Бањалучка Градска управа тражи раднике

Градска управа Бањалука расписала је јавни конкурс за око 40 упражњених радних мјеста у статусу службеника и радника на неодређено радно вријеме, чему се противе неки одборници јер сматрају да има превише градске администрације.

Република Српска 14.04.2016 | 09:10
Бањалучка Градска управа тражи раднике

У конкурсу, између осталог, Градска управа у радни однос прима раднике у више одјељења, а за радна мјеста се могу пријавити дипломирани правници, економисти, инжењери грађевинарства и архитектуре, те они са дипломама друштвеног или техничког смјера, док је за поједина радна мјеста довољан четврти степен стручне спреме.

Поред упражњених столица које се углавном односе на стручне сараднике, у одређеним областима потребан је и један комунални полицајац, шеф Одсјека за интерну ревизију, интерни ревизор, курир, чистач, те радници за обезбјеђивање објеката у пословној зони Рамићи.

Будимир Балабан (ДНС), предсједник Скупштине града, рекао је јуче да није упознат с тим да је Градска управа расписала конкурс за четрдесетак нових радних мјеста, али да је и даље његов став да има превише градске администрације. Он је раније за "Независне новине" рекао да је од 780 радника, колико их је запослено у градској администрацији, око 30 одсто вишак.

Према његовим ријечима, буџет не може да се пуни само за плате запослених чиновника, а рјешење је у планском смањењу броја радника кроз пензије и расподјелу радних мјеста, као и престанку запошљавања у градској администрацији.

"Врло је могуће да су они већ примили људе на те позиције и тај конкурс је расписан ради оправдања њихових позиција. Уколико се прима толико нових радника, то је заиста велики удар на буџет града, јер знате колико би на годишњем нивоу они коштали град. То је беспотребно јер се може направити прерасподјела већ постојећих радних мјеста. То је дефинитивно дио предизборне кампање, а примања ће бити у другим јавним установама", рекао је Александар Петковић, одборник СДС-а.

Душан Чајић, одборник СНСД-а, истиче да су нова радна мјеста оправдана уколико их не може вршити неко ко је већ запослен у градској администрацији.

"У Градској управи има доста људи који заиста раде много послова, али наравно има и оних који не раде ни оно што би требало. Мислим да се ова радна мјеста отварају због новог одјељења које би ускоро могло бити формирано", рекао је Чајић.

У вези са пријемом у радни однос неколико десетина радника, изостао је коментар Слободана Гаврановића, градоначелника, и његове замјенице Јасне Бркић јер се јуче нису јављали на телефон. Није било одговора ни из Градске управе.

Иначе, како стоји у јавном конкурсу, за свако од упражњених радних мјеста потребно је радно искуство од једне до три године, те положен стручни испит, уз напомену да се он накнадно може положити у року од шест мјесеци од дана запослења.

(Независне новине)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Мила

14.04.2016 07:23

Па мало их је, а иду И избори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

о чему ви

14.04.2016 07:30

Надам се да им ни ово неце помоћи на изборима и да це Савез за "промјене" изаци са нормалним човјеком на црту гласачкој машинерији а не са Стевандићем као прошли пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

конкурс

14.04.2016 07:43

СКОРО ДА ПРОЂЕ ОВА ЗАЈЕБАНЦИЈА, ВЕЋ ОДАВНО ТА РАДНА МЈЕСТА СУ ПОПУЊЕНА А САДА СЕ САМО ПОТВРЂУЈЕ СТАТУС КВО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

14.04.2016 07:48

Све излизани стосови и све у духу предизборне кампање... Цврц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо

14.04.2016 08:04

На та мјеста су вец примљени СНСД јурисници, а конкурси це бити само ради форме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

14.04.2016 08:39

Број запослених у општини, згради Владе РС, разноразним републичким институцијама чини довољан број за локалне изборе..или не?

Name

Дојава

14.04.2016 08:19

Ти људи већ сједе на тим радним мјестима, конкурс је само про форме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

14.04.2016 08:30

Мора се обезбједити довољна маса гласова пред изборе. 50 људи, њихове породице и ближа околина...ето их 500 гласова, на терет општинског буџета.

ОДГОВОРИТЕ