Ако не платите воду, нема регистрације

Ненаплаћена потраживања по основу обавеза грађана за плаћање комуналних услуга у Кантону Сарајево (КС) износе више од 200 милиона КМ, истакнуо је министар за правду и управу КС Марио Ненадић након данашњег састанка с предсједницом Општинског суда Јањом Јовановић и представницима комуналних јавних кантоналних подузећа.

Босна и Херцеговина 14.04.2016 | 11:12
Ако не платите воду, нема регистрације

Како је навео, циљ састанка је био изналажење начина и могућности смањења броја комуналних предмета у Општинском суду, јер је тај проблем кулминирао и представља оптерећење за његов ефикасан рад.

"На састанку смо размотрили пакет мјера за унапређење стања у овој области. Оно што је евидентно да без обзира на огроман ангажман Суда број неријешених предмета по овом основу и даље расте јер се до сада никада није довољно радило на системском рјешавању овог проблема. Тренутно стање се може промијенити, а ресорно министарство ће заједно с Владом учинити све да га уреди", нагласио је министар Ненадић.

Најавио је да ће Министарство за правду и управу КС за десет до четрнаест дана израдити акциони план у којем ће бити прецизне мјере за мијењање постојећег система комуналне наплате, прописа, ажурирања листа и др.

"Има простора да се уведу промјене, јер на суду има преко 900 хиљада неријешених захтјева, од којих се 98 одсто односи на неријешене предмете из комуналне привреде, а свега два посто су остали кривични процеси, што је у најмању руку недопустиво", истакнуо је министар Ненадић те појаснио како се на данашњем састанку разматрало шеснаест иницијатива.

Оне се, између осталог, односе на побољшање система наплате у комуналним подузећима, обједињавање ових система кроз формирање холдинга за наплату, издавање јединствених рачуна за наплату, везивање неплаћених комуналних услуга за остваривање других права и услуга у Кантону Сарајево, нпр. суспензију регистрације моторних возила, промјене система уплате социјалних субвенција, израду социјалне карте корисника комуналних услуга, ажурирање базе података комуналних подузећа и њихово упоређивање са базом података у Опћинском суду, јавну објаву списка дужника, отпис старих дугова, уколико се то сматра јефтинијим, јер како је речено на састанку, судско вођење комуналних предмета с таксом кошта око 100 КМ, а дуг за рачун износи рецимо 10 КМ.

Предсједница Општинског суда Сарајево Јања Јовановић казала је да овај суд годишње ријеши око 150.000 оваквих предмета, али да на крају године добију још више предмета. Истакнула је да грађани морају платити све извршене услуге комуналним подузећима, без обзира на висину дуга, осим у случају ако нису у стању социјалне потребе.

Министар за комуналне послове и инфраструктуру Сенад Хасанспахић, који је присуствовао састанку, казао је како се и комунална подузећа требају додатно ангажовати по овом питању и чешће излазити на терен како би на вријеме упозорили дужнике, прије него што опомене за неплаћене рачуне заврше на Суду, саопштено је из Владе КС.

(Н1)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Заболи ме...

16.04.2016 07:28

Немам воду, скупљам кисницу!

ОДГОВОРИТЕ