Богомоља Мачков камен "гледи"

Епископ шабачки Лаврентије (Трифуновић) освештао је звона Манастира Огњење Марије (Свете великомученице Марине) у селу Рујевцу код Љубовије, који "гледи" у правцу легендардног Мачковог камена, удаљеног око седам километара.

Србија 16.05.2016 | 14:55
Богомоља Мачков камен "гледи"

Звона је даровао седамдесетогодишњи мештанин Драгослав Миловановић, чији је син Ненад Миловановић у Лозници, заједно са старешином лозничке цркве протојерејером ставрофором Миланом Алексићем, затражио благослов 23. маја 2010. године да сеоска црква прерасте у женски манастир.

Рујевац је једно од виталнијих села у Азбуковици по броју становника и укупним активностима мештана којих је око 500, по чему је раме уз раме са селима уз саму Дрину, у општини Љубовија. Радост освећења звона овдашњи верујући људи поделили су са епископом Лаврентијем, чије је огњиште недалеко од ове светиње у селу Богоштица код Крупња, са бројним гостима, али и са свештеницима из овог села којих је, тренутно, најмање 10 активно у овом и осталим деловима Србије.

Један од њих, протојерејер ставрофор Стојанин Павловић, који је, свим срцем био и остао да село добије манастир, на челу је Патријашијске управе СПЦ у Београду.

"У току су завршни радови на конаку манастира, који ће бити површине око 780 квадратних метара, и радови ће, ако Бог да, бити завршени до 30. јула на дан Огњене Марије", каже протојереј ставрофор Мирко Вилотић, архијерејски заменик у Епархији шабачкој.

"Љубављу, слогом, међусобним поштовањем и уважавањем, снажни у вери, овдашњи људи су на добром путу да добију у истинском смислу `парче неба на земљи`, како је за наше храмове говорио наш свети отац Јустин Ћелијски. Биће то женски манастир, светионик вере, на месту одакле су већ отишле многе молитве у славу Богу и роду нашем.

Кроз манастир је током градње прошло седам моханиња, које су имале жељу да дају лични печат градњи овог лепотана између Крупња, Љубовије и Мачковог камена. Владика Лаврентије је, у међувремену, одлучио да се "мушки" заврше најтежи послови, а тек када све буде на свом месту, да дође у Рујевац сестринство које ће бринути о богомољи и служити јој свим срцем.

"Срце ми је пуно радости кад видим ову жељу и вољу за делање на `њиви господњој` и наших верника, и монаштва, и свештенства, удружених у љубав према вери својој, роду своме и својој отаџбини", каже владика Лаврентије.

БН ТВ (В.М.)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

сасарс

16.05.2016 13:00

Вјерник сам, али немам емоцију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

16.05.2016 20:21

Верник без емоција је безбожника који умјесто у Старог СРБскиг Рођака, Господа нашег Исуса Христа вјерује у Маркса, Тита и Лењина или боље речено у палог анђела ђавола или сатану. Због тога нека освећење звона на новом СРБском женском манастиру буде у славу Бога а не радост и понос СРБа вјере Православне. Нека звуци СРБски звона докле год они буду допирали својим увођењем позивали СРБски Народ у манастир на молитву, да се СРБи кроз покајање обоже, сложе и умноже и тако врате на пут Светог Саве који води у живот вјечни. Амин. Боже дај!

Name

ЈХГЈ

17.05.2016 19:54

КАКВ СИ ТИ КРЕТЕН МИКИЦУ

Name

Сретен Цветојевић

16.05.2016 19:54

Било је право задовољство и дар божији присуствовати чину освећења звона у манастиру Огњене Марије (Св.великомученице Марине) у присуству преосвећеног Епископа Лаврентија,дародавца звона,свештенства и монаштва Шабачке епархије,чланова грађевинског одбора,извођача радова на манастирском конаку и верног народа из Рујевца и суседних села Постења и Грачанице. Посебно богаство је било чути благотворну и мудру проповед преосвећеног Лаврентија о значају ЗВОНА и његовој улози и утицају кроз векове на православно становништво. Издвајам следећу реченицу из проповеди "звона живе позивају и окупљају,мртве испраћају а када је невреме и градоносне облаке растерују и разбијају...." Даће Бог да уз његову помоћ и материјалну помоћ људи добре воље на добробит свих довршимо манастирски конак и омогућимо Христовим пастирима боље услове за окупљање стада и рад на њиви и винограду господњем. Амин.

ОДГОВОРИТЕ