Дојче веле: Пролази јунски воз за Србију?

Упркос дипломатској активности по питању хрватске блокаде српских преговора са Европском унијом, на том пољу и даље влада статус кво, јавља Дојче веле (ДW) позивајући се на више дипломатских извора.

Србија 13.05.2016 | 13:20
Дојче веле: Пролази јунски воз за Србију?

Један интерни папир немачког Министарства спољних послова говори да Холандија жели да отвори преговарачка поглавља 23 и 24 до краја јуна и да тај став јасно подржава и Немачка.

„Услови за отварање поглавља 23 су, према нашем виђењу, испуњени одговарајућим акционим планом. Стога се залажемо за подршку одговарајућем извештају Европске комисије“, стоји у документу у који Дојче веле има увид.

Подсећа се на три хрватска захтева: да Србија ограничи надлежност за ратне злочине на своју територију и држављане, да испуни све захтеве Хашког трибунала, и да утврди механизам према којем би представницима хрватских мањина било загарантовано место у скупштини.

Од та три захтева, Немачка има једино разумевања за услов сарадње са Трибуналом. Остали хрватски захтеви превазилазе надлежности Комисије и нису покривени европским правом, стоји у документу.

Извори ДW наводе да то значи да су друга два захтева политичке, а не правне природе.

У документу стоји да ни састанци хрватског шефа дипломатије са холандским односно немачким колегом у другој половини априла нису променили став Загреба.

Додаје се да је Европска комисија пристала да изађе у сусрет „оправданим хрватским захтевима“, али саговорници ДW верују да се ради о симболичкој промени става.

„Остаје отворено како ће и чиме Хрватска на крају бити убеђена да попусти своју блокаду“, каже један извор Дојче велеа у Берлину.

Када ставови у Бриселу буду модификовани, тражиће се да се Србија изјасни о њима.

Други извор у Европској комисији каже да од Србије није затражена промена позиције јер пре тога свих 28 чланица и сама Комисија морају да формулишу заједнички став.

„Ми једноставно тражимо решење. Морамо некако да разрешимо ситуацију“, каже овај дипломатски извор.

Није се изјашњавао о томе у којој мери би евентуално од Београда могли да се траже уступци о хрватским захтевима.

Холандско председавање Европској унији траје до краја јуна и, како је речено, још постоји нада да би до тада могла да буду отворена поглавља 23 и 24.

„Мислимо да је лопта у хрватском дворишту. Као председавајући се надамо да ће Хрватска сигнализирати да је спремна да промени став“, каже Дирк-Јан Вермеиј, портпарол холандског представништва у Бриселу.

Он додаје да су холандски председавајући у контакту са Загребом, али да одатле још нема сигнала да би позиција могла да се промени.

Иако се хрватске примедбе односе на поглавље 23, због њега је закочено и поглавље 24 јер је намера Брисела да у пакету отвори та два поглавља која се тичу владавине права, људских права, слободе и безбедности.

Вермеиј за ДW каже да су сви радни и припремни састанци обављени и да се чека једино зелено светло Загреба.

До краја председавања „имамо само шест седмица, па се надамо да ће нам Хрвати ускоро саопштити да су спремни – али то је до њих“.

Дојче веле је већ писао да посебно у Немачкој постоји велико незадовољство што Хрватска кочи српске преговоре са ЕУ, те да је због тога шеф дипломатије Миро Ковач позван да Одбору немачког Бундестага објасни такав став.

Утицајни демохришћански посланик Гунтер Крихбаум који води поменути Одбор, рекао је тада за ДW да Загреб „злоупотребљава Европску унију“ за спровођење билатералних захтева.

Делује вероватније да ће отварање првих поглавља сачекати словачко председавање у другој половини ове године, наводи Дојче веле.

Извор: ФоНет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

скрба

13.05.2016 11:35

Балкан експрес

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

13.05.2016 12:30

НЕ ЗАБОРАВОМО: Грцка као цланица ЕУ преко 10 (десет) година тј преко 120 месеци блокира Македонију да цак и аплицира и нико се не секира превисе. А Србија се као секира ради 2-месецне блокаде од стране Хрватске која је и то тако цлан ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