Студенти у САД извиждали Олбрајтову

Студенти и наставно особље колеџа у Калифорнији протестовали су због тога што је Медлин Олбрајт држала говор на церемонији додјеле диплома. Они су “револтирани” тиме што, како су објаснили, “ратни злочинац” говори на церемонији, која је одржана у суботу, јавља РТ.

Свијет 15.05.2016 | 20:50
Студенти у САД извиждали Олбрајтову

У знак протеста, дио наставног особља америчког Скрипс колеџа у Клермону у Калифорнији одбио је да сједи на истој бини са Мадлен Олбрајт. Професори су објавили писмо у коме наглашавају да је Мадлен Олбрајт као државни секретар и амбасадор у УН обликовала америчку интервенционистичку политику у бројним сукобима и “подржала политике које су водиле страдању милиона људи”.

Писмо је потписало 28 чланова наставног особља, а објављено је у студентским новинама. Скрипс је женски колеџ са скоро 2.000 студената, а изјава Олбрајтове да “постоји мјесто у паклу” за жене које не гласају за Хилари Клинтон, није наишла на одобравање студената и професора.

"Као женски колеџ ливералних уметности, требало би да промовишемо напредак жена и трансродних особа, а не да само имитирамо и славимо појединце који су део државне силе САД и користе њено насиље", наводи се у писму.

Чланови наставног особља су највише увријеђени због “чувеног” коментара Олбрајтове из 1996. године да је смрт више од пола милиона ирачке дјеце, као посљедица санкција, “била вриједна”.

Наставници су указали да је “више Ирачана умрло због 13 година санкција које су САД увеле и контролисале, него због америчке инвазије 2003. године и окупације која је услиједила”. Такође, Олбрајтовој замјерају и спречавање одлучније акције УН-а којом би се спријечио геноцид у Руанди 1994. године, као и одлуку о бомбардовању СР Југославије.

Реагујући на протест, Мадлен Олбрајт је рекла за Лос Анђелес тајмс да су студенти “дужни да саслушају људе са којима се не слажу” прије него што употребе феминистичке аргументе.

"У свијету постоји много мјеста за мушкарце медиокритете, али нема простора за жене медиокритете", рекла је Олбрајтова.

Студенти у САД и раније су негодовали због предавања Олбрајтове. У Сиракузи су студенти протестовали када је Олбрајтова држала предавање из етике, оцјењујући то као “апсолутну увреду значењу ‘етике'”.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Хм

15.05.2016 19:33

Мачакр. Најпаметнији студенти на свијету су они који студирају на америчким универзитетима. Нису се зезнули ни овај пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

15.05.2016 19:57

Врло брзо и њен пулен Милорад Додик це проци исто, само мало це висе пјевати по судовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

16.05.2016 05:28

МИЛЕНА ОЛБРАЈТ, СТАРА КОКА, ВРАТИЋЕ ЈОЈ СЕ СВЕ У ЊЕНУ ЛИЈЕПУ, ДОЖИВЈЕЋЕ СВЕ ОНО ШТО СУ СРБИ ДОЖИВЈЕЛИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

16.05.2016 06:24

Свака част за људе са интегритетом. Злокобна олош као што је Олбрајтова мора знати гдје јој је мјесто, у септичкој јами.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

16.05.2016 09:31

Била је тако рузна да је нико од срба није хтио ј...ти па нас зато толико мрзи, а као дјевојка је зивјела у Србији као кцерка амбасадора.

ОДГОВОРИТЕ