стратешки, а можда је мало и као комедија јер мораш да водиш рачуна о говору тела. Мораш да покушаш да разумеш слабости свог противника, а да при том не откријеш своје. Истовремено је то и унутрашња борба, проналажење мира“.

На питање колико му значи што је “симбол нове Србије“, како је формулисао новинар, Новак је одговорио:

“Част ми је и привилегија да представљам своју земљу где год да будем – тенисер може да буде пример деци у Србији, али и било где друго. Моја земља прошла је кроз многе тешкоће у последње три деценије и заиста ценим ту улогу коју спорт омогућује, да се земља представља на другачији начин. Кроз спорт могу да покажем карактер и снагу Срба, снагу која нам је омогућила да пребродимо тешке периоде рата и санкција. Поносан сам што сам Србин и поносан сам на то што ме земљаци виде као узора својој деци, трудим се да увек имам то на уму јер то носи и велику одговорност. Покушавам да будем свестан да оно што радим на терену и ван њега има утицај“.

Жреб за Ролан Гарос на програму је у петак од 11.30, а турнир почиње у недељу.

Извор: Б92

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

добојјј

19.05.2016 15:36

Поносан сам сто си Србин, зив и здрав био и увијек такав остани

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

19.05.2016 16:16

Диван си Ноле, само остани такав, нека те срећа и здравље прати кроз живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДА

19.05.2016 16:22

Свака цаст ЛЕГЕНДО ПОНОСНИ СМО НА ТЕБЕ СРБИНЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

19.05.2016 18:50

Србин који воли све народе и никог не мрзи. Ноле један и једини легенда у сваком погледу.... само тако даље.

ОДГОВОРИТЕ