Бијељина: Смијењен начелник финансија

У Бијељини СДС изгубио скупштинску већину. СДС сматра да су странке окупљене око СНСД-а злоупотријебиле гласање.

Република Српска 11.05.2016 | 22:54
Бијељина: Смијењен начелник финансија

На врло бурној сједници Скупштине града Бијељина данас је смијењен начелник Одјељења за финансије у Бијељини Милорад Софренић. Са дужности је смијењен и замјеник градоначелника Хусо Зечкановић.

Пад скупштинске већине потврђен је смјеном првог човјека градске касе. Послије 16 година власти, Милорад Софренић,високи функционер локалног СДС-а, смијењен је са мјеста начелника Одјељења за финансије. 16 одборника је гласало да се Софренић разријеши дужности.

СДС и коалициони партнери покушали су да спријече ову смјену повлачењем ове тачке са дневног реда. Након што је опозиција демонстративно напустила гласање, у сали је остало 18 одборника. 13 одборника је гласало за одустајење од смјене, три одборника су била против, а проблем је настао око два недостајућа гласа. Одборници СДС, НДП и СДА инсистирали су на стручној експертизи електронског система за гласање, али је предсједник Скупштине прекинуо сједницу.

Услиједиле су бурне расправе, препуцавања и оптужбе.

И дуготрајна дилема ко има више посланика у свом табору ријешена је. 16-та рука за гласање обезбијеђена је. Досадашњој скупштинској већини леђа су окренули Миле Стевановић из ДНС-а и Мићо Тодоровић из ПДП-а.

"Данас можемо да потврдимо да СДС и градоначелник Мићић немају скупштинску већину", рекао је предсјединк Скупштине града Драган Ђурђевић.

Градоначелник Мићо Мићић потврдио је губљење скупштинеке већине, мада:

"Увијек је већина 16, они сада имају неких 16 одборника, али да је нерегуларности било - то је очито", каже градоначелник Мићић и додаје:

"То што сам ја очито Ђурђевићу посластица да ме напада и да ће на такав начин добити повјерење грађана - неће сигурно. А оптужбе што је изнио, доказе ако има нека носи у Суд, а доказаће то на суду, а ја ћу га тужити за клевету", јасан је Мићић.

Дужности је разријешен и замјеник начелника Хусо Зечкановић, а ко ће га замијенити одредиће градоначелник.
За вршиоца дужности начелника финансија изабран је Васо Арсеновић из СНСД-а. На који начин ће даље функцинисати градска власт можда буде назнака већ на првом наредном засједању, које је заказано за петак, 13. мај.

БН телевизија