Европа слична Земљи

Испод ледене површине Европе, једног од највећих Јупитерових природних сателита, могао би да се налази океан у којем живи неки облик ванземаљског живота, сматрају научници.

Свијет 19.05.2016 | 15:40
Европа слична Земљи

Уколико стеновито језгро Европе интерагује с њеним океанима на начин погодан за производњу супстанци неопходних за развој живота, онда није искључено да би један од 67 Јупитерових сателита могао да настањује неки облик живота, пише Вашингтон пост.

Нова студија коју је спровела НАСА потврђује ову хипотезу. Њени стручњаци установили су да би однос произведене количине водоника и кисеоника, уколико нема подводних вулканских активности, био приближно исти као на Земљи.

Водоник на Земљи у океанима настаје у процесу званом серпентинизација, у оквиру којег слана вода у океанима реагује с минералима који се налазе у дубоким пукотинама стена. Резултат су хемијске реакције које производе водоник и топлоту – две изузетно важне ставке за опстанак живота у океану.

Научници сматрају да би пукотине у стенама на Европи могле да се простиру на пет пута већој дубини од оне на Земљи – око пет километара испод површине. Али водоник сам по себи није довољан; неопходан је и кисеоник.

“Оксидациони агенси из леда су попут позитивног краја батерије, док се хемикалије на дну океана, зване редукујући агенси, понашају попут њеног негативног краја. Покушаћемо да откријемо да ли је су вазнемаљски облици живота део овог кола”, изјавио је у саопштењу Кевин Хенд, коаутор студије.

“Наравно, треба имати у виду да су ови закључци настали као последица проучавања математичког модела, а не директних посматрања. Није искључено да се под леденим покривачем Европе налазе подводни вулкани који директно у океан шаљу врелу воду, богату минералима, што би знатно изменило услове за настанак живота”, закључио је Хенд.

Научници се надају да ће ова мистерија бити решена за десетак година, када НАСА буде послала сонду на Европу.

Истраживање је објављено у магазину Геопхyсицал Ресеарцх Леттерс.

Извор: Б92

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Колонисти

19.05.2016 14:06

Ко би у 8. Офанзиву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УФО

19.05.2016 14:15

Каква је тренутна ситуација на земљи,било би права стета да нема зивота негдје друго у свемиру.

ОДГОВОРИТЕ