Исплата штедње Банке Српске за 10 дана

Директор Агенције за осигурање депозита БиХ Јосип Невјестић рекао је јуче да ће у наредних неколико дана бити одређен датум почетка исплате депозита у износу до 50.000 КМ након што је покренута ликвидација Банке Српске из Бањалуке.

Република Српска 12.05.2016 | 14:21
Исплата штедње Банке Српске за 10 дана

Одлука Агенције за банкарство Српске, којом је Банци Српске одузета дозвола за рад и покренут поступак њене ликвидације, ступила је јуче на снагу, чиме су створени услови за исплату осигураних депозита у максималном износу од 50.000 КМ. Агенција за осигурање депозита, према Невјестићевим ријечима, јуче је требало да изузме базу података из Банке Српске како би дошла до тачног броја клијената и износа депозита које ће исплатити.

"Ријеч је о 14.100 депонената којима ћемо исплатити око 55,5 милиона КМ. Законски рок за почетак исплате је 30 дана од дана одузимања дозволе, али моја процјена је да ће то бити учињено у наредних десет до 15 дана. Већ је договорено да исплата иде преко Уникредит банке са којом имамо склопљен уговор", каже Невјестић.

Послије увођења привремене управе у Банци Српске 16. новембра прошле године у њој је блокирано 149,5 милиона марака депозита. Депоненти који су имали веће износе од 50.000 КМ биће намирени од прихода од продаје имовине банке и наплате кредита, али је тешко очекивати да ће им бити исплаћен сав новац који су имали у Банци Српске.

Агенција за банкарство донијела је рјешење о одузимању дозволе Банци Српске 27. априла оставивши акционарима рок за приговор.

Из Агенције је у уторак саопштено да та одлука постаје правоснажна будући да Влада Републике Српске, која је скоро стоодстотни власник Банке Српске, није уложила приговор. Премијер Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Агенција за банкарство није уважила план реорганизације који је сачинила Влада и према коме би били заштићени сви депозити.

"Жао ми је што није уважен програм реорганизације. Нисмо добили никакав допис на основу кога би до одређеног рока била упућена жалба на одлуку о ликвидацији Банке Српске", истакла је Цвијановићева.

Министарство финансија Републике Српске саопштило је да је планом предложено да Банка Српске престане са обављањем банкарске дјелатности, односно прикупљањем депозита и кредитирањем да би било спријечено даље излагање депонената и повјерилаца ризицима. Предложено је да се банка бави управљањем и уновчавањем имовине као специјализована финансијска институција.

"Планом реорганизације утврђена је и динамика намирења потраживања депонената и других повјерилаца. Намирење осигураних депозита било би извршено у роковима не дужим од рокова утврђених прописима о осигурању депозита. План је обезбјеђивао већу извјесност намирења потраживања свих повјерилаца у односу на намирење које ће бити постигнуто у поступку ликвидације банке. Агенција за банкарство као самосталан и независан орган нажалост није прихватила предложени план", наводи Министарство финансија.

Ликвидациони управник Банке Српске Петар Мићић јуче се није јављао на телефон.

ММФ

Жељка Цвијановић је рекла да је један од услова за аранжман са ММФ-ом било рјешавање проблема у Банци Српске и да би он био испуњен и њеном реорганизацијом.

"ММФ је више волио да ова банка буде ликвидирана, али су прихватили реорганизацију. Та тема је сада скинута са дневног реда, а остају све раније мјере међу којима су већа финансијска дисциплина, појачан рад контролних органа и размјена података пореских управа. Испуњен је и услов ограничења фонда плата у јавној управи. ММФ није тражио отпуштање радника и смањење плата, али јесте рационализацију", појаснила је Цвијановићева и додала да би новац од ММФ-а требало да стигне половином јула.

(Глас Српске)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

аџенда

12.05.2016 12:23

Зашто се не објелодани ко им упорно даје новац?

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

12.05.2016 12:24

Једва дочекали ликвидацију. Само то и знају....

ОДГОВОРИТЕ
Name

др Дабиц

12.05.2016 12:28

ФАКТИЦКИ,ФАКТИЦКИ БИЛА СИ СКОРО СТО ПОСТО ВЛАСНИК БАНКЕ А ОНА ПРОПАДЕ БИТНО ЈЕ ДА ЈЕ ТВОЈ РАСПЛОДНИ БИК ЗАДОВОЉАН,А СТА ЦЕМО МИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суад

12.05.2016 12:39

Оце , ако ови ИЗ Федерације уплате. А И ОНИ Су кокузи Јос веци. Хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

12.05.2016 13:02

Ко исплацује ових педесет милиона депозита? Федерација?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар за уградјивање

12.05.2016 14:36

А исплата преко Уни Цредит? Случајно или намјерно, тендерски одабрано или не?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

12.05.2016 18:07

НОРМАЛНО ДА ЈЕ УНИ ЦРЕДИТ БАНКА... ЗНАЈУ ЉУДИ ШТА РАДЕ. ТЕГЕЛТИЈА ЈЕ УВЈЕК БИО ПОСЛУШАН. НОВАЦ ЗА ИСПЛАТЕ ДОЛАЗИ ИЗ БИХ И ТО ЋЕ СВЕ ЕЛЕГАНТНО РИЈЕШИТИ ГОСПОДИН БЕВАНДА, А ФИНАНСИЈЕ БАНКЕ СУ УГЛАВНОМ "ИСПЛЕГАНЕ", КОЛИКО ЈЕ ТО БИЛО МОГУЋЕ. ОСТАЈЕ ЈЕДИНО ОБАВЕЗА "ДОДИКОВИХ ТУЖИЛАЦА" ДА НАСТАВЕ ДА "ЖМИРЕ" КАО И ДО САДА, А И ТО НЕЋЕ БИТИ ПРОБЛЕМ. ЛАКУ НОЋ НАРОДЕ И МИРНО СПАВАЈ.

Name

патриота

12.05.2016 18:04

Због лазних изјава се код Тита лезало у затвору.Најбоље реци нисмо знали да треба улозити приговор на ријесење какав блам,само у затвор то је ријесење за све проблеме.

ОДГОВОРИТЕ