Партизаново прољеће и велико славље црно-бијелих!

Фудбалери Партизана, после јесени за заборав и зиме препуне мучних догађаја у клубу, одиграли су одличну полусезону и на крају наградили себе трофејом.

Фудбал 12.05.2016 | 19:20
Партизаново прољеће и велико славље црно-бијелих!

Јесен.

Тешка, препуна искушења на три фронта, временом је постала мучна – посртања у Суперлиги су се ређала, а екипу је докусурила шокантна елиминација из Лиге Европе у последњем минуту последње утакмице у групи.

На зиму, после смене двојице тренера за полусезону, Зорана Милинковића и Љубинка Друловића, "смењено" је и пола "свлачионице", промењен велики број играча, "отишао" је и председник Зоран Поповић, чиме је званично отворена борба за функције у клубу, која ће касније попримити невиђене размере.

Негде у том хаосу, недуго после именовања четвртог тренера у календарској години, рачунајући и смену Марка Николића у марту 2015. године, Иван Томић почео је с радом и увођењем у систем неколицине младих играча. Прве утакмице биле су ништа мање болне од оних с краја 2015. Пораз од ОФК Београда, па пораз код куће од Црвене звезде...

Деловало је да ће Партизан у сезони 2015/16 порушити све негативне рекорде, након што је успео у лиги да падне на 32 бода заостатка за највећим ривалом, али...

Када су већ сви дигли руке од Томића и екипе, а на највећем броју утакмица у Хумској ове године окупљало се између 1.000 и 2.000 људи, црно-бели су се дигли, почели да играју допадљиво, стигле су и победе, стигли су и голови, асистенције, а у финишу сезоне – у најважнијој утакмици у српском фудбалу, како је зову званичници ФСС – "Парни ваљак" је искористио последњу шансу да спасе ствар и спасао је!

Ове среде, 11. маја у Горњем Милановцу, Партизан је победио Јавор и освојио 13. трофеј у Купу Србије, који ће засијати у витринама стадиона у Хумској и бар на кратко донети осмехе на лица фудбалера и тренера, вероватно и функционера, који се и даље грчевито боре за своје трофеје (читај: фотеље).

Но, ово није прича о томе, већ о екипи која је пронашла начин да у паузама између критика и увреда с трибина освоји такмичење без да је примила гол!

"Моја прва сезона у Партизану и први трофеј", рекао је млади Марко Голубовић, један од неколицине новајлија који су се доказали под Томићевим вођством.

"Пресрећан сам. Био је тежак терен за игру, време је било лоше, али смо успели".

Још једна Партизанова "беба", која је закорачила на сцену у 2016. је и Мирослав Богосавац.

"Хвала свим навијачима. Показали смо да смо велика екипа. Ми смо овог пролећа показали да смо најбоља екипа", додао је млади леви бек.

Последњи човек који је стајао иза ове екипе је Бојан Шаранов. Голман црно-белих рекао је....

"Сада се лакше дише, велики притисак је био и ништа не би вредело да нисмо освојили Куп. На крају може да се сматра да је сезона спашена иако је титула била и биће приоритет", рекао је и додао:

"Импонује то што смо освојили Куп без примљеног гола. Кљаја (голман Филип Кљајић, прим. аут) и ја, али и саиграчи, сви смо заслужни за то. Желим да се захвалим и тренеру голмана Јовшићу, који је увео неке новине у раду с нама и то се видело".

Шаранов је рекао и због кога му је посебно драго...

"Највише се радовао Јовановић, због кога ми је посебно драго, јер је постигао гол у финалу".

Поново је најопаснији за противнички гол био још један новајлија у Хумској, млади крилни нападач Немања Михајловић, који је играма у 2016. заслужио и позив селектора Славољуба Муслина.

"Невероватан осећај... Врло битна победа и трофеј. Много је лепо када видите трибину пуну Гробара, давали су нам ветар у леђа. Сада је и атмосфера далеко боља, сви су срећни и насмејани. Осигурали смо Европу", рекао је Михајловић, који се осврнуо и на једини детаљ који је бацио сенку на финале а то је понашање дела навијача Партизана.

"Уплашио сам се у једном тренутку када је судија погођен. Познавајући Мажића не би ме чудило да је прекинуо. На срећу није", рекао је Михајловић.

Партизан ће ове сезоне ући у анале српског клупског фудбала по броју одиграних утакмица. Чак 55 мечева одиграће црно-бели (преостала су им још два у првенству, против нишког Радничког и новосадске Војводине), што је највише што је један српски клуб одиграо до сада.

У турбулентној сезони, која је била веома успешна што се тиче Европе (мало је недостајало да црно-бели уђу у осмину финала Лиге Европе), али и веома неуспешна што се тиче одбране титуле, Партизан је ипак успео да освоји један - трофеј - после пет година опет је национални куп у рукама црно-белих.

Куп је освојен на, заиста, импресиван начин - без примљеног гола (10:0!), а Партизан може да буде поносан на још један податак - недостаје му још један гол да би достигао број од укупно 100 у свим такмичењима ове сезоне (79 у такмичењима у Србији и 20 у европским такмичењима - квалификације за Лигу шампиона и у Лиги Европе)!

и још један податак - Партизан је сезону 2015/16. почео 14. јула 2015. године, а завршиће је 21. маја 2016. године.

После свега што се дешавало претходних недеља и месеци, разумљва је радост играча Партизана, који су, упркос сменама тренера (почео је Зоран Милинковић, наставио Љубинко Друловић, завршава Иван Томић), ломовима у управи, насилништву око стадиона, међу навијачима... успели да заврше сезону на леп начин.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар