Тренутно Меркур пролази испред Сунца

Данас у поподневним часовима планета Меркур ће бити испред сунчевог диска, саопштило је Астрономско друштво "Руђер Бошковић" из Београда.

Свијет 09.05.2016 | 16:15
Тренутно Меркур пролази испред Сунца

Прелаз Меркура преко Сунца, познат као пролаз или транзит, почеће у 13:12, а завршиће се у 20:40. Како Сунце у Србији залази раније, у Београду у 19:53, "силазак" Меркура са Сунца се неће видети. Средина пролаза је у 16:57.

Појава је исте природе као и помрачење Сунца. Једина разлика је у томе што Месец може да заклони Сунце у потпуности, а Меркур је толико мали кружић да се не може видети голим оком. Зато се користе исте мере безбедности као и приликом посматрања помрачења Сунца, наводи се у саопштењу.

Најбезбедније је праћење Меркура, путем окуларне пројекције, што значи да лик Сунца треба пројектовати на бели екран испод окулара телескопа.

Могуће је и директно посматрање кроз телескоп, али само ако се испред његовог објектива поставе специјални филтери. Директно гледање у Сунце без заштите доводи до трајног оштећења очију, упозорава се у саопштењу.

Пролаз Меркура ће у целости моћи да се посматра из области Северног Атлантика, а невидљив је из Аустралије и Западног Пацифика.

Ако буде лепо време, Београђани ће моћи да посматрају пролаз Меркура са Народне опсерваторије на Калемегдану.

Коментари / 0

Оставите коментар