Анализа: Звезда пред новом трансформацијом...!

Идејна решења постоје, али како задржати Радоњића и Јовића?! Кинзи, Милер и Цирбес су на излазним вратима, клуб пред новим великим променама и потрагом за правим решењима.

Кошарка 12.05.2016 | 22:30
Анализа: Звезда пред новом трансформацијом...!

После одбрањеног пехара намењеном шампиону Јадранске лиге Црвена звезда накратко је упловила у мирне воде, али већ у недељу почиње Дејан Радоњић и његови изабраници улазе у „Суперлига Експрес“ који ће се зауставити на минимум шест, а највише четрнаест станица на путу до освајања дупле круне.

Суперлига ће доћи и проћи већ колико за месец дана, али већ након тога уследиће оно, добро познато питање - шта даље? Финансијске и економске прилике у српској кошарци не дозвољавају клубовима да задрже саставе на окупу дужи временски период и баш као Партизан својевремено и Црвена звезда принуђена је да се одриче најјачих штихова и покуша да извуче кечеве из рукава у виду квалитетних појачања.

Баш као што је то случај био током прошле паузе између такмичења, стручни штаб и управу Црвене звезде и овог лета чека паклен посао. Односно - нова трансформација, где ће велики број играча отићи са Малог Калемегдана. То са собом повлачи обавезу потраге за именима који ће наставити победничку традицију.

О томе како ће Црвена звезда изгледати наредне сезоне највише ће зависити од тога да ли ће Дејан Радоњић остати шеф струке. Трофејни стручњак наћи ће се на још једној раскрсници у тренерској каријери, има важећи уговор до јуна 2017. и ужива огромно поверење клупске врхушке. О томе најбоље говори колико је пута досад први човек Небојша Човић поручио да ће се свим силама борити за Радоњићев останак. Мали простор за дискусију оставља чињеница да један од најбољих тренера у новијој клупској историји има излазну клаузулу на крају сезоне.

С обзиром на тренерске резултате који прогресивно расту са годинама искуства, Радоњић би могао да привуче пажњу богатијих евролигаша и уновчи знање које поседује. Из Турске су се стидљиво појављивале информације о одласку у Ефес после смене Душана Ивковића, а евентуалне промене на клупама европских клубова предстојећег лета могле би да донесу и рокаду у Звездиној фотељи.

Поучени искуством из прошле сезоне и грешкама које су направљене у формирању састава, на Малом Калемегдану желе да надолазећи прелазни рок искористе да појачају редове на време. Али, реална слика је таква да ће прво они са дубљим џепом покупити све што вреди, а црвено-белима остаће да проберу оно што остане.

Оно што је у овом тренутку извесно јесте да ће из садашњег Звездиног ростера наредне сезоне остати капитен Лука Митровић, потом и Немања Дангубић, Марко Гудурић, Бранко Лазић и Бориша Симанић.

Дакле, одређени костур тима постоји, али онда следи најтежи део посла. Први и основни циљ водећих људи у Црвеној звезди биће - задржати Стефана Јовића. Српски репрезентативац биће једна од главних мета богатих клубова после најбоље сезоне у досадашњој каријери. Као и тренер Радоњић и мозак организације на паркету има потписану сарадњу до 2017. године, с тим што ће навала бити велика. Макаби се помињао као могуће решење, своју шансу вреба и Уникаха, а Јовић је додатно привлачан клубовима јер спада у домен плејмејкера са не тако високим финансијским захтевима. У поређењу са скупим америчким играчима - далеко мања.

Црвена звезда и Стефан Јовић су ове и претходне сезоне заједно расли, а није тајна да је останак 25-годишњег мајстора асистенција и одбране највећа жеља у овом тренутку. Јер, позитиван исход ове акције знатно би олакшао посао Радоњићу по питању стратегије потраге за новим играчима. У случају растанка није искључено да би се посегнуло за проналаском иностраног појачања.

Василије Мицић је везан за Бајерн и на крају сезоне би по слову уговора требало да се врати у Минхен. Али, Мицићу је примарни циљ да се развија у средини која му омогућава минутажу. Како му баварски клуб не гарантује ову опцију, останак у Црвеној звезди реалнија је опција. Али, то ће највише зависити од амбиција младог плејмејкера.

Крај Суперлиге донеће и растанак са Мајком Цирбесом, Квинсијем Милером и Таренсом Кинзијем, који свакако имају парафирану сарадњу до краја сезоне. Високи двојац је пред Макабијевим вратима и обојица имају фантастичне уговоре на столу и то није тајна, док је проблематика око Кинзијевог останка такође финансијске природе. Уколико искусни Американац не буде спустио платне захтеве, који су и у овој сезони високи, пријатељско растајање једина је реална опција.

Што се могућих долазака тиче, о страним појачањима прерано је коментарисати у овом тренутку, мада је на скаутинг листи велики број играча, док слика домаће сцене оставља тек одређена решења на горућим позицијама.

Пре свега, клуб ће засигурно наставити да улаже у будућност како би омогућио финансијску стабилност и у временима која долазе. То практично значи да ће већи простор за игру имати Бориша Симанић, а одређену шансу требало би да добију момци из развојног тима ФМП и талентовани јуниори - Дејан Давидовац, Огњен Добрић и Алекса Раданов, као и Александар Аранитовић, који је на позајмици у Меги.

Осим тога, у Црвеној звезди тражиће и са стране младе снаге које би могле да донесу квалитет у дужем временском периоду. Према сазнањима МОЗЗАРТ Спорта, засад најјачи утисак оставили су капитен Мега Лекса Раде Загорац и најбољи млади играч Металца Петар Ракићевић, који су у овом тренутку за копље испред домаће конкуренције. Како је Загорац био велика жеља Црвене звезде и прошлог лета, тешко је да ће Мега моћи да издржи „нападе“, с обзиром на то да је вихорни крилни кошаркаш покретачка снага тима из Сремске Митровице упркос тешкој повреди коју је имао.

Ракићевић је свој квалитет доказао иако је Металац имао прилично турбулентну сезону, а домаћа кошаркашка публика можда и највише памти његова издања са Купа Радивоја Кораћа, где је био скоро па незаустављив. Ситуација у ваљевском саставу далеко је од идеалне, а Црвена звезда пружа следеће велике изазове у каријери која је у успону.

После недавних догађаја у Панатинаикосу и одласка Огњена Кузмића поново се отворио прозор за евентуално склапање сарадње две стране. Српски репрезентативац имао је сезону пуну успона и падова, а баш као и случају Радета Загорца - био је један од мета црвено-белих и лани.

Али, о евентуалном ангажману Огњена Кузмића зависиће највише од тога да ли ће Владимир Штимац остати. Искусни центар је свој посао ове сезоне одрадио на квалитетан начин и био је адекватна замена Мајку Цирбесу, а ако би Штимац одлучио да се још једном окуша у иностранству - о потенцијалној сарадњи највећу превагу требало би да донесе цифра коју би играч тражио на месечном нивоу. Јер, довођење странца на већ дефицитарној позицији центра биће готово известан.

Иста је прича и са Марком Симоновићем. Звездин специјалиста за одбрану и дискретни херој многих победа оставио је прилично јак утисак и наставак приче био би реалан. Али, све ће зависити од тога да ли Симоновић има жељу за ангажманом у иностранству или не.

Темељ постоји, о носећим стубовима тек ће се правити планови, док се поједина решења већ назиру. Сада ће све остати на клубу да направи праве потезе и одреди свој пут у будућност.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар