Вукановићево писмо патријарху Иринеју

Писмо патријарху Иринеју

Република Српска 13.05.2016 | 22:36
Вукановићево писмо патријарху Иринеју

Ваша светости,

Након Ваших учесталих иступа у јавности и директног уплитања у политичка дешавања у Републици Српској, те подршке коју директно и индиректно пружате режиму у Републици Српској, одлучио сам да Вам напишем отворено писмо и замолим Вас да напокон престанете да својим иступима дијелите и збуњујете српски народ са ове стране ријеке Дрине.

Због страшног мјеста на коме сједите и важне функције коју обављате, као хришћанин и исконски вјерник суздржаћу се од тешких ријечи, као што сам раније у више наврата одустајао од јавног обраћања иако сте својим понашањем и јавним иступима који нису примјерени српском патријарху сигурно заслужили да Вам се пише много чешће, оштрије и отвореније.

Цијеним Вашу забринутост због ситуације у којој се налази Република Српска, али нажалост и Ви Ваша светости дјелимично сносите одговорност за тренутно тешко стање. Да нисте последњег дана изборне кампање октобра 2014. године дошли у Бањалуку на отварање недовршеног споменика Стефана Немање и изјавили да Додик треба да и даље настави успјешно да кормилари Републиком Српском, можда би Република Српска данас била слободна држава у којој би грађани могли слободно да се окупе и искажу своје мишљење.

Нажалост Ваше неприкално мијешање у политичке прилике у Републици Српској, као и непримјерени иступи и учешће појединих владика наше Цркве у предизборној кампањи Милорада Додика, продужиле су агонију и ситуацију у којој се данас налазимо.

Уколико Вам је искрено стало да се зауставе подјеле и насиље, свом пријатељу сте недавно на слави у Мрчајевцима требали поручити да престане са подјелама и пљачкањем свог народа, да више не користи језик мржње, вријеђа и понижава политичке противнике називаћу их издајницима и водећи против њих води најпрљавију кампању злоупотребљавајући јавни сервис и медије. 

Нажалост умјесто да пастирски покушате уразумити Додика и од њега затражите да престане гушити основна људска права и понижавати сопствени народ, Ви сте очито на Светог Ђорђа добили јасне инструкције како да напишете писмо у коме се заступају његови ставови.

Додикова муњевита реакција и писмо у којем Вам се захваљује и тобоже изражава спремност да одустане од протеста ако устукне и опозиција, јасно говори да је све раније било детаљно припремљено, као што сте у договору са Додиком недавно организовали и састанак са лидерима највећих странака у Бијељини како би ојачали његову ослабљену позицију.

Нећу улазити у мотиве оваквог Вашег понашања, које наноси велику штету прије свега угледу наше Цркве али и цијелом српском народу. Морате бити свјесни велике одговорности и последица сваке ријечи коју изговорите или напишете. Довољно би било да само неколико дана дођете у Републику Српску и боравите међу својим вјерницима па да осјетите све последице тираније и насиља Вашег пријатеља који је најодговорнији за систематску пљачку, уништавање и подјелу свог народа.

Уколико Вам је тешко да пређете ријеку Дрину, довољно је да само неколико дана гледате режимске медије које контролише Ваш пријатељ, мржњу и лаж коју шире трујући напаћену нацију, и схватићете да смо били слободнији и током периода неких страних окупација. Само једном заобиђите Додика при доласку, и умјесто са његовим кумовима разговарајте са народом и вјерницима и у њиховим очима видјећете сву тугу, страх, очај, апатију и биједу у коју их је гурно Ваш пријатељ. Нико никада није овако тешко понизио, подијелио и унесрећио српски народ, као што је то урадио Ваш пријатељ.

Умјесто да хришћански дигнете глас и покушате својим ауторитетом заштитити угњетаване и понижене од насиља параноичног Тиранина, нажалост Ви и неки високи црквени великодостојници подржавате његово безумно насиље. И Додик, као и његов бивши партијски шеф, идеолог и учитељ Тито, истински је комунисти и атеиста који се накнадно напрасно продуховио, али ни ћопави маршал у најтежа времена страдања и подјеле наше Цркве никада није овако грубо понижавао и злоупотребљавао нашу Цркву и њене великодостојнике, и користио их у своје дневно-политичке интересе.

Хришћански је праштати, јер гријешимо сви, често и ми који покушавамо да ослободимо народ од насиља и тираније параноичног Оца нације и његове бахате и отуђене олигархије. Народ и милостиви Бог ће и Вама опростити што сте у незнању или заблуди подржавали ненародни режим и насиље над соптвеном нацијом, али више никада не би сте требали да политичким изјавама дијелите свој народ и вјернике, и дајете подршку бахатим тиранима, макар Вам они били блиски пријатељи којима долазите на славу.

Од смјене владике Артемије и све отворенијих сукоба међу нашим владикама, наша Црква има много отворених рана и нерјешених питања којима би се требало расправљати на Сабору, а црквени великодостојници не треба да се мијешају у дневно-политичка питања. Црква и држава морају остати раздвојене, а пастири треба да се старају о духовновности свога стада.

Надам се да ћете разумијети да Вам ово писмо пишем са добрим намјерама и жељом да као вјерник укажем на очигледне пропусте и велике грешке које могу имати велике последице за наш народ и Цркву. Вјерујем да ће подјелама и насиљу ускоро доћи крај, и да ће се и наша многострадална Црква ослободити притисака неодговорних појединаца који мисле да су изнад народа, Цркве и државе.

С поштовањем и страхом Божијим,
У Требињу, 13.05.2016. Небојша Вукановић

Коментари / 129

Оставите коментар
Name

перхан

13.05.2016 14:51

Иринеј је слицан додику.У његовој породици ,као и додиковој се возе најмоцнија аута и бахото се понаса. Заједно у лактасима славе славу. Исто гледају на десавања...

ОДГОВОРИТЕ
Name

б.лука

13.05.2016 16:56

Иринеј:је плацени лобиста додика и његове власти.

Name

Чорба

13.05.2016 20:06

Срећа па су се заклели на скромност. Шта би било да нису?

Name

Србин аматер

14.05.2016 06:44

Оче нас на небесима нека се свети име твоје, нек дође царство твоје и опрости патријаху и предтајкуну дугове њихове да их не отимају од наше дјеца и дјеце њихове дјеце. Амин

Name

ХА, ХА, ХА....

15.05.2016 06:22

ОВАЈ ПОЉУБАЦ МЕ ПОДСЕЦА НА "ЦОСА НОСТРА". ИМАМ УТИСАК ДА ЈЕ ИРИНЕЈ ХТЕО ДА ПОЉУБИ РУКУ ДОДИКУ, А НЕ ОБРАТНО

Name

Ја

15.05.2016 07:13

Па Иринеј, стари екумениста, има истог послодавца као и Милорад, Ватикан! Мислим како то да патријарх иде против СВОГ НАРОДА осим ако није продана дуса...

Name

ВРС

15.05.2016 07:47

ЦАСТ СВИМА АЛИ ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ ЈЕ ЗА ЊИХ БИО ПОНОС СРПСТВА И СРПСКОГ РОДА. ОН ДА ИМА ПАМЕТИ НЕБИ ДЈЕЛИО СРПСКИ НАРОД НИ ПО КОМ ОСНОВУ..

Name

пиши ћирилицом

15.05.2016 11:22

Вукановићу, кад већ мислиш да толико вриједиш како можеш и самом Патријарху држати лекције, бар пиши ћирилицом, да те ми остали Срби разумијемо. Ивињавам се унапријед ако си писао ћирилицом, а портал пренио писмо на латиници.

Name

Фаворити

13.05.2016 14:52

Одличан текст! Патријарху није да се меша у политику и политички живот. Пола Србијанаца нема појма о ситуацији у РС и он би да се меша. Престани са фаворизовањем једне странке или дај оставку на мјесто патријарха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

13.05.2016 16:51

Цовјек који је носио Сувари 50 000 км на руке да писе Патријарху Српском??!!

Name

Ре Драган

13.05.2016 17:40

Кратко и јасно Драгане! Свака част!

Name

Ја

13.05.2016 19:01

Драгане, глуп си као к.! Ти знас да је он носио!? Ста си ти, видовита Зорка?

Name

Ненад БЛ

15.05.2016 01:36

Свака ти част Вукане!Само тако настави!

Name

инкогнито

13.05.2016 14:54

Искрено и из срца, постовање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас тако

13.05.2016 15:58

Нека је неко и овом одрзао предавање. Свака ти цаст Вукане

Name

Драган

13.05.2016 22:39

Мозда јесам глуп али сам Православац!

Name

бања луцанка

15.05.2016 07:47

Нека бог драги казни све редом овде нема ни слободе ,ни рада ни леба.

Name

Перо

13.05.2016 14:55

Свака ти је ко Његошева Вукане!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

13.05.2016 16:06

Један је био Патријарх Павле, Бог дусу да му прости. Овај данасњи назалост није одолио новцу.

Name

Ре

13.05.2016 20:28

Његос се у гробу преврће поредис га овим.

Name

Ре православац

14.05.2016 10:46

Чувај се мача.ко се њим игра од њега страда

Name

Узас

13.05.2016 14:56

Нисам страначки опредјељен, али за вријеме СДС-а је била фер демократија, а сада не смијеш ништа реци, одмах те прогањају и пљују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција=Позиција

13.05.2016 14:57

Болесно је нападати Патријарха само зато сто је позвао на мир и дијалог!Ни у једном тренутку није рекао подрзите Додика!Не могу вјеровари ста је опозиција у стању да уради како би се доцепала власти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

13.05.2016 16:31

Што је урадио Иринеј, то Павле никада не би... Један је Павле

Name

Јоја с Козаре

13.05.2016 16:36

Пошто видим да си ЛАТИНичар, и да ниси прочитао шта је Вукановић написао, теби било шта да се напише, ти ћераш по своме. Уживај у овој љепоти и доброти, и не обзири се око себе, јадан и неб'ио.

Name

x

13.05.2016 17:09

Немој друже тровати. Иринеј "наивно“ тражи баш што и Додик - да народ НИКАДА не смије протествовати против његовог БАЈАзита јер бо БАЈАзит одмах прави контрамитинг а то је онда одмах могући сукоб барјака.

Name

Ре Марко

13.05.2016 20:38

Па и Павле је демонстрирао против Милосевица држао говоре на митинзима! Само сто сте ви од јуце и кратког памћења

Name

драгица

15.05.2016 12:14

Ако не знаш прочитати шта пише, требало је да нађеш неког да ти објасни,растумачи.Да је била намјера да не подржава Додика не би се обраћао свим политичарима него оном ко је директно одговоран за новонасталу ситуацију-Додику.

Name

ЛУКА

13.05.2016 14:58

НИКАД СВЕСТЕНИЦИ НИСУ ДОЛАЗИЛИ ЛОПОВИМА НА СЛАВУ АЛИ СЕ ВРЕМЕНА МЈЕЊАЈУ ОБРАЗИ КО ДЈОНОВИ А ДЗЕПОВИ КО БРОДОВИ И СВИ ЗАДОВОЉНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

комуниста

13.05.2016 15:44

Грешка Свештеници су УВЈЕК долазили лоповима на славу прво провјери па онда напиши.И врло ријетко су били на страни народа од Немањића преко Турака Аустрије и овје југе увјек је било свака власт је од бога провјери па напиши је ли тако:и немој лапрдати о твојим вјерским осјећањима заболи ме за њих

Name

МИХАИЛО МИКИЦ

13.05.2016 19:57

Комуниста, ВАСА КОМУНИСТИЦКА ВЛАСТ НИЈЕ била од Бога вец од ДЈАВОЛА.

Name

зељко БИВСИ ЛОПОВ

14.05.2016 03:27

ТАЦНО ЈЕ ДА СУ ПОПОВИ УЗ ЛОПОВЕ ЈА САМ СЕ ПОКАЈАО ЗА МОЈЕ ГРЕСКЕ,КАД САМ СЕ ПОСЛИЈЕ ПОСТА ИСПОВИЈЕДАО ВИСЕ ПУТА РЕКЛИ МИ ДА ЈЕ ПАСТИРУ ДРАЗА ЗАЛУТАЛА/УМИЉАТА ОВЦА ОД НОРМАЛНЕ,ОНИ СУ ПАСТИРИ А МИ ОВЦЕ ТАКО ЈЕ БИЛО И ТАКО ЦЕ БИТИ УПРАВУ ЈЕ ТИТО СТО ЈЕ ВЈЕРУ ЗАБРАЊИВО

Name

комунисти

14.05.2016 06:02

Е, ако вам је ова од бога. Онда сзе са богпм заратили. Како је дивнс слика где они љубе Тита у руку. Међутим, то Тито није тражио.

Name

драган

13.05.2016 14:58

Као обичан посматрач свега што се дешава ових дана морам признати да ме хвата страх. Страх он нечега непланираног и неповратног. Бојим се да ћемо се у недјељу и понедјељак сви кајати због учињеног, али накнадна памет нам неће помоћи. Апел патријарха сам схватио као добронамјерни гест а не као мијешање у политичке прилике у Српској. Због тога мислим да је ово Вуаковичево писмо непотребно и надасве грубо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суки

13.05.2016 16:47

Слазем се са тобом!!! Мислим да це ово да буде тест за полицију Реп.Српске и мислим да це да падну на том тесту.А то це бити довољан разлог да се она притисне и евентуално покуса утопити у неку заједницу полицију са федералцима...Тако су нас превеслали код ВРС!!! Ја имам само тај филинг...

Name

Који си ти...

13.05.2016 15:01

...да патријарху држиш придике? Сотоно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

x

13.05.2016 17:12

Сотона ти тата! А да то Иринеј није постао католички Папа па је непогрешиви тумач Божје воље на земљи? Е мој, православац?

Name

Ана

13.05.2016 15:05

Одлично. Коректно и професионално. Само политички дилетанти и интересџије Милу подржавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјанго

13.05.2016 15:09

Свака част Вукане

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

13.05.2016 15:13

На цему свака цаст на минимизирању његове светости.Стидите се.

Name

xyз

13.05.2016 15:55

Мики, а шта мислиш да се, онако, мало за промјену, његова ''светост'' врати светоме, а заборави на политичко и материјално, и то материјално од народа украдено.

Name

1

13.05.2016 15:09

Свака цаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несо

13.05.2016 15:32

Браво Вуксановицу право писмо на право мјесто.

