Шта се заиста десило са Шинејд О'Конор?

Само неколико сати након што су медији објавили да је Шинејд О’Конор нестала и да је можда склона суициду, полиција у Чикагу потврдила је да ју је проншла живу и безбедну. Ипак, многи су тада били забринути да се чувеној певачици десило нешто заиста лоше.

Свијет 19.05.2016 | 08:00
Шта се заиста десило са Шинејд О'Конор?

Ирска певачица, која је продала на милионе албума и освојила Греми награду 1991. последњих година више привлачи пажњу запаљивим и алармантним објавама на друштвеним мрежама и предвидљиво непредвидљивим понашањем, него музиком. Прошлог новембра објавила је да се предозирала након свађе с бившим мужевима због њене деце.

Шинејд је дијагностикован биполарни поремећај почетком двехиљадитих, али тада није много говорила о својим проблемима с менталним здрављем. Ипак, откако се активирала на друштвеним мрежама, често је објављивала врло отворене постове о свом бесу и тузи наочиглед свих пратилаца.

“То (дијагноза) је говорило много о томе зашто сам бесна, свађам се с људима, зашто сам суицидална”, рекла је О’Конорова за британски "Гардијан" 2010.

“Често с бесом који лежи иза тог бола. Да ли сте икад гледали чудни каубојски филм, у ком лика упуцају отпозади и на његовим леђима остане огромна рупа? Тако сам се осећала. Осећала сам као да идем светом са огромном је*еном рупом у себи. Већ након што сам узела први лек, осетила сам да је стигао цемент и попунио рупу.”

Она је тада изјавила да би вероватно заувек требало да узима лекове. “То је одлично, што се мене тиче. Пошто, не може се живети без њих. Била бих у лудници. То што сам добила дијагнозу значило је да имам шансу да будем нормална особа. Људи ме увек питају да ли мислим да ће моја срећа трајати, као да се ја тетурам на некој ивици. Будалаштине.”

Ипак, делује да је Шинејд ипак остала на ивици, будући да је много тога из њеног приватног живота поделила с остатком света.

Али ретко ко би и очекивао да О’Конор остане тиха у било којој ситуацији, откако је деведесетих обријала главу у знак протеста против традиционално женских улога. Одувек је била контроверзна и била је поносна што је то тако.

Одрастала је у католичкој породици, али је одувек била на супротној страни од организоване религије. У знак протеста против злостављања деце у цркви 1992. је поцепала слику папе Јована Павла Другог у емисији "Сатурдеј најт лајв".

“Борите се против правог непријатеља”, вриштала је она изазивајући тада једну од највећих масовних притужби које је та емисија икад имала у 17-годишњој историји.

Осамнаест година касније папа Бенедикт XВИ је објавио извињење свим жртвама “грешних и криминалних дела” свештенства, али за О’Конорову то није било довољно.

“Можете се вратити кроз векове, али онако како су се они понашали у последњих 20 година везано за тему сексуалних злостављања је доказ да их је баш брига”, рекла је за "Гардијан".

“Осећају се недодирљиво, а делује ми и да не верују у Бога уопште. Пошто, ако верујете, не бисте могли стати испред тог прикривања њихове природе и скривања свештеника и лекарских извештаја, а да свештеници и не знају да се сумњиче за злостављање. То се једноставно не ради.”

О’Конорова, која је детињство провела с оцем, након што је мајка која ју је злостављала изгубила старатељство над њом и њеном браћом и сестрама, такође је изјавила: “Добро, свештеници који су малтретирали децу излазе пред лице правде и то је важно, али ми сада морамо да се бавимо и криминалношћу тог заташкавања”.

Говорећи о покојној мајци, О’Конорова је рекла да јој је вера помогла да прође кроз тешко детињство.

“Хвала *** да сам имала слуха за Исуса”, рекла је она. “Док сам лежала на поду претучена, имала сам визију Исуса на врху неког брда на крсту и крв је из његовог срца текла стапајући се с мојом на поду. Тако сам преживљавала пребијања. Концентрисала сам се на ту слику.”

Она је одбијала да се повинује нормама и када је реч о сексуалној оријентацији. Почетком овог века изјавила је да је “дајк”, али је касније рекла да је можда ипак претерала у процени и да се осећа као “три четвртине хетеросексуалка, а једну четвртину геј”.

“Мислим да нисам рођена с биполарним поремећајем. Мислим да је то последица насиља које сам преживела”, рекла је у емисији Опре Винфри 2014. “Нисам стабилна особа. Чињеница је да сам била годинама шиканирана од медија, метафорично говорећи. Деловало ми је да сваки пут кад одем на посао други могу да кажу само како сам ужасна особа. Ја уз све остало нисам могла с тим да се носим.”

Прошло лето било је нарочито тешко за О’Конорову. Како је објавила на друштвеним медијима, сазнала је да један од њених синова има болест “која му угрожава живот” и отказала све наступе како би се бринула о њему. У истом периоду подвргнута је хистеректомији због малигних промена.

Осим тога, у непрекидној је борби за старатељство над малолетним синовима, а то наводи као један од разлога због којих је прошлог новембра покушала да се убије узевши велику дозу лекова.

“То је веома компликовано објаснити, али цена коју плаћате за успех на пословном плану је ваш живот и што сте успешнији, то је цена виша”, рекла је она својевремено.
“То вас чини невидљивим. Људи виде себе у вама и нешто што нисте ви и једино с пријатељима и породицом можете да се осећате као особа која заправо јесте. Тада, и кад стварате музику.”

Извор: ЕОНЛИНЕ

Фото: Геттyимагес

Коментари / 0

Оставите коментар