Путин формира своју "Руску гарду"

Предсједник Русије Владимир Путин покреће велике реформе полиције у којој ће, између осталог, бити формирана и “Руска гарда” која ће директно бити подређена руском предсједнику.

Свијет 19.05.2016 | 10:50
Путин формира своју "Руску гарду"

Руска Дума већином гласова дала је сагласност за формирање националне гарде. Путин је формирање националне гарде најавио прије мјесец дана и тада је прецизирао да ће гарда бити фокусирана на борбу против екстремизма и организованог криминала.

“Руска гарда” требало би прије свега да буде формирана на темељима такозваних унутрашњих јединица Министарства унутрашњих послова. Ради се о полицијских јединицама сличним војсци које још од времена Совјетског Савеза дјелују унутар земље.

Осим тога, у нове структуре би требало да се уграде и специјалне јединице полиције попут јединице ОМОН и стражарске полицијске службе.

Руски стручњаци процјењују да би укупан број припадника “Руске гарде” могао да буде између 300 и 400 хиљада људи.

За шефа “Руске гарде” који има ранг генерала, Путин је именовао Виктора Золотова, свог дугогодишњег човјека од повјерења.

Тај 62-годишњак донедавно је био замјеник Министра унутрашњих послова и шеф споменутих унутрашњих јединица.

Извор: Агенције

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

студент

19.05.2016 10:18

Ако овај наш чује за ово у проблему смо... типа: видила жаба да се коњи поткивају, па и она дигла ногу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

19.05.2016 13:13

Ријеч ГАРДА значи СТРАЖА и сваки би народ требао да има своју стражу која би била састављена од најбољих синова и кћери сваког народа. За вријеме Другог свијетског рата СРБи су имали ГРНАНИЧНУ И ПОЉСКУ СТРАЖУ генерала Милана Недића, али тада су СРБи међусобно још увијек СРБски мислили и говорили. Колико је један народ покоре види се по томе колико је њему непријатељ успио својих страних ријечи да потури. Још од времена комунистичког режима ЈБ Тита многи СРБи носе са собом ријечник страних ријечи и израза да би они тако знали шта "другови" народу поручују!