Званичници Саудисјке Арабије учествовали у "11. септембру"?

Афера "28 папира" која је уздрмала односе САД и Саудијсе Арабије поново је постала једна од централних тема, након што је се Џон Лехман, бивши члан комисије која је истаживала напад, огласио у медијима. Он тврди да постоје јасни докази да су званичници Саудијске Арабије умешани у 11. септембар.

Свијет 12.05.2016 | 18:20
Званичници Саудисјке Арабије учествовали у "11. септембру"?

Лехман је испред Републиканске странке био део комисије која је Конгресу предала извештај написан након истраге. Од 800 страна, 28 није објављено, а према његовим тврдњама у тих 298 страна стоје јасни докази да је су запослени у влади Саудијске Арабије били део мреже која је пружила помоћ отмичарима авиона.

Лехман је позвао Обамину администрацију да брзо да скине ознаку тајности са дуго скриваног дела извештаја који је Конгрес усвојио.

Џон Лехман
Фото: Wикипедиа / Wикипедиа

"Било је јако много индивидуалаца који су подржавали отмичаре авиона, а неки од њих били су запослени у влади Саудијске Арабије. Наш извештај никада није требало да буде прочитан као ослобађање од кривице Саудијске Арабије ", рекао је Лехман и додао да је комисија направила грешку што није то јасно нагласила у свом финалном извештају.

Лехман је критиковао изјаву бившег председника комисије који је упозорио Обамину администрацију да буде пажљива са објављивањем последњег дела извештаја зато што се у њему налази "сиров материјал" који би могао да оклевета недужне људе.


Фото: Тањуг/АП

Бивши председник Комисије и бивши републикански сентор из Њу Џерзија, Том Кин и његов потпреседник, бивши демократски сенатор из Индијане, Ли Хамилтон, похвалили су Саудијску Арабију као савезника САД у борби против тероризма и изјваили да је истрага комисије, која јес спроведена након што је Конгрес усвојио првобитни извештај комисије, идентификовао само једног саудијског званичника владе - бившег дипломату запосленог у конзулату Саудијске Арабије у Лос Анђелесу.

Тај дипломата, Фахад ал Тумари, депортобамн је ис САД, али никада није оптужен да је пружио подршку и помоћ двојици отмичара који су годину дана пре напада дошли да живе у Сан Дијего.

Лехман је речи бивших колега окарактерисао као "игру семантике" и рекао да је комисија јасно потврдила да је најмање пет званилчника Саудијске Арабије било повезано са отмичарима.

"Они можда нису оптужени, али су свакако умешани. Било је превише посредних доказа који указују на то", рекао је Лехман.

Извор: Блиц/Тхегуардиан.цом

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

нормала

12.05.2016 17:00

Нормално то се знало одмах а они нападају Ирак и Афганистан .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

12.05.2016 20:47

Одавно је јасно шта је СА. Они су срушили и Садама и Гадафија. Развалили Сирију. Основали исламску државу. Име није случајно. СА је најисламскија држава на свијету. Удариле им паре од нафте у главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цедо

12.05.2016 20:53

На не бре, то је организовао војвода Сесељ и његови равногорци само јос нису рекли ФБИа и ЦИА.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фадил

12.05.2016 22:36

Срушили сте сами !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

13.05.2016 17:47

Неда Обама да се да у јавност да су његова браћа то урадила

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изненадјен

15.05.2016 08:27

Опа Дјурдјо! Узвикнуо би Срецко Сојиц.

ОДГОВОРИТЕ