БиХ несумњиво припада Е. унији

Отвореност, заједништво у разноликости, узајамно уважавање и толеранција заједничке су вриједности које с Европом дијели и Босна и Херцеговина, и њени народи и грађани - казао је предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић поводом Дана Европе, који је вечерас обиљежен на пријему у сарајевској Вијећници.

Босна и Херцеговина 10.05.2016 | 07:40
БиХ несумњиво припада Е. унији

Изетбеговић је у уводном обраћању истакнуо да није ни претјерано, нити претенциозно, казати да су БиХ и овај град, у којем се богомоље различитих конфесија скоро наслањају једна на другу, били претеча духа уједињене Европе.

Како је рекао, у новом стољећу бројне нове чланице обогатиле су европску породицу, доносећи нова искуства и дајући свој допринос даљем продубљивању сарадње у оквирима Европске уније (ЕУ).

“Та, и таква Европа којој стремимо, јесте Европа отворених граница и отвореног духа”, нагласио је. Такође, напоменуо је да се данас обиљежава и Дан побједе над фашизмом.

“Стари континент у прошлом се стољећу одупро злу нацистичког тоталитаризма и фашистичког једноумља, мраку који је био прекрио цијели континент. Подвукао је да су народи у БиХ одлучни да из сукоба кроз које су прошли извуку поуку, и нараштајима који слиједе пруже будућност мира и напретка - европску будућност.

Стога, како је рекао, осим интеграције у ЕУ, потребно је још преданије радити и на унутрашњој интеграцији државе, реформама те јачању владавине права како би постигли коначни циљ.

“Тај циљ је јасан - желимо бити дио уређене, развијене и уједињене Европе - закључио је предсједавајући Предсједништва БиХ. Званицама се обратио и шеф Делегације ЕУ у БиХ и специјални представник ЕУ, амбасадор Ларс Гунар Вигемарк, који је казао да 9. мај означава "почетак до сада незабиљежене ере просперитета и мира у бројним дијеловима европског континента."

“Стабилност ЕУ која траје више од пола вијека заснована је на темељима заједничке сврхе јединства и солидарности између европских нација - истакао је и додао да "БиХ несумњиво припада заједничкој будућности ЕУ".

Подсјетио је да је у претходној години у БиХ било много позитивних процеса те устврдио да је, након много година застоја, БиХ поново враћена на свој европски пут. Међутим, нагласио је да су БиХ потребне промјене и реформе те да је ЕУ снажна у свом опредјељењу да настави пружати подршку.

“Ми смо ваш далеко најважнији партнер и то остајемо убудуће”, истакао је Вигемарк. Ову прилику искористио је да позове све доносиоце одлука у БиХ да искористе позитиван замах постигнут у погледу европских интеграција, и поручио им "да оставе по страни све уске политичке интересе".

Пријему су присуствовале бројне званице из политичког, културног и јавног живота БиХ те представници дипломатског кора.

Дан Европе слави се 9. маја поводом годишњице хисторијске Шуманове декларације, која је поставила основне темеље на којима је изграђена Европска унија (ЕУ). То је и прилика да се славе достигнућа ЕУ - трајни мир, економска сарадња и кретање без граница.

Извор: Независне новине

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

хахаха

10.05.2016 05:54

припадала је и YУ па је нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕ у ЕУ!

10.05.2016 06:59

Yугославија је некад била као ова лазна творевина ЕУ, али у малом... Зато им је и сметала! Коме није добро овдје нека иде у ЕУ! Примају свабе, оберуцке! Треба референдум, на ентитетском нивоу, па да видимо ко је ко!

Name

ре не у еу

10.05.2016 07:19

Ти си толико затупљен да незнас ста лупас .Бит у овом свему је прузити народу бољи зивот и веце стандарде то се мозе далеко брзе успјети када си цланица еу . На овом нивоу како Данас зивимо неце бити боље без еу у наредних 100 година нецес радити за 600 км вец за 100 км.

Name

маја сарајево

10.05.2016 07:49

ре: не у еу , па ти се врати у средњи вијек ,затвори се у тор и ударај у прса као горила и говори како ти је добро

Name

НЕ у ЕУ!

10.05.2016 08:04

Омладино, као сто рекох, свабе примају! А био сам у тој "васој лијепој" ЕУ 20 година, висе мање... Посао и то,путовао, видио... Немате ви појма ста је то... ИЛУЗИЈА креирана од стране фасиста пребјеглих у "Америке" (преко Ватикана) запослених од стране ЦИА-е! Дуга је то прица...али, мозда се и пробудите једног дана...

Name

НЕ у ЕУ!

10.05.2016 08:14

@маја Сарајево П.С. Написао сам ти неки дан засто није срусена Сефардска синагога у Сарајеву! То ти је добар поцетак...да погледас позадину...