Осуда напада на новинарске екипе

Клуб новинара Бањалука најоштрије осуђује јучерашња три напада на новинарске екипе који су се десили на протестима и још једном упозорава политичаре да не стварају атмосферу у којој се новинари претварају у лаке мете и у којој су могући најгрубљи обрачуни – вербални и физички – са новинарима који само раде свој посао.

Република Српска 15.05.2016 | 22:04
Осуда напада на новинарске екипе

Клуб новинара Бањалука најоштрије осуђује пријетње које је секретар кошаркашког клуба „Млади Крајишник“ и активиста СНСД-а у Бањалци Бране Човичковић на друштвеним мрежама изрекао новинару БН телевизије Владимиру Ковачевићу.

Човичковић се није слагао са Ковачевићевим начином извјештавања о протестима и то је био директан повод за обрачун.

Клуб новинара сматра да су бруталне увреде које је Човичковић изнио на рачун Ковачевића директна пријетња насиљем и позива надлежне институције да заштите новинара и цијели случај до детаља испитају.

Полиција је процијенила да у овом случају нема елемената кривичне одговорности, иако је Ковачевић уредно пријавио пријетњу.

Клуб новинара Бањалука осуђује овакво понашање полиције и позива их да заштите новинаре, без обзира на то којој медијској кући припадају.


Током извјештавања са митинга на Тргу Крајине у више наврата грађани су вербално напали и новинарку БН телевизије Данину Милаковић и сниматеља Павла Ивановића, док је БН ТВ називана „непријатељима“.

Клуб новинара сматра да су за овакав однос грађана према једној ТВ кући заслужне политичке елите које константно таргетирају поједине медије и стварају негативну атмосферу према тим кућама и њиховим новинарима у јавности.

Клуб новинара позива све политичаре у Српској да раде свој посао и не мијешају се у уређивачке политике медија у Републици Српској, нити да их називају непожељнима и непријатељима.

За сваки нови сличан напад сматраћемо одговорнима управо оне политичаре који креирају такву атмосферу.

Клуб новинара оштро осуђује и напад на новинара загребачког РТЛ-а Петра Пањкоту кога је непозната особа на Тргу Крајине ударила након што се, по завршетку митинга, укључивао уживо у програм своје медијске куће.

Сматрамо да је овим неодговорним чином појединца у регион послата лоша слика о Бањалуци која важи за гостољубив град у који су добродошли, не само новинари, већ и сви грађани сусједних земаља.

(Клуб новинара Бањалука)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

ПОДРШКА...

15.05.2016 13:59

...НАПАДАЧИМА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

15.05.2016 22:18

Хвала Богу што су протести опозиције и контра протести позиције завршени јуче у миру и без крви. Било је то безпотребно одмеравање снаге између власти и опозиције преко леђа народа којег власт сада јаше а опозиција ЖЕЛИ да узјаше. Политичке странке које народ издржава служе се старом латинском израелом "завади па владај!" Због тога желим још једном да напоменем да умјесто вишестраначког система са којим се само цјепа јединство СРБског Народа треба увести СТАЛЕШКИ СИСТЕМ У коме ће сви сталежи у Скупштину давати пропорцијалнио према својој величини посланике. Тако би народ гласао за најбоље међу собом а не "политичаре" којим очигледно ништа више није свето осим живота без зноја и мотике. БЈЕЛИ медвјед не живи у Африци нити банана расте на Сјеверном Полу. Свако поднебље има своје особине које красе народ који под њиме живи. Умјесто страначког система ми СРБи имамо СВЕТОСАВЉЕ као врхунац хришћанске православне националне ИДЕОЛИГИЈЕ и СРБског начина живота. СВЕТОСАВЊЕ извире из душе СРБског Народа а не да Запада по жељи Тајних владара из сенке!

Name

фактицки

15.05.2016 14:22

На Тргу Крајине је видјен један од највецих скупова стоке, веци него понедељком на стоцној пијаци у Александровцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко из масе

15.05.2016 14:49

Смрдљиви, бахати СНСД-овци, биће мањи од маковог зрна кад има Баја буде оборен

ОДГОВОРИТЕ
Name

перхан

15.05.2016 22:08

Тако је. Видјели смо да нема јаку подрску гладног народа.Треба приводјење ,па истрага,па апс. Да нису истјерали људе из канцеларија било би на тргу 1000 људи

Name

Ре

15.05.2016 23:29

Ти ниси "неко из масе"! Ти си себични егоиста који се самозадовољава испред рачунара! Такви не обарају власт...

Name

Кики

16.05.2016 01:41

Ето и онда хоце стране инвестиције.Сељацима у провинцију додје једном страна екипа новинара и они одма засеру. Није теско њима отици из села ал село неце никад из њих. То је фактицки доказано у пуном капацитету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

16.05.2016 05:27

Сто у парку нико нијео напао новинаре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.05.2016 07:26

Зато сто вам је свеједно сто неко назива Младић Ратка злочинцем

Name

ВУК

16.05.2016 08:24

НИЈЕ НИЧИЈА ДО ЗОРЕ ГОРЕЛА ПА НЕЋЕ НИ ЊУХОВА ПОЗДРАВ ЗА НАЈБОЉУ ТЕЛАВИЗИЈУ НЕДАЈТЕ СЕ САМО НАПРЕД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

16.05.2016 08:27

Хаос у хаосу срамоте, безвлашћа, анархије и бруке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

16.05.2016 10:27

Није у реду напасти физицки никога али није у реду ни ријецник новинара.

ОДГОВОРИТЕ