"НДХ свештеник" подигао велику прашину

Полицијска управа сплитско-далматинска саопштила је да ће истражити изјаве хрватског свештеника Луке Прцеле којима је величао НДХ.

Регион 10.05.2016 | 10:20
"НДХ свештеник" подигао велику прашину

"Обавештавамо вас да ће полиција на основу доступних јавних извора анализирати садржај изјаве како би утврдили има ли елемената за поступање полиције у смислу покретања односно спровођења истраге", казали су из ПУ сплитско-далматинске.

Из канцеларије Државног тужилаштва у Сплиту је, такође, речено да ће размотрити изјаву свештеника да би се утврдило да ли она садржи елементе неког кажњивог дела, пренела је регионална Н1.

Хрватски свештеник Лука Прцела изјавио је у недељу да му није жао што је на проповеди на миси у Сплиту рекао да "никако не може опростити" председници Колинди Грабар Китаровић њену изјаву да Независна држава Хрватска (НДХ) није била независна и да је била злочиначка.

Прцела је за Хину рекао да је само проповедао јеванђеље.

Свештеник је истакао да му "никада неће бити жао", упркос томе што му је Грабар Китаровић одговорила на свом Фејсбук профилу да му опрашта његову изјаву и да се треба окренути будућности.

"Шта је то толико узнемирило све могуће људе читавога света? Зову, вичу, галаме, а ја ни крив ни дужан. Ја сам само проповедао јевандеље", рекао је Прцела.

На питање стоји ли у јеванђељу политичко прозивање хрватске председнице или је то његов лични став, он је одговорио да нико нема право да га удара по образу и да има право да брани своје достојанство.

За НДХ је рекао да је била "легална и међународно призната држава, те једнако независна као и ова данашња".

Упитан мисли ли како је у реду да свештеник с проповедаонице говори такве ствари, Прцела је рекао да не би тако говорио да не мисли на тај начин.

Влада ХР осудила свако величање усташког режима

Влада Хрватске најоштрије је осудила свако величање усташког режима и оправдавање његових злочина с било ког места, сматрајући да је то апсолутно неприхватљиво.

Хрватска влада наводи да је већ у неколико наврата јасно осудила усташки режим и злочине који су се догодили у име тог истог режима.

"Стално наметање лажних теза о усташизацији друштва и неприхватљиви иступи појединаца део су шире кампање с циљем нових подела у друштву и спречавања спровођења реформи и програма актуалне Владе",саопштила је влада у Загребу.

Додаје се и да је, упркос покушајима дестабилизације владе, та влада одлучна у провођењу реформи које су једини пут изласка из кризе, пренела је Хина.

"Влада Хрватске ће учинити све да се Хрватска као чланица Европске уније настави да развија у духу толеранције, као равноправна чланица европске обитељи с којом делимо исте вриједности", напомињу у влади и истичу да ће она свој програм и циљеве реализовати и учинити све да се заустави исељавање младих, отворе нова радна места јер то је обећање дато грађанима.

Влада је ово објавила након што је председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић упозорила у обраћању нацији да је у Хрватској у последње време дошло до ескалације "нетолеранције, говора мржње и величања пропалих злочиначких режима" и позвала сународнике да не дозволе да им бољу будућност "украду злодуси лоше прошлости".

"И овог пута јасно и гласно ћу рећи: усташки режим својом је политиком везивања уз фашизам и нацизам, осакаћивањем делова државне територије и злочиначким поступцима масовних прогона и убистава, на најгори начин злоупотребио и тешко окаљао тадашњу легитимну жељу хрватског народа за својом државом", рекла је Грабар-Китаровић.

Она је хрватској влади, државним институцијама, политичким странкама, удружењима цивилног друштва и другима на јавној сцени поставила питање јесу ли свесни да свакодневно аутобуси младих људи одлазе из земље, не само због недостатка посла, него и због неиздрживе атмосфере загађености јавног простора мржњом и нетолеранцијом и позвала их да се тргну, зауставе међусобне свађе и лате посла, преноси Хина.

Извор: Хина

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

НИШТА СЕ НЕ ЗНА

10.05.2016 08:44

КО КОМЕ ОПРАШТА И КО КОМЕ МОЖЕ ОПРОСТ ДАТИ! ХРВАТСКА ЈЕ НА ДНУ ДНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

10.05.2016 10:47

Римокатолички свештеници током Дтугогсвјетског рата када су били управници усташки логора и благосиљали и предводили ХРВАТЕ У покољу СРБа, Јевреја и Цигана такође су по Луки само "ПРОПОВЈЕДАЛИ ЈЕВАНЂЕЉЕ!"

Name

капетан

10.05.2016 09:42

Казете била неовисна и медјународно призната ,али само од Хитлера.Како вас није висе срам да се појављујете у јавности са таквим изјавама кад добро знате ста сте радили по Хрватској,Босни и Србији у другом свјетском рату.Имате ли имало образа кад се обрацате у јавности и велицате устаство.Сав нормалан свијет се згразава на то васе помињање устаског резима,а ви упорно зелите да га представите као исправно и нормално.Треба вас подхитно избацити из ЕУ и изоловати ,разорузати и увести протекторат јер ви сте гори и од исламског фундаментализма и радикализма.ВЕЛИКА ОПАСНОСТ ЗА ЕВРОПСКУ УНИЈУ,ето то сте ви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕРУЈТЕ

10.05.2016 10:01

Био сам на тој верској служби у Сплиту и сведочим да је Прцела седео док је проповедао. Чим је Прцела устао, сви усташе (за њим). Благо нама с њима (и покрај њих).

ОДГОВОРИТЕ
Name

мф

10.05.2016 10:10

Треба се окренути БУДУЦНОСТИ КАО ОНА.АХАХАХАХХХХХХХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

10.05.2016 13:57

И степинца је био парк па завршио као устаса тако и овај хоће он не велича ништа у хрватској је стање такво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакòња фра Брне

10.05.2016 19:34

Мисĺи он на ждерачину и отимачину.

ОДГОВОРИТЕ