Name

Марко Милиц

13.05.2016 15:54

Свака цаст

Name

Православац

13.05.2016 15:11

Срам те било бестидни "вјернице" доста тога је истина али ста реци.Ти си исти а и гори од ових на власти,!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

драго

13.05.2016 15:12

остави Тита на миру,шта ти он смета...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

13.05.2016 15:18

Ау Вукане ово си написао као никад досад.Свака ријец овдје је одмерена али је и све речено ста је требало реци.Подрзавам те сто си скупио храброст и врховном насе СПЦ јавно рекао ста му треба реци. Мислим да имамо најлошијег патријарха до сада,и да це са њим наса СПЦ изгубити много.Волио бих да нисам у праву а само ово његово подржавање ненародне и насилне кабадахијске власти у РС довољно говори о њему.Ми вјерујуци нисмо ово заслузили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

срб

13.05.2016 15:19

Дзаба глувоме говорити и слијепоме показивати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веx

13.05.2016 15:19

Нека си му рекао и одговорио си на адекватан нацин!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција=Позиција

13.05.2016 15:24

Нападати патријарха је стварно неукусно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лили

13.05.2016 15:24

Свака цаст, све си у праву. Има Иринеј користи од Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо

13.05.2016 15:25

Вукане, свака ти цаст! Додиково постовање Патријарха виде се на слици гдје љуби своју руку умјесто Патријархове. Све сто си написао је СРПСКА тузна истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

13.05.2016 15:26

Сваку ријец је тацно и искрено написао, ја ово писмо у потпуности подрзавам, и питам се како је могуце да подрзавају лоповлуке ненародне власти у РС, како црквене тако и политицке структуре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вукан људино

13.05.2016 15:27

Ово је одавно морао неко да казе некоме ко завадја брацу .Зобг тебе Иринеју много нас је престало ици у цркву,молимо се код куце,а ти и даље навијај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

федор

13.05.2016 15:28

Па добро попови су увјек били само уз власт ста је ту цудно, свима су се смуцили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бб

13.05.2016 15:32

Неце никад бити боље, сви су исти. Сјасе Курта узјасе Мурта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

13.05.2016 15:33

Алал ти вера

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ееер

13.05.2016 15:35

Свака ти цаст Небојса вукановицу ал додикови луди гласаци не разумију ово посто су комунусти као додик и остали додикови полтрони..следеци састанак додик иринеј добице наредбу од додика да офарба браду у црвено

ОДГОВОРИТЕ
Name

намојло

13.05.2016 15:40

Да ли неко паметан мисли да се некада на неком протесту нешто ријешило...гаде ми се и ови што владају и ови што хоће да их замјене тобож ради народа...нико од њих нема добру намјеру...а изгледа да у недостатку мудрости и овај народ више не зна шта хоће...остали смо без доста најмилијих,а ако овако наставимо,остаћемо и без онога та шта су они животе дали...нека нам је на част,нисмо боље ни заслужили

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Вукана

13.05.2016 15:43

Најзад су ствари назване правим именом без околисања, свака част !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјерник

13.05.2016 15:48

Мислим да свестена лица немају и ннесмију да тразе било ста у политици они су духовна колијевка православља а не политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВАСА СВЕТОСТИ

13.05.2016 15:54

ДЕЗЕРТЕРУ И РАТМОМ ПРОФИТЕРУ АТЕИСТИ ПРРДРАТНОМ И ОНОМ КО ЈЕ ОКРЕТАО ЛЕДЈА У СКУПСТИНИ КАД ЈЕ ПРОГЛАСАВАНА РС ДАЈЕТЕ ПОДРСКУ ДА ЛИ ТУ ИМА РЕАЛНОСТИ .... МОЛИМ ВАС ВАСА СВЕТОСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

13.05.2016 16:00

Ста се могло десити овом народу горе него да га воде бивси комунисти и бивси пјанци упитна је разлика измедју поменути

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспорац

13.05.2016 16:05

Цитам како је епископ Аустриско Свајцарски утајио 100.000 франака пореза у Зирицху и тамносње власти су наводно СПС избрисале из регистра цркава,због овог неодговорног цовјека. Провјерите ту информацију,у сваком слуцају након Патријарха Павла,Содома и Себија до Токија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има тога..

13.05.2016 16:48

Ено, свештеничка елита, професори богословног факултета што служе у цркви Ружица на Келемегдану, пљачкали је годинама. А црква Ружица је најпосјећенија СПЦ црква, стално редови, народ дарива, неко за вјеру, неко за спас, оздрављење, избављење... Али џаба, опљачкаше је, покупише оно што народ годинама доноси и дарива.

Name

требињац

13.05.2016 16:07

Болесна борба за власт,фотеље,страсни текстови,писма...срамотно...срамотно саопстење и узасни коментраи....ее моји срби...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није ово Павле, чини ми се

13.05.2016 16:07

Пожелим оне сеоске попове из ранијег периода. Ишли су пјеше, ходали и дијелили све са својим сиромасним народом. Данас не могу да се навикнем на нову слику: поп у џипу. Зато ме и нема у цркви, на скуповима. Знам и осјећам да не чиним гријех него праведну ствар.Још кад видим уплитање у политику, држање стране једнима, а окретање против других, тад знам да им не припадам а ни они мени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брацо срби

13.05.2016 16:20

сјетите се насег патријарха Павла,и присјетите се како је он зивио и како је бесједио.Овај иде по славама и предизборним кампањама.Теско нама.Вукане, брате, свака ти цаст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Басел

13.05.2016 16:22

ОХ ВИДИ ЈАДА КО СВЕ МОЗЕ ДА ПИСЕ ПИСМО ПАТРИЈАРХУ - да се цовјек само насмеје ......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрац

13.05.2016 16:56

Питање је дали овај цовјек заслузује бити патријарх

Name

Беба

13.05.2016 18:58

Кога ти господине, понизујеш? Није патријарх Бог! Зар обичан човјек треба да га се боји, ма шта он чинио? Како је могао бити на Додиковој слави са амбасадором Турске? Живио, храбри Вукановићу! Петар из Добоја има велику корист од СНСД-а, очито је. Да ли је то ваш чувар РС, који ни ријеч не рече код Ферхадије, на онакав провокативан говор Турчина?

Name

Петар из Добоја

13.05.2016 16:25

АКО НЕМА ДЕМОКРАТИЈЕ КАКО ТИ ОНДА МОЖЕШ ДА ПРИЧАШ НЕИСТИНЕ ,ДА ВРИЈЕДЈАШ ВИШЕ ОД ПОЛА РС,ДА ПРОСТО НАЈГРУБЉЕ НАКИЉАШ ПРЕДСЈЕДНИКА И СВЕ ЊЕГОВЕ ГЛАСАЧЕ. СНСД ИМА ВЕЋИНУ ,ДОДИК ЈЕ ПРЕДСЈЕДНИК ЗНАЧИ ДОБИО ЈЕ ВЕЋИНУ.КАКО ОНДА ТИ МОЖЕШ СВЕ ДА ВРИЈЕДЈАШ ПА ЧАК И НАШЕГ ПАТРИЈАРХА. КАКО МОГУ БИТИ СВИ ПОТКУПЉЕНИ ОД ДОДИКА, ПАТРИЈАРХ,ВУЧИЋ,СВИ ПОЛИТИЧКИ АНАЛИТИЧАРИ, СВЕ НОВИНЕ И СВИ НАПРЕДНИ ЉУДИ.КАКО НИКО НИЈЕ ПОДРЖЕО ТВОЈ СТАВ ДА ВРИЈЕДЈАШ СВОЈ НАРОД ПОД ПЛАШТОМ ЗАБРАЊЕНЕ ДЕМПКРАТИЈЕ.ШТЕТА ВУКАНЕ ТВОЈЕ МЛАДОСТИ И ТВОЈИХ ПОГЛЕДА ДА ЗБОГ ЛИЧНИХ ИНТЕРЕСА ВРИЈЕДЈАШ НЕШТО СТО ЈЕ ХРИШЋАНИМА СВЕТО А ТО ЈЕ НАША ЦРКВА ..С ПОШТОВАЊЕМ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мало сутра

13.05.2016 17:29

Има вецину крадјом и куповином папака, насим парама.

Name

вјерник

13.05.2016 16:26

Браво за текст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

13.05.2016 16:39

Свака част Вукане,мада мислим да је овом Патријарху џаба причати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

13.05.2016 17:14

Народ висе не иде ни у цркву због Иринеја и његових епископа,свестенства. У све се мијесају и бирају стране,дијеле народ. Доста је висе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

13.05.2016 17:20

Свака ти част момак,потпуно си у праву!Покојном Павлу није ни до кољена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гоја бл

13.05.2016 17:28

Свака част Вукане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

колегиница

13.05.2016 17:43

Вукане, зао ми је сто је то Патријарх, инаце свака ти цаст! Доста си и сам пропатио да те данас неко зове издајником! Гласаћу опет за тебе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

13.05.2016 17:46

Напио се воде на царсији,нема му спаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требава

13.05.2016 17:47

Само због ваших коментара где негативно пишете о паријарху Иринеју сутра идем на митинг СРЦЕМ ЗА СРПСКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алеx 539

13.05.2016 17:56

Браво Вукановићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

13.05.2016 18:10

Тако смо од „Викилиса” сазнали да председник Србије Тадић, по извештајима америчких дипломата, „иза сцене ради у спрези са важнијим црквеним умерењацима, у покушају да утиче на избор патријарховог наследника”. А 31. маја 2006. потчињени из Београда јављају претпостављенима у Вашингтону: „Став цркве компликују унутрашњи сукоби. Постоји умерено крило (Иринеј Добријевић, епископи Теодосије и Григорије) које је покушало да развије аполитичан став који би одговорио на специфичне интересе СПЦ на Косову (имовина и религиозна мисија). А постоји и тврђа струја која верује да је СПЦ квази-политичка институција колико и религиозни ауторитет”. Крајем 2006, Мајкл Полт се надао победи „умерењака” у СПЦ ако следећу владу формирају „реформисти” (читај: слуге Империје). Када је за патријарха изабран епископ нишки Иринеј, америчка амбасадорка Мери Ворлик је 12. фебруара 2О12. послала депешу у којој пише: „Његова спремност да се позабави контроверзним питањима, као што су помирење са Ватиканом и санкционисање епископа Артемија, слуте на добро”.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

13.05.2016 19:11

Срам те било,имаш образ па и Свеца вредјаш.

