Кенијцима забрањују одлазак на ОИ у Рио?!

Светска антидопинг агенција (WАДА) саопштила је да Кенијска антидопинг агенција не ради у складу са постављеним стандардима и да је суспендована, што је довело у опасност наступ њених спортиста на Олимпијским играма.

Остали спортови 15.05.2016 | 10:20
Кенијцима забрањују одлазак на ОИ у Рио?!

Председник комисије WАДА за стандарде, Рене Бушар рекао је да Кенијска антидопинг агенција не испуњава све захтеве светске агенције и препоручио је да се кенијска организација суспендује.

Овај потез WАДА уследио је мање од месец дана пошто је председник Кеније потписао закон којим се допинг криминализује.

WАДА је у новембру донела сличну пресуду против Руске антидопинг агенције. Као и у случају руске репрезентације, коначну реч о учешћу на такмичењима, укључујући и Олимпијске игре, има Међународна атлетска федерација (ИААФ).

Прва реаговања из Кеније изражавала су бес и неверицу.

"WАДА убија спорт. Правимо ли законе за WАДА или за Кенијце. Морамо да нађемо неки начин да министарство и WАДА комуницирају", рекао је маратонац Весли Корир, који је сада посланик у прламенту.

Председник Кенијског олимпијског комитета Кип Кеино био је шокиран.

"Радимо, све је урађено. Све што су тражили", рекао је он.

Извршни директор Института националних антидопинг агенција Џозеф де Пенсијер оценио је да суспензија кенијске агенције "обећава".

"Кенија је земља која стално има врло добре резултате иако нема компетентни антидопинг програм. Последица суспензије је да се земља не може такмичити, а то ће донети промене", рекао је он.

Кенија је била толико доминантна у дугопругашким дисциплинама да је на светском првенству прошле године поделила прво место са Јамајком по броју освојених златних медаља, пошто су обе репрезентације освојиле седам злата.

После Олимпијских игара у Лондону, 40 кенијских атлетичара било је позитивно на допинг, а највише од њих тестирано је ван земље.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар