Радници носе пелене и не пију воду?!

Радници на фармама живине у САД раде под таквим притиском да немају времена да оду до тоалета, наводи се у извештају хуманитарне организације Оксфам Америка.

Свијет 12.05.2016 | 21:30
Радници носе пелене и не пију воду?!

Њихов извјештај на основу трогодишњег истраживања показује тужну слику радника које надређени понижавају и непријатности кроз које пролазе радећи за производном линијом.

Они су, наводно, приморани да користе пелене како би мокрили у току радног времена, због чега пате од инфекција уринарног тракта и бешике. А пију и мање воде како би избјегли потребу за тоалетом, што опет за собом вуче додатне последице.

“Природа њиховог посла јесте таква да захтјева напоран рад. Али тај рад не мора бити нехуман, не мора људе да лишава здравља и прије свега достојанства”, пише у извјештају.

Чланови организације Оксфам Америка су разговарали с десетинама садашњих и бивших радника фарми живина широм земље. Међу анкетираним у једном објекту у Алабами, скоро 80 одсто њих је рекло како нису увијек у могућности да користе тоалет када им је потребан. У Минесоти, њих 86 одсто је дало исти одговор.

“Људи би били шокирани да знају да је њихова пилетина узгајана органски и без антибиотика, али да су радници који им то обезбјеђују присиљени да носе пелене”, рекао је Деби Берковиц, стручњак за здравље и безбједност на раду.

Из ресорног сектора за живинарство кажу да се паузе за тоалет подразумијевају за сваку производну линију.

“Узнемиравају нас ове тврдње, али и то што се ово представља као слика цијеле индустрије на основу малог броја анонимних пријава. Вјерујемо да се ради о изузецима, и да фармери и компаније раде напорно како до овог не би дошло”, написало је Удружење у саопштењу.

Аутори извјештаја наводе и низ објашњења за ускраћивање пауза. Како су им рекли супервизори, радници трпе притисак јер њихов посао захтјева и велику брзину, трака се брзо креће, због тога менаџери често одбијају захтјеве радника који желе на паузу, нарочито оне који је траже често.

При томе, надзорници су навели да радници користе превише времена како би отишли до тоалета и вратили се на посао, а и заштитина опрема, коју морају да носе, компликује одлазак на паузу, јер сваки пут мора да се скине.

Ова индустрија биљежи рекордне профите и зарађује милијарде, али радници имају ниске плате, повећава се број повреда и обољевања, раде у тешким условима и на послу не слушају њихове примједбе, наводи се у извештају. Оксфам износи више препорука за рјешавање тих проблема, попут оне да компаније треба да омогуће довољан број радника који би "ускакали" у производни ланац, умјесто колега којима је потребна пауза за тоалет.

Та организација подсјећа да је онемогућавање регуларног коришћења тоалета кршење закона у области сигурности на раду и може бити и кршење закона против дискриминације, будући да су међу угроженима често жене, труднице и радници с инвалидитетом. На извјештај организације Оксфам Америка за сада су само двије компаније реаговале - тврде да поштују прописе.

Сличне оптужбе чују се посљедњих недјеља и у Србији. Радници Јуре организовали су током првомајских празника петнаестоминутни штрајк незадовољни зато што не могу да добију један нерадни дан, а медији су после објавили наводе синдиката да запослени у тој компанији трпе тортуру, да их туку металним палицама, да им не дозвољавају одлазак у тоалет и савјетују да носе пелене, као и да су жене напаствоване сексуално. Случај "Јуре" код нас је стигао до тужилаштва.

Извор: Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

хахаха

12.05.2016 21:00

то је та обећана земља

ОДГОВОРИТЕ
Name

де јуре...

15.05.2016 08:24

У Србији се пре 5.октобра овако несто није могло процитати.Казу,ако не лазу, тог 5. октобра је "народ" збацио са власти љуте не демократе и од тада Дунавом,Савом,Моравом и Ибром теце мед и млеко.

ОДГОВОРИТЕ