Почела трка славних за "Златну палму" у Кану

Међународни филмски фестивал у Кану, 69. по реду, почиње данас и трајаће до недеље, 22. маја, када ће бити проглашен овогодишњи добитник "Златне палме".

Свијет 11.05.2016 | 08:00
Почела трка славних за "Златну палму" у Кану

Фестивал ће отворити нови филм Вудија Алена "Цафé Социетy", у којем главне улоге тумаче Кристен Стјуарт и Џеси Ејзенберг.

То је трећи Вудијев филм који отвара престижни фестивал на Азурној обали, после филма "Холивудски крај" који је отворио фестивал у Кану 2001. и "Поноћи у Паризу" из 2011. године.

За "Златну палму" такмичиће се 21 филм, међу којима су "Хулијета" Педра Алмодовара, "Тхе ласт Фаце" Шона Пена и "Патерсон" Џима Џармуша, "Ловинг" Џефа Николса, "Јусте ла фин ду монде" белгијске браће Лика и Жан-Пјера Дардена.

На пројекцији боксерске драме "Руке од камена" венецуеланског редитеља Џонатана Јакубовица, која је ван званичне конкуренције фестивала, појавиће се и славни Роберт де Ниро, који и глуми у филму.

Де Ниро је иначе глумио у два филма награђена Златном палмом - "Таксиста" Мартина Скорсезеа 1976. и "Мисија" Роланда Џофа 1986. године, а такође је био и председник жирија фестивала 2011. године.

Жирију ће ове године председавати аустраљиски редитељ, сценариста и продуцент Џорџ Милер, а у складу са досадашњом традицијом универзалног и међународног приступа и објективноти у жирирању, с Милером ће већати осам филмаџија из Ирана, Данске, Сједињених Држава, Италије, Француске, Канаде и Мађарске.

Уз Милера, жири чине четири жене и четири мушкарца: глумица Кирстен Данст, певачица и глумица Ванеса Паради, редитељка Валерија Голино и иранска продуценткиња Катајун Шахаби, док састав мушке половине жирија чине глумци Доналд Садерланд и Мадс Микелсен, редитељи Арно Деплешени Ласло Немеш, који је прошле године освојио Гран-при награду за филм “Саулов син”.

Кански фестивал представља један од најпрестижнијих филмских фестивала на свету који је први пут одржан 1939. године, али је дефинитвно установљен као такмичарски фестивал с наградом 1955.

"Златном палмом" награђена су и два филма домаће кинематографије - "Отац на службеном путу" 1981. године и "Подземље" 1995. године, режисера Емира Кустурице.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар