Срушио се авион са 66 људи на лету Париз - Каиро. Тероризам?

Авион компаније Еџиптер који је у среду увече полетео из Париза за Каиро нестао је са радара изнад Медитеранског мора, саопштила је рано јутрос египатска авиокомпанија. У авиону се налази 56 путника и 10 чланова посаде, потврдила је египатска авио компанија.

Свијет 19.05.2016 | 11:00
Срушио се авион са 66 људи на лету Париз - Каиро. Тероризам?

10.54 - Еџиптер: Узрок нестанка авиона још није потврђен

Египатска авио компанија Еџиптер инсистира на томе да још увек није званично потврђен узрок нестанка авиона.

10.33 - Египат: Ништа није искључено, чак ни тероризам

Египатски премијер Шериф Исмаил изјавио је данас да је у току потрага за путничким авионом компаније Еџиптер са 66 путника и чланова посаде који је ноћас нестао изнад Медитерана те да је још увек рано искључити могућност било ког узрока, укључујући и тероризам, преносе агенције. Опширније прочитајте у одвојеној вести.

10.13 - Авион се срушио у близини грчких острва?

Према још увек непотврђеним информацијама египатски авион који је из Париза полетео ка Каиру срушио се на 130 миља од грчког острва Карпатос, наводи АФП позивајући се на изворе из грчке авијације.

0.01 - Авион летео изнад Балкана и обале Јадранског мора

Авион за којим се трага у Средоземном мору летео је дуж обале Хрватске и Црне Горе, а затим преко Албаније и Грчке.

9.52 - У авиону била и три безбедносна агента

Међу 10 чланова посаде у египатском авиону који је нестао изнад Медитерана била су и три безбедносна агента, преноси Гардијан. Лист наводи да је ово уобичајена пракса.

9.35 - Нејасне тврдње египатских званичника

Још увек је рано да се потврди да ли се нестали авион дефинитивно срушио, саопштило је египатско министарство за цивилну авијацију седам сати након што се авион Еџиптера изгубио са радара.

Ове наводе потврдио је и египатски премијер Шериф Исмаил, а пренео је ББЦ. Заказана је и конференција за штампу у подне по локалном времену.

9.07 - Египатске власти: Авион се срушио

Египатски званичници авијације саопштили су да се срушио авион египатске компаније Еџиптер са 66 путника и чланова посаде који је нестао с радара у ноћи између среде и четвртка изнад Средоземног мора, јавила је агенција АП.

Неименовани египатски званичници рекли су да се трага за олупином авиона зато што је "потврђена могућност да се авион срушио" јер није принудно слетео ни на један оближњи аеродром.

8.50 - Из авиона послат сигнал након нестанка

Из египатског путничког авиона који је нестао током лета изнад Средоземног мора примљен је сигнал у 04.26 часова по локалном времену, саопштила је компанија "Иџипт ер".

Египатско Министарство за цивилну авијацију саопштило је да је овај сигнал примила војна јединица. "Гардијан" наводи да је могуће да је реч о сигналу локатора који је уграђен у летелицу.

08.21 - Капетан брода видео "ватру на небу"

Извор из министарства одбране Грчке наводи да власти истражују и изјаву капетана једног трговачког брода који је навео да је видео "ватру на небу" неких 130 наутичких миља јужно од острва Карпатос, преноси Ројтерс.

08.15 - Породице и новинари на оба аеродрома

Неколико породица путника стигло је јутрос на аеродром у Каиру где се окупљају новинари, као и на париски аеродром Шарл де Гол одакле је авион полетео.

08.07 - Валс: Ниједна теорија не може бити искључена

"Ниједна теорија не може бити искључена када је реч о нестанку авиона Еџиптера", рекао је премијер Француске Мануел Валс.

8.02 - Хитан састанак француске владе

Француска влада одржаће хитан састанак око 8 и 30 у коме ће дискотовати о нестанку авиона на лету Париз-Каир, преноси Гардијан. Француски председник Франсоа Оланд се већ чуо са колегом из Египта Абделом Фатахом ел Сисијем.

7.54 - Последњи контакт десет минута пре нестанка

Египатски државни лист "Ахрам" известио је да није било позива у помоћ из авиона и да је последњи контакт са пилотом остварен десетак минута пре него што је летелица нестала. Контакт је постигнут око 280 километара од обале.

7.47 - Авион стар 12 година

Ербас А320-232 нестао је око 40 минута пре него што је требало да слети у Каиро. То је био пети лет авиона током јучерашњег дана.

7.41 - У авиону највише Француза и Египћана

У авиону се налази 15 француских држављана, 30 египатских, 1 држављанин Велике Британије, 1 држављанин Белгије, два Ирачана, 1 држављанин Кувајта, 1 Саудијске Арабије, по 1 држављанин Судана, Португала, Алжира и Канаде, саопштила је авио компанија.

7.38 - У авиону се налази најмање троје деце

У авиону који је нестао на лету Париз-Каиро налази се и троје деце, саопштила је на твитеру авио компанија.

7.36 - Последња позиција на којој је уочен МС804

 

7.30 - Грчки контролори летења први приметили нестанак авиона

Контролори летења у Грчкој први су приметили нестанак авиона. Потом су о томе обавестили колеге из Египта, рекао је за Њујорк Тајмс Ехаб Мохи ел-Дин, званичник египатског авио саобраћаја.

7.25 - Авион највероватније пао у море

Авион је највероватније пао у море, рекао је портпарол египатског цивилног ваздухопловства Ихаб Раслан за канал Скај њуз Арабија, преноси АП.

Египатске и грчке снаге покренуле су потрагу за авионом.

Раније

Компанија је на свом Твитер налогу потврдила да је нестао авион на лету МС804 са 56 путника и 10 чланова посаде који је у уторак у 23.09 полетео из Париза.

Авион је требало да слети у Каиро око 3 сати ујутру, али је нестао са радара контроле летења око 2:45 по локалном времену, када је био изнад Средоземног мора, 16 километара унутар ваздушног простора Египта.

"Авион "Иџиптера" на лету МС804 изгубио је контакт с радарима у 2.45 по каирском времену", наводи се у саопштењу компаније и додаје да је авион нестао док је летио на висини од око 16 километара.

Компанија је саопштила и да се међу путницима налази и једно дете и две бебе.

Египатске и грчке снаге покренуле су потрагу за авионом. Грчке власти су ангажовале своје патролне авионе како би претражили јужни део средоземља.

Извор: Блиц/Агенције/ Гуардиан, ББЦ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Синнy Боy

19.05.2016 07:24

Срећом за нас нема опасности од рушења авиона јер авиона ни немамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обичан човјек

19.05.2016 07:46

Има један...Пресједников. Свако добро и поздрав свим добрим људима.

Name

није примјерено

19.05.2016 09:01

Обицан цовјек као нецовјек.

Name

резим

19.05.2016 08:31

Какве заставе да кацим на профил?Француске ил Египатске, у дилеми сам?

ОДГОВОРИТЕ
Name

зашто

19.05.2016 09:30

За "није примјерено", Јесте примјерено, зашто не би било примјерено!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за засто

19.05.2016 16:05

А откуд знас ???

Name

Пендула

19.05.2016 16:00

Треба Галијасевица послат на истрагу ,он ми то одма ријесио ко је кривац!

ОДГОВОРИТЕ
Name

беркан

20.05.2016 15:11

Ево то права вијест о овом авоину хттпс://yоуту.бе/ПаоX8ЕФнQQY

ОДГОВОРИТЕ