Анкара опет пријети: Послаћемо избјеглице!

Анкара ће послати мигранте у ЕУ уколико Европски парламент не одобри безвизни режим грађанима Турске, упозорио је турски званичник Бурхан Кузу.

Свијет 11.05.2016 | 21:15
Анкара опет пријети: Послаћемо избјеглице!

Посланик владајуће партије у Турској и бивши саветник турског председника Реџепа Тајипа Ердогана објавио је неколико твитова на тему заседања Европског парламента који треба да донесе одлуку о укидању шенгенских виза за грађане Турске, што је део договора између Анкаре и Брисела.

"Европски парламент ће разматрати извештај који треба да омогући безвизни режим за турске држављане. Уколико донесу погрешну одлуку, вратићемо им мигранте назад“, написао је он.

У изјави за „Блумберг“ навео је да „ако се Турска врата отворе, Европа ће бити очајна“.

"Европа је на рубу доношења једне важне одлуке. Одлучује о укидању виза за Турке. Уколико одлука буде позитивна и Европа ће бити на добитку“, написао је Крузу у другом твиту.

Ово није први пут да званична Анкара прети како ће Европу преплавити више од два милиона избеглица са Блиског истока и Северне Африке које се налазе у избегличким камповима у Турској.

У децембру 2015. годину упућена је слична претња Европској унији.

Турска одбила да промени закон против тероризма

Турска је званично одбила да промени свој закон против тероризма како би задовољила захтеве ЕУ у оквиру напора да добије укидање виза за турске грађане.

"Оваква промена закона против тероризма је апсолутно немогућа", рекао је данас турски министар за европска питања Волкан Бозкир после састанка с председником Европског парламента Мартином Шулцом у Бриселу.

ЕУ сматра да Турска мора да сузи своју дефиницију "терористе" и "терористичког чина" како би обезбедила либерализацију виза.

ЕУ брине што на основу постојећег закона на мети могу да буду новинари и политички дисиденти.

Шулц је рекао да је турски закон против тероризма "толико далекосежан да мислимо да се неке од мера не тичу директно борбе против тероризма већ на пример слободе изражавања и медија".

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Таксират

12.05.2016 11:57

Прво (скоро све) милијарде назад па да онда видимо даље. Треба њима ограду ставити па им мозда (скоро све) Турке вратити из Европе. Онда би хтио цути коју пјесму пјева. Изгледа да он не зна ко је диригент.

ОДГОВОРИТЕ