Name

дон Кихот

13.05.2016 18:18

Свети Сава је презрео моћ и свјетовну правду Латина и мимо њих је тражио Божју правду ОД ПОРАЖЕНИХ! Он, Свети Сава који је тада био моћнији од цара и патријарха које је молио и од њих благослов тражио!” То је определило историју Срба као историју борбе за правду,чак и по цену надљудских жртава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мојсије

13.05.2016 18:26

Добра порука,у право вријеме

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

13.05.2016 18:34

Вукановићу, ниси у праву кад овог Додика називаш комунистом. Ми комунисти смо се давно одрекли овог преливоде,лопова и ултранационалисте, уосталом о његовом раду и његовој партији,свој суд је дала Социјалистичка Интернационала, из које је његов тзв СНСД давно искључен. Помињати Тита, у контексту како га ти помињеш Вукановићу је такође знак да си подлегао индоктринацији у времену од 90-тих па на овамо, јер у поменутом времену за радника и малог човјека ништа није урађено, враћено је социјално стање у вријеме Краљевине Југославије. Разне националистичи и вјерски фанатици су произвели рат разарање, пљачку невиђених размјера народне и државне имовине, а ти помињеш Тита који је симбол борбе за мале људе. Зашто помњеш Тита, кад оно што је он урадио за народе Балкана нико није урадио откад историја броји године. Ако желиш добро овом народу онда удри по политици од 90-тих па на овамо, јер ту имаш материјала на претек,од нациоанлизма до фашизма, од вјерског фанатизма, па до социјалне неправде. Пусти Тита, већ, ако се сматраш поштеном интелигенцијом, стави прст на чело, размисли како помоћи обесправљеном малом човјеку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комуниста

14.05.2016 08:14

Немој му то узети за зло колико знам његова породица је имала великих проблема и са усташама и са комунистима тако да ме не изненађује да има лоше мишљење о титовини али млад је научиће уосталом сад на титу највише пљују некадашњи најжешћи комунисти па зашто не би и он кад има разлога.један од јачих разлога што смо у г до гуше јесте што смо некад били жестоко за комунисте а сад смо за цркву.Намјерно нисам написао да смо били комунисти и да смо сад вјерници јер су у питању интереси а не комунизам или вјера и смио би се кладити да овај кретен горе што сваког ко критикује Гавриловића назива сотоном има дебеле користи од тога.

Name

неопредјељени

13.05.2016 18:34

У потпуности се слазем са сваком написаном ријеци. Крајње је и било вријеме да овим поповима неко казе гдје им је мјесто и ста треба да раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Драган

13.05.2016 18:38

Одмах сутра одох промјенити име кад видим колико си глуп.Суваре се одрекао Додик и сви његови и Вукан му је однио паре да цовјек има за хљеба.Умјесто да га похвалис ти га нападас.Тако треба са вама.Питас се за 50 000 а не питас за 2.000.000 донације том истом Иринеју.Засто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папак

13.05.2016 19:10

Добро је да нисам само ја папак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биг

13.05.2016 19:10

Свака част на тексту. Треба се и овим некад рећи. Кад се пуца, пуца се у оба смјера. Дао је Милокраду подршку а сад све ради и да га сачува на власти јер зна да је пада сутра. Памет у главу и сви на улице! Диктатори се само на овај начин скидају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предраг Дјукиц

13.05.2016 19:23

Свака цаст пријетљу Вукане.Свака ти је на мјесту и злата вриједна.Поздрав од твог птијатеља из Бијељине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПотписујемСВЕ

13.05.2016 19:56

Постовани господине Вуксановицу, потписујем сваку Васу написану ријец и јос да додам (у своје лицно име): стидим се сто ми је патријарх (не могу да слово П написем великим словом)г-дин иринеј. Умјесто да му је, као сто је упокојеном Патријарху Павлу било, сваки србин пријатељ, а њему је само Милорад Додик (омразеник постеног српског народа)прјатељ. Па зато нас цијели свијет и мрзи. Ако нам је патријарх такав, онда је и народ ИСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан Сувара

13.05.2016 20:24

Вукане , додјес ми јос 1000000 км!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дк

13.05.2016 20:31

Па ста ако критикује Иринеја?Јел он мозда непогресив??Па како Иринеја није стид и срамота подрзаввати човјека који је свом сину дао 3 милиона км да се не дрогира?Па Иринеју срам те било те мантије коју носиш..Па Иринеју ..идес на славу једном шверцеру..Дал би досао мени на славу који сам 4 године био тенкиста на Т84 и сигурно сам висе заслузан за настанак РС..Дал би отисао на славу мајци која је за РС дала три своја сина...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан Сувара

13.05.2016 20:44

Вики видимо се у НС.Понеси кофер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

13.05.2016 21:18

Да је јос 100 година био патријарх, Павле би остао исправан. Овај Иринеј, само сто сједе у фотељу, унереди се до грла. Трудицемо се да га сто прије заборавимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајор

13.05.2016 23:43

Као прво Пат,представља СПЦ,али није црква ни Бог. Друго,мислио сам да је католицка црква најлицемјернија вјерска организација,на залост није,послије смрти Патријарха Павла то је постала СПЦ.Патријарх Павле,није ходао по митинзима, само је у својој скромности,молио обе стране на разговоре. На званицне дипломатске скупове је исао,по приватним славама и фестама није ходао,нека ми опрости његова дуса и Бог сто га помињем у овом неприкладном тренутку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

14.05.2016 02:38

Колико истине,љубави И страха у сваком слову!! Овако може написати само неко Ко заиста размиßља трезвено И вјерује у Бога... Оче Иринеју,послушај ако има у теби И мало страха од Бога,ако И у теби новац није добио друго име- БОГ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будуцност

14.05.2016 04:48

Памтим прицу мојих најблизих који зиве у РС . 1993. погинуо је комсијин син јединац коме је било 24 године.Сиромасна породица и нису имали новаца да ни да испрате своје дијете како је обицај него су комсије и познаници скупили новац. У тој трагедији антихрист поп родитељима наплацује 100 тада њемацких марака за опијело. Од тада не идем висе у цркву нити дајем прилоге него директно помазем људе у невољи кад год могу и од тада попове не могу смислити .А овај птријарх ми лици на насе политицаре - ко да висе његов је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

14.05.2016 05:01

Овај Вукановиц бас јунацина, не удара на било кога него директно на српског Партријарха без имало обзира и постовања, без имало стида. Овако груб напад није видјен у историји поготово од некога ко се лазно представља као вјерник. Срамота. Јунацино, изадји на изборе и побједи Додика ако мозес. Ријеси бар један проблем који данас притиска Српску ако си способан и сви цемо Ти бити захвални.

ОДГОВОРИТЕ
Name

16 та

14.05.2016 07:10

Каква си ти будала..неопјевана.Кривих дрва и будала никада неће нестати.Па јел то патријарх безгресан?Јел његова крв плава???Алллоо па какво је његово ици на приватне феште..Сто оје позвао додика да други дан одрзи митинг?

Name

Србин

14.05.2016 09:41

Са таквим примитивним вредјањем само показујете свој ниво културе а у исто време ста би се десило оним Србима који не мисле као ви ако не дај бозе такви некад слуцајно додју на власт. Вукановиц је имао безброј нацина да изрази своје мисљење; изабрао је најгори могуци. Русити зна свако, показите да знате несто добро да урадите, припремите вас програм и увјерите народ да сте бољи од садасње власти; освојите власт на изборима и ријесите онда све проблеме о којима данас вристите. На улици нецете постици ниста добро за свој народ. Закон улице је најбрзи пут у пропаст.

Name

Лаки

14.05.2016 06:07

Подигни мач свој Анђеле,скини паучину с очију, видећеш призоре потресне,видјећеш несрећне и болесне, видјећеш чемер смрт и јад... Господине Вукановићу сваку Вашу ријеч потписујем,само како натјерати слијепе да прогледају, глуве да чују.Овај богати шљам око Додика свим средствима брани своје богатство које је опљачкао. Па и црквене великодостојнике купују.Проглашавају борце издајницима,понижавају дјецу погинулих бораца и инвалиде.Само се надам да ће се појавити неки добри Анђео да све види и награди по заслузи. Сувишно је рећи гдје би завршио Лакташки л.... ,у паклу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слободан тосиц

14.05.2016 06:17

Ово је тако лијепо,тако тацно написано,да се нема ста додати,нити одузети.Ја искрено цеститам аутору Вукановицу и изразавам своје дивљење.Све и једна ријец и реценица су истините и дословно тацне.Одајуци постова титули ПАТРИЈАРХА,али не и њему као изабраном на ову одговорну и високу функцију,мом,српском народу,а и свим народима који обитавају на овим просторима,зелим мир,слогу и срецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

14.05.2016 08:46

Браво Вукане, свака цастна тексту. немој да те поколебају ови поједини коментари Додикових полтрона, само настави тако храбро остро и праведно !

Name

Дамир

14.05.2016 07:56

Ал га цмока ххаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

лингвиста

14.05.2016 08:11

И режим и црква мисле да је народ због њих, а не они због народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

мф

14.05.2016 08:19

ДА али је ДОДИК овако љубио у руку и Турског Премијера .Која је то МУЦКАРА а здруге стране хоце да унисти српски НАРОД да се побију измеду себе.СРАМОТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

комуниста

14.05.2016 08:52

Попе ако си заиста вјерник највише што можеш учинити за православље и српство је да данас поподне добро окадиш и поново освешташ трг крајине

ОДГОВОРИТЕ
Name

гиша

14.05.2016 09:00

Нешо свака част ко да си мене питао а и боље је што ниси јер бих ја имао још штошта додати на све то.Док нам саборце пребијају у муслиманским казаматима они се баве тривијалним стварима и само мисле на себе и на своју владавину.Нека нам је бог у помоћи са оваквима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роса

14.05.2016 19:09

СВАКА ЧАСТ ПОШТЕНИ ХЕРЦЕГОВАЦ САМО НАПРЕД ПОЗДРАВ ИЗ СЛОВЕНИЈЕ ДОЛЕ ДОДИК И ЛОПОВИ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гавриц Младен

14.05.2016 22:09

Колико видим овдје вецина не види дрвеце од суме!

Name

М. Никиц

15.05.2016 06:47

Свака цаст Вукане, свака ти је Његосева. Цква би на да је среце увек била уз народ и онај који у име Бозије љубави говори језиком правде, без обзира ко је и ција је власт у питању.

Name

Соко

14.05.2016 21:43

Знате да се у Херцеговини промијенила она стара пословица -курва о постењу.Сад се казе Вукелиц о постењу.А крузе прице да је постао интиман са неким боскетом.Вјероватно би волио да је Кацавенда патријарх.мозда му неби замјерао када би био тако дрзак да позове на мир

ОДГОВОРИТЕ
Name

пера

15.05.2016 05:59

По теби прво треба прмјенити патријарха који це бити по васој вољи па тек онда и све остало.срамота,ниста вам није свето у борби за фотеље и власт.и много се ви бринете за народ..Е моји Сојици..само вам треба да предјете "целзијус"и мало јасате пар мјесеци и..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац за РС

15.05.2016 06:14

Ма ко си ти мали јадни глупи цовјеце да писес Патријарху да ли си ти нормалан па знас ли ти уопсте хијерархију Бог и Светци на небу а Патријарх је њихов изасланик на земљи и он лијепо казе немојте србин на србина а ти имас смјелости писати њему па старно ниси нормалан

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

15.05.2016 06:20

Један познати пјесник,још у 19. Вијеку каже како се Исусу разапетом још ране од Чавли нису осусиле,а "ВИ сте себи узели најпрве фотеље"./"ели,ели лама азавтани". Уосталом,ако вам смета ово сто поручује хрватски пјесник,погледајте зашто је од тог позива побјегао Доситеј Обрадовић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мили

15.05.2016 07:22

Зивио Додук!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

15.05.2016 10:01

Није Додук, него Дудук.

Name

Талибан

15.05.2016 09:18

Вукановићу ти као просјечни новинар немаш право да критикујеш Патријарха. Имаш ти у својој близини црквеног великодостојника и њега можеш "шамарати", али пусти његову светост. Питај свога шефа кога савјетујеш како то да у Невесињу постоји Улица Патријарха Павла која је дуга 25 метара и у њој нема ни једне куће.Срамота од општинске власти и странке која влада овим суморним градом већ 20 година да такву улицу додијели једином живом свецу кога памтимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

15.05.2016 11:22

Један од бољих на протесту,свака част,а овом Драгану су добро испрали мозак,јадан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тб

15.05.2016 13:23

Браво Вукане! Браво и за наступ на протесту! Даце Бог да це се и убудуц цути глас разума из Херцеговне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

15.05.2016 14:45

Па Баја је купио и Иринеја, јер дао је за последњих пар година неколико милиона цркви. Имамо папке и у цркви...па ста це те реци једног дана када Баја буде одговарао за све пљацке и отимацине које је направио или су направљене под његовим надзором.

ОДГОВОРИТЕ
Name

:)

15.05.2016 15:06

Ма шта има ко да прича овдје! Сви лажу, краду и шта опет ништа! Нико не реагује! Немогуће је исправити све јер какав је народ данас-једна особа или само њих неколико не могу исправити ништа! Народ се угледа и на политичаре јако јако пуно,и онда им они криви! Свако гледа само да њему буде супер а шта га бриге за народ!!! Каква нас је ситуација снашла сами смо криви за то! Што се овога тиче ко зна шта је стварно истина!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

15.05.2016 15:07

Ма шта има ко да прича овдје! Сви лажу, краду и шта опет ништа! Нико не реагује! Немогуће је исправити све јер какав је народ данас-једна особа или само њих неколико не могу исправити ништа! Народ се угледа и на политичаре јако јако пуно,и онда им они криви! Свако гледа само да њему буде супер а шта га бриге за народ!!! Каква нас је ситуација снашла сами смо криви за то! Што се овога тиче ко зна шта је стварно истина!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

:)

15.05.2016 15:08

Најбољи си! Честитке! Такав и остани!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран Веселиновић

09.07.2016 16:52

Да,у праву сте.Дајем Вам пуну подршку,јер на жалост црква служи политици,а када политика се испрља у својим прљавим пословима тада ће се опрати а црква остати прљава.Из тих разлога нема заједништва измедју вијерских заједница и политике,али на жалост,како су у политици нечасни људи исто тако је и у цркви.Изворна духовност је давно изблиједила,па је уствари и нема,те се црква нашла у прилици да народ води потрошеним традиционалним предањима и причама и не уче овај народ библијском моралу,части,поштењу и учењу Исуса:"Све што хоћете да Вама чине људи,чините Ви њима!"

ОДГОВОРИТЕ