Парацетамол нам не убија само бол...

Осим што ублажава бол, “парацетамол” нас спречава и да саосећамо с туђим болом, показују најновија истраживања. Научници, наиме, сматрају да омамљивање дела мозга задуженог за осећање бола, отежава уживљавање у бол других људи.

Свијет 11.05.2016 | 15:32
Парацетамол нам не убија само бол...

С обзиром на претходне студије о овом леку лека, која показују да парацетамол отупљује осећање радости, имамо још много тога да научимо о њему, кажу стручњаци Државног универзитета Охајо.

“‘Ацетаминофен’ (амерички назив за ‘парацетамол’), може да смањи способност емпатије, што је забрињавајуће. Емпатија је важна. Ако се посвађате с брачним партнером, а непосредно пре тога сте попили ‘ацетаминофен’, ваша способност да схватите зашто сте га повредили можда ће бити умањена”, додају они.

Ово није једини изненађујући ефекат “парацетамола”. Претходна истраживања наводе на закључак да аналгетик олакшава доношење тешких одлука.

Када "срце боли"

“Људи имају једниствену способност да доносе сложене одлуке”, кажу научници Универзитета Кентакија. Када то раде, понекад користе речи које се доводе у везу с физичким болом, на пример, кажу да их “срце боли” што морају да продају кућу у којој су годинама живели.

“Ми сматрамо да болно доношење одлука нема само метафоричко значење, а ако је тако, омамљивање ради ублажавања физичког бола такође би имало ефекат ублажавања психолошког бола приликом доношења таквих одлука”, наводе научници.

“Доношење одлука може бити болно, али аналгетик против физичког бола може да ублажи тај ефекат”, закључују они.

Најзад, парацетамол може да ублажи и бол због велике количине потрошеног кеша, показују истраживања.

“Супресант физичког бола може да смањи такозвани ‘бол због плаћања’, о коме говоримо у случајевима када људи трпе већи психолошки бол када потроше готовину него када провуку кредитну картицу кроз апарат.”

Извор: даилyмаил.цо.ук /Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

12.05.2016 01:49

Сваки лијек поред свог дјелотворног дејства има и свој други негативни ефекат на здравље човјека. Због тога је пуно боље ако је могуће да се користе природне лијекове попут чајева или уља од конопља него фабричке лијекове који су пуни хемикалија. За сваку болест Бог је човјеку дао и природни лијек којег су познавање наше баке а ми заборавили под утицајем фармацеутијски компанија. Због тога чувајмо своје здравље поштујући Десет Божији ЗАПОВЈЕСТИ јер само у здравом тијелу обитава здрав дух!

ОДГОВОРИТЕ