Борба против лажних хуманитарних акција

Центар јавне безбједности Приједор позвао је грађане да пријаве полицији случајеве прикупљања добровољних прилога како би се спријечила све већа злоупотреба ове праксе, упозоравајући на чињеницу да се неовлаштено прикупљање добровољних прилога недовољно препознаје као прекршај Закона о јавном реду и миру Републике Српске.

Република Српска 16.05.2016 | 07:45
Борба против лажних хуманитарних акција

“На подручју ЦЈБ Приједор од почетка 2015. године до данас забиљежено је десет случајева неовлаштеног прикупљања добровољних прилога и десет лица је добило прекршајне налоге. Од тих десет два лица су затражила судско одлучивање, те их је суд прогласио кривима”, речено је у ЦЈБ Приједор.

На подручју ЦЈБ Приједор полиција је уочила и контролисала и одређени број разних удружења која су вршила злоупотребу прикупљања добровољних прилога, те су адекватно и у складу са законом процесуирана.

“Чланом 10. Закона о јавном реду и миру Републике Српске прописана је новчана казна од 200 до 800 КМ сваком ко прикупља добровољне прилоге и друге видове помоћи супротно одредбама члана 5. и 6. Закона о јавном реду и миру”, напомињу из ЦЈБ Приједор.

Према овом закону, добровољне прилоге могу прикупљати правна лица, хуманитарне организације, грађани и удружења уз претходну пријаву, која се подноси надлежној организационој јединици Министарства унутрашњих послова Републике Српске најкасније осам дана прије почетка прикупљања.

“У току 2015. и 2016. године на подручју ЦЈБ Приједор поднесено је 18 пријава за прикупљање добровољних прилога на основу чега су подносиоцима издате потврде, односно одобрења за прикупљање добровољних прилога”, наводе у ЦЈБ Приједор.

Надлежни орган може забранити прикупљање добровољних прилога ако оно ремети јавни ред и мир или ако то налажу интереси безбједности.

Пријава није потребна када се прилози прикупљају у оквиру привредног друштва, мјесне заједнице и вјерске заједнице или у замјену за карте за културне манифестације.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар