Винко Мариновић вратио трофеј у Мостар!

Фудбалери Зрињског освојили су четврту титулу у Премијер лиги БиХ и тако постали најтрофејнија екипа бх. елите. Тренер "племића" Винко Мариновић за МОНДО говори о напорној сезони крунисаној пехаром.

Фудбал 12.05.2016 | 21:30
Винко Мариновић вратио трофеј у Мостар!

Побједом у Добој-Какњу 3:0, фудбалери Зрињског стигли су до нове, четврте титуле у Премијер лиги БиХ и тако постали клуб са највише трофеја у бх. елити.

Послије 2005, 2009, па 2013. године, пехар у трофејну салу мостарких "племића" вратио је Винко Мариновић, стручњак који је на клупу тима са стадиона "Под бијелим бријегом" сјео 27. марта 2015. године и тако за нешто више од годину дана стигао до трофеја, који је прошле године боравио на "Кошеву".

А да је било лако - није.

"Зрињски је у посљедње три сезоне освојио двије титуле шампиона, што довољно говори о клубу и његовој организацији. Управа клуба, наши навијачи и играчи су највећа снага, с обзиром да влада велико заједништво на свим пољима. Управа је дала свој максимум, омогућила нам врхунске услове, довела квалитетна појачања, тако да смо имали ширину на клупи која се показала кључном. Играчи су сезону одиграли изузетно квалитетно. Имали смо најмање падова током првенствене трке, сјајну тимску игру, која нам је на крају донијела нову титулу", каже на почетку разговора за МОНДО Винко Мариновић, некадашњи кормилар Козаре из Градишке и бањалучког Борца.

Изузетно тешка сезона, у којој се "пола лиге" борило за титулу у пласман у Европу, а друга половина за опстанак у лиги, с обзиром на скраћење са 16 на 12 клубова, окончана је на најбољи могући начин по Зрињски - титулом.

Она ће бити прослављена предстојећег викенда, када у Мостар стиже другопласирана Слобода, први пратилац Мариновићевог тима.

"Успјели смо ријешити првенство прије посљедње утакмице, тако да нам је остао тај меч са Слободом, који ће бити ревијалног карактера. Међутим, и у том сусрету играћемо као и у свим претходним. Желимо сезону да окончамо слављем. Током прољетног дијела славили смо 11 побједа и свега три пута играли неријешено. И на затварању сезоне желимо одиграти што квалитетније, побиједити и још једном показати да смо најбоља екипа у лиги. Поставили смо низ рекорда, тако да би нови тријумф био додатни шлаг на торту и поклон навијачима, који су током цијеле сезоне били уз нас и од срца им се на томе захваљујем", нагласио је Мариновић.

За разлику од првенства, Зрињски није далеко догурао у Купу Босне и Херцеговине. Већ у шеснаестини финала елиминисан је на домаћем терену од прошлогодишњег шампиона БиХ Сарајева (1:1, пенали 5:6). Ипак, можда је тај меч био кључан у борби за шампионску титулу, пошто је тада Мостарцима остао само један фронт - првенство.

"Наше амбиције прије почетка сезоне биле су искључиво усмјерене ка првенству. Од почетка смо жељели да освојимо титулу у лиги, која је била императив за разлику од Купа БиХ. Тада смо одиграли неријешено против изузетно јаког Сарајева, касније испали на пенале, након чега смо се окренули првеству. Сезону раније играли смо и првенство и куп и видјели колико је напорно наступати на два фронта. То се најбоље видјело и на примјеру Слободе, која није издржала трку за шампиона БиХ. У неку руку елиминација из Купа БиХ била је предност за нас".

Зрињски ће овог љета четврти пут играти квалификације за Лигу шампиона.

"Свакако да ћемо пред себе поставити нове циљеве и покушати направити искорак у Европи. Прије свега морамо одрадити квалитетне припреме, спремити се, видјети ко ће од играча остати, кога ћемо довести… Сигурно ту има много посла. Жеља нам је да догурамо што даље у квалификацијама за Лигу шампиона, али сигурно нам неће бити лако. Све су то јаке екипе и очекује нас велики изазов на међународној сцени".

Мариновићу уговор са Зрињским истиче по завршетку сезоне, али нема сумње да ће некадашњи фудбалер Црвене звезде наставити тренерски пут у Мостару.

"Уговор ми ускоро истиче и сигурно да ћу и о томе разговарати са људима из Управе. Најбоље да сачекамо званично крај сезоне, па биће времена за ту причу", закључио је Винко Мариновић, шеф стручног штаба новог шампиона БиХ Зрињског из Мостара.

ЛИГА ЕВРОПЕ
Остаје жал за квалификацијама за Лигу Европе, у којима је Зрињски несрећно, у судијској надокнади елиминисан у двомечу против јерменског Ширака. У Јерменији је било 2:0 за Ширак, а у реваншу у Мостару 2:1. "Племићи" су на стадиону "Под Бијелим бријегом" примили гол у шестом минуту надокнаде, који је значио крај европских снова. "Много нас је погодио тај неуспјех против Ширака, а посебно мене као тренера. Мислим да смо у том двомечу могли много више. Несрећно смо примили гол у посљедњим минутама, а можда би утакмица отишла у сасвим другом правцу. Шта је, ту је. Вјерујем да смо се освајањем шампионске титуле искупили за тај кикс".

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар