Шта спречава Трећи свјетски рат?

Људи су одувек били насилна врста, а ратови у свету избегавају се на најдомишљатије могуће начине - одвраћањем пажње, гомилањем оружја, економским санкцијама...

Свијет 10.05.2016 | 07:40
Шта спречава Трећи свјетски рат?

У људској је природи да ратује - бар нас тако учи историја светских сукоба. Али са жељом за освајањем моћи и богатства долази и рационалност - која говори да ратови нису пожељно решење. Да би се они избегли, најефикасније су тзв. технике одвраћања, од којих већина укључује наизглед контрапродуктивна оружја масовног уништења којима се контролишу државе.

Гомилање наоружања

Гомилање оружја је стара војна техника која се развила у сасвим другом смеру након изума бомби.

У Другом светском рату и Совјетски савез и САД су гомилали нуклеарно наоружање упркос чињеници да су већ поседовали толико тога да су могли да униште свет неколико пута.

Тада је то престало да буде питање "ко би могао направити више штете" и развило се у игру у којој је улог цео свет. Захваљујући технолошком напретку, гомилање оружја је ретко данас, јер се резултати рата теоретски одређују према технолошкој супериорност, а не према материјалном оружју.

Биолошко оружје

Упркос споразумима попут Женевске конвенције и Конвенције о биолошком наоружању, верује се како већина потписница поседује неке облике биолошког наоружања које би употребили у случају нужде.

Наравно, коришћење било каквог биолошког оружја током конвенционалног ратовања је самоубиство, јер би само изазвало бес "моралнијих" народа који би се укључили у рат, то не значи да се неће користити у тренуцима очаја. Оно што биолошка оружја чини посебно занимљивима је то што је њихов једини циљ уништење.

Оружје попут агресивног грипа и других епидемија служи као врло значајан начин привлачења пажње и одвраћања од рата, јер потенцијалним непријатељима носи поруку "Радије бих да обоје патимо, него да видим твој успех".

Економско уништење

Ово је поприлично једноставно - запрети својим непријатељима економским санкцијама ако желе да те нападну. Многе економске суперсиле користиле су ову тактику, а најпогоднији кандидат за ово одвраћање од рата је Кина.

Ако би избио рат са западним земљама, Кина би се могла присетити трилиона долара које поседује у дугу те блокирати извоз, чиме би се западне економије нашле у слободном паду преко ноћи.

Било која земља која има неки облик економске зависности од неке друге земље или њеног савезника, мораће два пута размислити пре него што уђе у рат је ће њиме ризиковати своје економско уништење.

Масовна одмазда

Ако сте икад играли игрице војне стратегије и изграђивали импресивну војну силу да бисте уништили непријатеља, тада знате шта је масовна одмазда - доктрина која обухвата неизмерно велику силу код противнапада како бисте избрисали оне који с вама желе ратовати. Ту су тактику формирале САД и Русија током Хладног рата, а разумљив страх од масовне одмазде спречио их је и да зарате.

Противредност другог напада

Ако је на стотине нуклеарних ракета уперено у нашу земљу, који би циљ постигло уништавање непријатељске војске? То наравно не може помоћи у тренутку нуклеарног напада, али може послужити наношењу моралне штете непријатељу.

Управо је то оно на шта се позивају земље које имају нуклеарно оружје, као и политике "немој напасти први". Вредност противнапада нема стратешку или тактичку војну вредност, али овакво одвраћање има за циљ да присли цивиле да “притисну” своју владу како не би први извели нуклеарни напад.

Самсонова опција

Све од његовог оснивања након Другог светског рата, Израел постоји под сталном претњом уништења од својих исламистичких суседа. Али, на велико изненађење, екстремне претње које долазе из самог Израела према остатку света пролазе незапажено.

Бројни војни светски стручњаци верују како би Израел на рубу свог уништења могао прибећи "Самсоновој опцији", нуклеарном рату који би наставиле аутономне израелске војне јединице по свету након пада Израела. Тако би гнев једне поражене нације утицао на цео свет - укључујући европске и америчке градове.

Испод можете видети инсерт из филма "Дан после", у коме је приказан хорор нуклеарног напада.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

10.05.2016 11:32

Рат је последње средство са којим се решавају неспоразуми међу државама и народима. Ако до рата због неуспјеха дипломатије ипак дође тада се користе сва расположива средства било којег народа да се у рату и побједи!

ОДГОВОРИТЕ